Hüseyin BİLGİN (Vergi Müfettişi-Ankara)
Emekliler Emlak Vergisi Öder mi?

Hüseyin BİLGİN (Vergi Müfettişi-Ankara)

Emekliler Emlak Vergisi Öder mi?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Emlak Vergisi Kanununa göre “Bina Vergisine” tabidir. Türkiye sınırları içinde olmayan emlak verginin konusuna girmez. Yani yurtdışında bir konutunuz varsa bunun emlak vergisi söz konusu olmayacaktır.

Peki, herkes konutu ile ilgili Emlak Vergisi ödeyecek midir? Emlak vergisi alınmayan kişiler var mıdır? Kimler, nereye Emlak Vergisi öder? Bu konular üzerinde kısaca durmaya çalışacağım.

Bina Vergisini; binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. Yani verginin tümünden sorumludurlar.

Vergi kanunları bazı durumlarda vergilendirilmesi gereken kişi ya da grupları koyduğu şartlar dahilinde vergiden muaf tutmuş olabilir. Aynı şekilde vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularını vergi dışı da bırakabilmektedir. Yine alınan yetkiye göre vergi oranlarında değişiklik yapılarak vergi oranlarını sıfıra kadar indirilebilmektedir.

Buna göre emlak vergisi kanunu belirli şartlar dahilinde bazı kişi veya gruplara daimi ve geçici olarak bina vergisinden muaf tutmuştur. Ancak köşe yazımız emekliler ile ilgili olduğundan bu konulara girmeyeceğim.

Emeklilerimize dönecek olursak, kanunun koyduğu bazı şartları sağlanması durumunda emeklilerimiz emlak vergisi ödemeyeceklerdir. Buna göre; emekli bir kişinin maliki olduğu,  Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi geçmeyen, tek konutuna ait emlak vergisi ödenmez.

Sadece emekliler değil geliri olmayan ev hanımları ve işsizler yanı sıra engelliler, gaziler ve şehit yakınları da brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

Şartları sağlayan mülk sahipleri belediyeye başvurarak form doldurmaları yeterli olacaktır.

Bazı durumlar söz konusudur ki mali idare bu durumlara açıklık getirmiştir. Bu durumlara bir kaç örnek anlatarak ele alalım.

1- Emekli birinin, 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olduğu ve kendi adına başka geliri olmadığı ancak eşinin geliri olduğu varsayımında; emekli, sahibi olduğu konutu için emlak vergisi ödemeyecektir. Yine aynı şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan emekli maaşının yanı sıra eşten dolayı da ölüm aylığı alanlar, yasada belirtilen diğer şartları da taşıyorsa emlak vergisi ödemezler.

2- Emekli biri, kendi adına tapuda kayıtlı 200 metrekarenin altında tek konutunu kiraya verip, kendisi de başka bir konutta kira ödemesi halinde emlak vergisi ödemeyecektir.

3- Emekli birinin, 200 metrekarenin altında tek evini kiraya verip (kira geliri elde ederse) eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturduğu durumda ise emlak vergisi ödenmektedir. Eğer kira geliri elde etmeseydi emlak vergisi ödenmeyecekti.

4- Emekli olup da eşinin görevinden dolayı lojmanda oturan ve kendi adına olan 200 metrekarenin altında tek konutundan kira geliri elde etmeyenler emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

5- Eğer yurt dışındaki bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alıyorsanız ve Türkiye’de kendi adınıza tapuda kayıtlı 200 metrekarenin altında tek konutunuz varsa bu konuta ilişkin emlak vergisi ödemek zorundasınız. Çünkü emekli aylığınızı yurt dışından değil Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından alınması gerekmektedir.

6- Emekli maaşı dışında gelir elde etmeyenler tek konutu için emlak vergisi ödemezken maaşından hariç ilaveten yeni gelir elde etmeye başlayanların artık emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Ancak menkul sermaye iradı gelirleriniz varsa yasal sınıra bakılması gerekmektedir. Örneğin; banka faiz geliri, kar payı geliri gibi gelirler varsa bu gelirlerinizin toplamı 2022 yılı için 70 bin TL’yi aşmıyorsa emlak vergisi ödemek zorunda kalmazsınız. Eğer ki bu sınırı aşması durumunda emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Şimdi gelelim bu vergileri taksit taksit ödeyebiliyor muyuz, ödeyebiliyorsak nereye ödüyoruz sorularını açıklamaya.

Emlak vergisi birçok vatandaşımız tarafından karıştırılmaktadır. “Vergi” deyince aklımıza hep “vergi daireleri” gelmektedir. Hâlbuki emlak vergileri vergi dairesine değil belediyelere ödenen bir vergidir. Emlak vergisi, gayrimenkuller üzerinden alınır ve belediyelerce tarh ve tahakkuk ettirilerek tahsil edilir.

Emlak Vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.

Emlak vergisi kanunu kısa bir kanun olmasına karşın içerisinde birçok husus barındırmaktadır. Emeklilerimiz ile ilgili de kişilere göre farklı durumlar söz konusu olabilmektedir. Özetlemek gerekirse; emeklilerimizin emekli aylığı yanında başkaca gelirleri varsa, birden fazla konutu varsa veya 200 metrekareyi aşan konutları varsa bunlara ilişkin emlak vergisi ortaya çıkacaktır. Ancak Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi geçmeyen, tek konutu olması halinde emlak vergisi söz konusu olmayacaktır.

“Soru ve Görüşleriniz İçin İletişim Adresi: bilginhuseyin59@gmail.com”

 

Yayınlanma Tarihi : 2022-2-13 20:13:45
Okunma Sayısı : 1057

Hüseyin BİLGİN (Vergi Müfettişi-Ankara) Diğer Yazıları