Yerli ve Milli Hibrit Ayçiçeğinde İlk Hasat Çengelli Köyü’nde Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı ve TRAKYAKA destekleriyle çiftçilerimize dağıtılan yerli ve milli ayçiçeği tohumlarının performansını yerinde görmek için Lüleburgaz’ın Çengelli Köyü’nde Tarla Günleri etkinliği düzenlendi.

Tarla günü etkinliğine Kırklareli Valisi Birol Ekici, Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar, tohum üreticileri ve çiftçiler katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin kısaca yerli ve milli hibrit ayçiçeği üretim sürecini anlattı. Şahin şunları söyledi:” Bugün burada 2018 yılından beri yürüttüğümüz bir tohumculuk programımızın çıktıları için bir araya geldik. Tohumculuk sektörünün stratejik olarak önemi, bölgemizin tarım kimliği ve tohumculuk şirketlerimizin yeniliğe ve işbirliğine açık yapısını dikkate alarak sektörün gelişimine yönelik bir program kurguladık. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca sektör paydaşlarımızı çeşitli program ve faaliyetler ile destekledik.

Bugün buradaki toplanmamıza konu olan ayçiçeği tohumu ise, kamu kaynakları ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş ve projemiz kapsamında çoğaltılarak ticarileştirilmiş yerli ve milli ar-ge ürünüdür. Bu ürünün çiftçi ile bulaşmasını kolaylaştırmak adına Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ve İl Müdürlüklerimizin çalışmaları sonucunda 60.000 dönüm alanda ekilmek üzere 25 ton tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl bu miktarı 60 tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Sadece Trakya Tohum A.Ş.’nin değil, Ar-Ge ve ihracat odaklı vizyonumuza inanan tohumculuk kuruluşlarımıza da; üretim kalitelerini artırmak, Ar-Ge’ye başlamak, Ar-GE’yi planlamak için mali ve teknik destek verdik. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizi, tarım danışmanlarımız gibi sürecin doğal aktörü olan diğer sektör paydaşlarımızı da eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile desteklemeyi planlıyoruz.”

Programda konuşan Kırklareli Valisi Birol Ekici; “Dünyanın nüfusu 1800’lü yıllarda 1 milyarken 2000 yılında 6 milyar, 2023 yılında 8 milyar. Artık dünyanın nüfusu her 10 yılda 1 milyar artıyor. Önümüzdeki dönemde aslında 12 milyarda bir dengelemeye ulaşacağı öngörülüyor ama bu nüfus artışıyla birlikte gıda güvenliği günümüzün en önemli konusu. Bugün hepimiz onurla ve gururla şunu söyleyebiliriz, Türkiye kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden bir tanesi. Bunun yanı sıra çalışmaya da devam etmeliyiz. Trakya bugün Türkiye'deki 700-800 bin ton olan ayçiçeği üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Üretimi ve ticaret büyüklüğüyle Türkiye’nin diğer yerlerinden gıptayla bakılan bir bölge. Çok verimli arazilerimiz var, aldığımız ürünlerin miktarı, işletme büyüklüklerimiz dikkati çekiyor. İnşallah daha çok verim elde ederiz, bereketli ürünler üretiriz. Daha zengin Türkiye’yi hep birlikte oluştururuz” ifadelerini kullandı.  

Kapanış konuşmasını Kırklareli Valisi Birol Ekici’nin yaptığı tarla günü Ayçiçeği hasadının yapılıp, katılımcılara yemek ikram edilmesinin ardından sona erdi.

Yayınlanma Tarihi : 2023-9-6 23:08:01
Okunma Sayısı : 353
oıo