Tekirdağ Marmara Depremi ve Yeni Bina Deprem Yönetmeliği Seminerine Ev Sahipliği Yaptı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Deprem Vakfı ile 17 Ağustos Gölcük Depreminin yıldönümü dolayısıyla “Marmara Depremi ve Yeni Bina Deprem Yönetmeliği” konulu seminer düzenledi.
Süleymanpaşa ilçesindeki Des Otel’de gerçekleşen seminere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münür Karaevli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Akademisyenler, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
“ÇALIŞMALARIMIZA HIZLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYORUZ”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener “Deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler hayatımızın bir parçası ve bildiğiniz gibi Tekirdağ deprem kuşağında yer alıyor. Biz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilinçle afetleri yaşamadan önce kayıplarımızı en az düzeye düşürebilmek için çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu kapsamda, Deprem ve diğer afetlerde meydana gelecek zararın en düşük seviyeye indirgenmesi ve gereken hallerde hızlı, acil ve yerinde müdahalelerin yapılabilmesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar arasında iş birliğinin sağlanması amacıyla Afet ve Acil Durum Stratejik Planlarını hazırladık. Kandilli Rasathanesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve JICA Japon işbirliği çerçevesinde yapılan Marmara Bölgesinde Deprem Tsunami ve Risk Azaltma Projesine katılım sağladık. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırlarını kapsayan yaklaşık 6.300 kilometrekare alanın çevre düzeni planına esas jeolojik etüt yaptık. Personelimize, vatandaşlara ve öğrencilere teorik ve uygulamalı eğitimler verdik. Risk değerlendirmesi ve bunları kentsel kalkınma planlarının ve kararlarının temeli olarak kullanmak amacıyla ilçelerimizde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında potansiyel riskli alan tespitleri yaptık. "Afet Sonrası Altın Saatler" olarak kabul edilen ilk 72 saatlik sürede Tekirdağ'ın afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelmesini sağlayan ve 11 ilçede 15 adet deprem konteyneri kurulumunu kapsayan "Yardıma Uzanan İlk El" projemiz, 2017 yılında Marmara Belediyeler Birliği tarafından Altın Karınca Ödülüne layık görüldü. 2014 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir" dedi.
“17 AĞUSTOS GİBİ BÜYÜK BİR ACI BİR DAHA YAŞANMASIN”
Sevim Avcı Yener’in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münür Karaevli ise Türkiye’nin deprem gerçeği ile her zaman yüz yüze olduğunu belirterek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, deprem değil ihmal öldürür sözünden yola çıkarak birçok projeyi hayata geçirdik. Aralarında öğrencilerin de olduğu 120 bin vatandaşımıza deprem simülasyon tırında olası bir deprem anında nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim verdik, vermeye de devam edeceğiz. Ben, 17 Ağustos Depremi gibi büyük bir acının bir daha yaşanmamasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
BENİM EVİM DEPREME HAZIR YARIŞMASI SONUÇLANDI
Seminer yapılan konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Benim Evim Depreme Hazır” yarışmasının sonuçlarının açıklanması ile devam etti. Yarışmada birinciliği elde eden İbrahim Çakır’a Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münür Karaevli ve Prof. Dr. Kutay Özaydın tarafından plaket ve hediye takdim edildi.
“Marmara Depremi ve Yeni Bina Deprem Yönetmeliği” semineri, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’nin “17 Ağustos 1999 depreminin 20 yılında yapı stokumuz güvenli mi? Yapılanlar, yapılmayanlar” konulu konuşmasının ardından Prof. Dr. Kutay Özaydın, Prof. Dr. Ferhat Özçep, Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Dr. Doğan Kalafat’ın gerçekleştirdiği konuşmalar ile sona erdi.
Okunma Sayısı : 711