TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda Bakan Muş ile buluştu
TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda Bakan Muş ile buluştu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı RifatHisarcıklıoğlu, asgari ücret desteği konusunda yasal mevzuatın hala tamamlanmadığını belirterek, "Bu konunun daha fazla gecikmeden sonuçlanmasını bekliyoruz." dedi.
TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıya Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve TOBB Türkiye Sektör Meclis Başkanları katılım sağladı.
Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, sektör meclislerinde her sektördeki en büyük 40 firmanın yer aldığını ve her mecliste o sektörle ilgili kamu kurumlarının da temsilcilerinin de bulunduğunu ifade etti.Bu sayede sektör meclislerinin özel sektör ile kamu idaresini bir araya getirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, sektör meclisi başkanlarının ve üyelerin yaptıkları çalışmalarla sektörel sıkıntıların çözülmesini sağladıklarını dile getirdi.
Bir haftadan beri toplantı için kapsamlı bir çalışma yapıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Her sektörde en çok öne çıkan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik öneriler bir araya getirildi. Bunların hepsini, ilgili kurumlara bazında da tasnif edip ileteceğiz. İnanıyorum ki arkadaşlarımızın bu değerli çalışmalarıyla, kamu-özel sektör iş birliğine yeni bir ivme kazandıracak, ekonominin büyümesine destek vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, bazı taleplerini şöyle sıraladı: "Asgari ücret desteği konusunda yasal mevzuat hala tamamlanmadı ve uygulama başlamadı. Bu konunun daha fazla gecikmeden sonuçlanmasını bekliyoruz. Ticaret sicilde, şube tescil giderleri yeni şirket kurmaktan daha pahalı hale geldi ve büyük bir mali külfete dönüştü. Burada indirime gitmeye ihtiyaç var. Ham madde tedarikinde sorunlar yaşanıyor. İhracat taahhüt kapamaları ve dahilde işleme izin belgeleri için ilave süre verilmesine ihtiyaç var, zira pandeminin etkileri hala devam ediyor. Gümrük işlemlerinde özellikle fazla mesai ücretleri önemli bir gidere dönüştü ve ihracatçılarımıza çok olumsuz yansıyor, bu konuda bir düzenleme gerekiyor. AB Yeşil Mutabakatı'na yönelik olarak, kamu ve özel sektör birlikte çalışarak, ortak politika belirlenmesine ihtiyaç duyuluyor."
-Bakan Muş: "Cari açığın orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz"
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, toplantının geçen 15 yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağladığına işaret ederek, yapmış oldukları birçok çalışmada başta TOBB üyeleri olmak üzere iş dünyasının temsilcileriyle istişareye önem verdiklerini ve bu istişareyi gelecek dönemde de sürdüreceklerini ifade etti.
Türkiye'de hızlı, kolay, bürokratik külfetlerden arındırılmış, güvenli ve sürdürülebilir ticaret ortamı tesis etmeyi hedeflediklerini dile getiren Muş, "Bugün burada ekonomimizde çarkların daha hızlı dönmesi ve üretilen katma değerin artması için sektör temsilcilerimizin görüş ve önerilerini duymayı bir hayli önemsiyorum." dedi.
İhracatın ve yatırımların katkısıyla gerçekleşen büyümenin gelecek kuşakların daha müreffeh bir ülkede yaşamasını mümkün kılacağını anlatan Muş, ülkede uzun yıllar, büyümeyle birlikte, önemli gündem maddelerinden birinin de cari açık meselesi olduğunu söyledi.
Cari açığın önemli oranda enerji ithalatıyla ilgili olduğunu kaydeden Muş, bu anlamda Karadeniz'de çok önemli keşifler yapıldığını hatırlattı. Bakan Muş, "Önümüzdeki dönemde başka müjdelerin de geleceğini öngörüyoruz. Buradaki kaynakların ekonomimize kazandırılmasıyla, katma değerli ihracat ve yatırımların desteklediği büyümemizle birlikte düşünüldüğünde cari açığın da orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz. İnşallah attığımız adımlarla göreceksiniz ki gelecek nesillerin gündeminde Türkiye'nin cari açık problemi olmayacak. Biz bu cari açık sorunun Türkiye’nin gündeminden çıkarmış olacağız."
Türkiye ekonomisinin dünyayla tam bir entegrasyon içerisinde olduğunu dile getiren Muş, ülkede ticaretin güvenilir, hızlı ve kolay bir şekilde yapıldığı ekonomik yapının mevcut olduğunu belirtti.
Bakan Muş, iş dünyasının görüş ve önerilerini çok önemsediklerini vurgulayarak, "Ben, Ticaret Bakanı olarak, sizlerin sorunlarını çözmek için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Hangi sektörün ne sorunu varsa bunları teker teker tespit ediyoruz ve çözüm için hızlı şekilde adım atıyoruz." diye konuştu.
Üretim ve ihracata yönelik verecekleri teşviklerde çok hassas olacaklarını kaydeden Muş, "Amacımız yatırımcımızın, girişimcimizin önünü açmak, daha çok üretim daha çok ihracat daha çok istihdam sağlamak ve üretken bir Türkiye oluşturmaktır. Bu amaca ulaşmak için iş dünyamızla el ele, omuz omuza mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Okunma Sayısı : 552