TÜBİTAK İşbirliği ile Online Çalıştay Düzenlendi
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in de katılımıyla Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Teknopark A.Ş. Müdürü Prof. Dr. Bülent EKER’in cool moderatörlüğünde Webinar zoom üzerinden Online Çalıştay düzenlendi.
Çalıştay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çeşitli birimlerinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüklerinin, KOSGEB İl Müdürlüklerinin, Sanayi ve Ticaret Odalarının, OSB’lerin AR-GE Merkezlerinin ve Teknopark firmaların, akademik personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilirken KÜSİ Çalışma Grubunun 81 ildeki temsilcileri ve bu ilde yer alan KUSİ çalışma kurularının da yer almasıyla 348 kişi katıldı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN çalıştay öncesinde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi hakkında bilgi vererek ilimizde sanayi kuruluşlarının yaygınlığı OSB’lerin sayılarının 14’e çıkması 1 ASB’nin bulunması göz önünde bulunduğunda üniversite-sanayi iş birliğinde büyük çabalar gösterildiğini kaydetti. Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmalara destek verilmekte bu amaçla üniversitemiz BAP yönergesi güncel koşullara ve akademisyenlerin isteklerine uygun hale getirilmiştir. Aynı zamanda Üniversitemizde fikri sanayi mülkiyet hakları (patent) desteklenmekte ve müracaat durumunda yasal ödemelerin %50 si karşılanmaktadır. Üniversite-sanayi işbirliği en üst noktalara taşınarak bu amaçla eğitim-yönetim-araştırma ve işbirliği alanında protokoller oluşturulmaktadır.” diyerek Üniversitemizdeki çalışmalardan bahsetti.
Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi kendisini yükseköğretim sisteminin gerekli kıldığı ilkeler doğrultusunda araştırma odaklı eğitim öğretim anlayışı ile hareket etmekle birlikte girişim ve araştırma öncelikli olarak konumlandığına dikkat çekerek TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite indeksine göre ilk 50 arasında Trakya Bölgesinde tek olarak yer alan Üniversitemizin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve içerdiği TEKNOPARK, TTO, Kuluçka Merkezi, Ön Kuluçka Merkezleri, Teknoloji merkezlerinde gerçekleştirdiği araştırma faaliyetleri ile tescil edilmiş ürünlerin ticarileşmesine yönelik bilgiyi ekonomik değere dönüştürmek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL “Sanayimizde ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesi ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü kaydederek Ar-Ge ve yenilik birikimlerini birlikte geliştirme yaklaşımları kapsamında harekete geçiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Hasan MANDAL, COVİD-19’a karşı müdahale ortamında “birlikte iş yapma” ve “birlikte başarma” yaklaşımı yeni bir boyuta taşınarak kanıta dayalı çözüm bulma süreçlerine odaklanıldığını kaydederek KOBİ’lerin Ar-Ge projelerini ticarileştirme odaklı Müşteri Kuruluş eşliğinde geliştireceklerini söyledi.
COST katılım istatistiklerinde en büyük gelişmeyi gösteren ülkenin Türkiye olduğunu ve 2019 yılı boyunca yürürlükte olan tüm COST Aksiyonlarının %86’sında yer aldığını söyleyen TÜBİTAK Başkanı Hasan MANDAL, ERC tarafından en başarılı bulunan 3 kavram kanıtı projesi arasında araştırmacılarımızın yer aldığını ve Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı ve Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Programlarının 2 yeni imkân olduğunu kaydetti.
TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz ÖZBAY, “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin Kobi Destekleme Çağrısı” hakkında bilgilendirmelerde bulunarak proje çağrısı ile KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarını, ticarileşme olasılığını daha yüksek konulara yönlendirmeyi, KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarına özendirerek kuruluşlar arası iş birliklerini pekiştirerek eş finansman ortamı ile sanayi kuruluşlarının faaliyetlerini desteklemeye özendirmenin amaçlandığını kaydetti.
TÜBİTAK TEMEG Koordinatörü Dr. Alp Eren YURTSEVEN “Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Programı” konulu sunumu gerçekleştirdi. YURTSEVEN, bu modelin bilgi arzını destekleyen mevcut programları tamamlayıcı olarak patent lisanslamayı kolaylaştıracak ve talep tarafını destekleyecek bir model olduğunu aktararak yeni destek modeli ile ilgili bilgiler paylaştı.
Açıklamaların ardından program katılımcıların eğitimcilere ve TÜBİTAK Başkanına sorularını yöneltmesiyle devam etti.
Kapanış konuşmasında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay ile Üniversitemiz sanayicilik ve araştırma alanlarında ülkemizin ihtiyacı olan konularda üretmesinin esas olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu. Ar – Ge’yi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak çok önemsiyoruz bu nedenle Üniversitemizin kapısı tüm araştırmacılara ve firmalara açık. KOBİ’lerin bizlerle güçlenerek başarıya ulaşabileceklerinin örneklerini defalarca gördük ve yeni ufuklar açan bu proje bilgilerini bizlerle paylaşan Alp Eren YURTSEVEN ve Oğuz ÖZBAY hocalarımıza ve bizlere innovasyon alanında çizdiği yol için TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay ile üniversite-sanayi buluşmasının en güzel örneklerinden birini gerçekleştirirken tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL “Ev sahipliği yaparak bizleri bir araya getirdikleri için Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN hocamıza teşekkür ediyorum. Türkiye’nin kendine tanıdığı roller değil; geleceğin rollerini belirlemede bizlerden beklenen iş birliğine dayalı, yüksek katma değerli, toplumsal ve ekonomik fayda sağlayan üretimleri hayata geçirmek.” olduğuna değinerek böylesine verimli bir programda bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.
Okunma Sayısı : 931