Vali Aziz Yıldırım “Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılında Kahramanmaraş” Trakya Etkinlikleri Programına Katıldı

Vali Aziz Yıldırım, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen “Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılında Kahramanmaraş” Trakya Etkinlikleri Programına katıldı.

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’ni kapsayan etkinliğe Vali Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım'ı yanı sıra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Adalet Komisyonu Başkanı Naci Ergin, Vali Yardımcıları Ahmet Narinoğlu, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar, Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu, Kültür ve Turizm Müdür V. Ahmet Hacıoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Kuran tilavetiyle başladı.

Ardından günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapan Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu "Değerli konuklar Maraş Mücadelesi bize neyi anlatır. Maraş tarihte kendi kendini kurtaran ilk ve tek şehirdir. Maraş direnişi 7'den 70'e bütün halk tarafından yapılmıştır. Düşmanların Anadolu'da tutunamayacağını bize Maraş göstermiştir. Maraş, işgal altındaki diğer şehirlere rol model olmuştur. Halkın direniş ümidi ve iman direnci artmıştır. Düşmanın Anadolu'ya yayılmasının önü kesilmiştir. Türk milletinin mücadelesi de mazlum millete model olmuştur. 12 Şubat 1920'de kendi mücadelesini vererek kendini kurtaran şehir Maraş kurtuluşunun 100. yılında tarih yeninden yazılıyor. Cumhurbaşkanımızın himayesinde bu yıl kurtuluşun 100. yılı ilan edildi. Ülke genelinde etkinliklerle kutlanıyor. Diğer şehirlerde yaşayan Kahramanmaraşlılar, sivil toplum kuruluşları anma programları düzenliyor. Geçmiş ile gelecek kuşaklar arasında köprüler yeninden kuruluyor. 1925 yılında Maraş'a İstiklal Madalyası verildi. Maraş'ta Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Halk topyekun Milli Mücadeleye, katılmayan tek fert yoktur cevabını yazar. Bunun üzerine 5 Nisan 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisi Maraş şehrine Kırmızı İstiklal Madalyası verir. Gecikmiş dahi olsa 7 Şubat 1970'te de Maraş'a 'Kahramanlık unvanı verilerek', şehrin adı o günden bu yana Kahramanmaraş olur. Kadim şehir olan Maraş, medeniyetiyle kültürüyle, değerleriyle özgün şehir olarak yaşıyor"

Vali Yardımcısı Narinoğlu’nun konuşmasının ardından Vali Aziz Yıldırım “Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılında Kahramanmaraş” Trakya Etkinlikleri Programına desteklerinden dolayı Vali Yıldırım ve protokol üyelerine hediye taktimi yapıldı.

Hediye takti minin ardından Süleyman paşa ilçesi Özel İdare  Ortaokulu Öğrencisi Aygül Ada Caner “Bu Bayrak” isimli şiiri okudu.

Sonrasında “İstiklal ’den İstikbale Kahramanmaraş 12 Şubat Destanı” konulu konferansı Akademisyen Dr. Fatih Köse ve Akademisyen Dr. Ökkeş Narinç yaptı.

Konferansın ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Müziği Topluluğu bir gösteri sundu.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Yayınlanma Tarihi : 16 Şubat 2020
Okunma Sayısı : 752
oıo