Mehmet Şen
Bence ”İNSANOĞLU ŞAPKASINI ÖNÜNE ÇIKARMA ZAMANI GELDİ “

 Eskilerden söylenen çok değerli ve anlamı pek çok   ifade eden pek çok sözü vardır. Bunlardan biride; “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” Evet 11 Mart’a kadar böyleydi. Dünyada Ancak  Bu tarihten itibaren sanki bambaşka bir yaşam alanımıza girdi ve yaşamaya başladık. Korona, virüs, pandemi, sosyal mesafe, izolasyon ve karantina gibi yeni kelimeleri yaygın kullanır olduk.

Su ve sabun ile def edebileceğimiz sıradan bir virüs neredeyse bütün dünyayı esir aldı.

Şimdi nisan ayını geçicez ama bu salgın sadece bizi değil dünyayı sarsıyor. Ekonomileri vurması da cabası, en çokta küçük esnafı, işçiyi, işsizi ve yoksulu vuruyor elbette.

İşte bu virüs; Korona  (Covid_19)  çıktı çıkalı,  konuşmalarımızın tamamında yer aldığı gibi hayatımızın da tam ortasında yer alır oldu.

Bugün sokağa çıkma yasağı bahanesiyle evde otururken virüsün gölgesinde kent, kentleşme ve yerel yönetimler ve Dünya nereye gidecek konusunda kafa yorayım dedim. 

Belli ki artık kişisel hayatımız da, kurum yönetimlerinde  de yeniden değişimler olacaktır..  Konuya ve konulara nereden başlayıp nasıl anlatılması gerekir bilemiyorum. Çünkü herkesin kendine has bir algılaması var. Belki çok önemli değil ama bir gerçek var ki  dünyanın tamamındaki halk için geçerli olacak bir şey var ki;  yaşamımızdaki pek çok alışkanlığı terk edeceğiz.

Yani bu virüs normal yaşamı kendinin  belirlediği bir şekle sokacak insanoğlunu. Herkes alışık olmadığı ve belki de bugüne kadar garip karşıladığı davranış biçimlerini normalmiş gibi yaşamaya başladı.

Virüsle yaşamaya alışacağız, alışmak zorundayız artık yaşamımızdaki rutinimiz, normalimiz bu olacak. Sosyal mesafe, hijyen ve zorunlu olmadıkça ev dışına çıkmamak bizim için rutin hayat standartları arasında sayılacak.

Ancak hala Devletlerin Ders almadıkları ve vazgeçemeyecekleri özelliklerde var tabii ki Bunlarda Güçlü Devletler ve Çıkar ilişkileri, Fakat Dünya hala ülkeler arası gerginlikler ve savaş peşinde. İran-ABD çekişmesi yeni bir sıcak bölge yaratacak gibi duruyor.

Tabii ki yeni Alışkanlıklara ilk olarak yerel yönetimler artık yeniden kendini gözden geçirmeli ve tüm iş ve işlemlerini, yeni duruma göre dizayn etmelidir.

Hiç bir belediye artık sadece yerel yaşama yönelik hizmet üreten bir kurum gibi davranamaz. Aynı zamanda sosyal hizmet kurumu gibi de davranmak Ve İnsanlara yardımcı olmak zorundadır.

Yani kriz döneminde yaptığı bu hizmetleri rutin hale getirecek, kriz zamanlarına hızlı uyum sağlayabilecek bir duruma göre organize olmalı, planlar yapmalıdır.

  Virüs belasını Çıkartan ve İnsan oğluna belki bir ders niteliğine yollayan yaratanımız olan Allah’tır yine o isterse istediği zaman biter ve ortadan kalkar Virüs yüzünden   evde otururken hiç düşündünüz mü! neden bu virüs insanoğluna bulaştı Belki düşünmediniz ama ,  dünyayı yönettiğini düşünenlerin, Suriyeli bir çocuğumuz bombalar altındaki ülkesinde gidince sizi Allah’a şikayet edeceğim dediği anı, ya da Aylan bebeğin kumsala vurmuş cansız bedenini hatırlayıp İnsanoğlu bir kendine gelmesi gerekmez mi  artık.

Tüm Dünyada ki Devletler insan oğlu ve  hepimizin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiştir.

İnsan olmayı merhameti Allah’ın emrettiği şeyleri yapmayı ve bir çok konularda kendimizi yenileme ve resetleyip yeniden kendimizi  seçme zamanımız geldi ve geçiyor.

Yayınlanma Tarihi : 2020-04-29 03:06:28
Okunma Sayısı : 4353
fhgfh

Mehmet Şen Diğer Yazıları