Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Lavanta Projesi Hayata Geçiyor
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin yeni bir projesi olarak gündeme gelen ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonu üyeleri Lavanta konusunu araştırmak için Silivri Belediyesi,Edirne,Saray Lavanta fide üreticileri Isparta Egridir Marem araştırma ensütüsüne,Fransa ,Marsilya Valancia Bölgesi Bulgaristan Haskova eski zara Kazanlık,Bölgelerine giderek araştıran komisyon üyeleri Lavanta Ve Aramotik bitki üretenlere devlet destek veriyor. Lavanta Üretimi için 11 ilçeden 11 bayan üretici seçilerek Büyükşehir destek verecek 121 bayan ve 5dekar dikmeler için 11bin fide verilecektir.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonu bölgede ürün çeşitliliğini artırmak ve Saray Belediyesi’ne gelir sağlamak için başlattığı Tıbbı ve Aromatik Bitkiler projesi kapsamında Yağlık İngiliz Lavanta üretimi için araştırma ve incelemelerini tamamladı. Yurt içinde ve yurt dışında yaptığı incemeler sonrası Tarım Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonun raporunu Tarım Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonu Başkanı Nazmi Duygu Meclise sundu. Saray Belediye Meclisi tarafından oy birliği kabul edilen rapor Büyükşehir’e gönderildi. Büyükşehir’in onayının ardından lavanta üretim projesi 2019 yılında uygulamaya geçecek. Proje kapsamında Çukuryurt’ta 28000m2 alana 61600 adet Yağlık İngiliz lavanta fidesi dikilecek.
28000M2 ALANA 61600 ADET LAVANTA FİDESİ DİKİLECEK
Saray Belediyesi Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonu, Yağlık İngiliz Lavantası üretimi için yurt içi ve yurt dışında yaptığı araştırmaları ve incelemeleri tamamlayarak hazırladığı Komisyon raporunu Meclise sundu. Komisyon raporunu Meclise sunan Komisyon Başkanı Nazmi Duygu şunları ifade etti:
“Yağlık İngiliz Lavantası(Lavandula Angustifolia) bitkisinin örneği ilçemizdeki Niyazi Girgin(Girgin lavanta) Sevim Özlemiş( Kazanlık lavanta) fidesi üreticilerinin de öncülüğünü yaptıkları gibi, alternatif ürün olarak su yatakları dışında kumlu, killi, taşlık tüm marjinal tarlalarda rahatlıkla üretimlerin yapıldığı, en kötü tarla şartlarında dahi ayçiçek, buğday mısır, kanola gibi bitkilerden elde edilen karın en az 20 ile 75 kat daha fazla gelir getirdiği örneklerinin Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, Silivri Belediyesi TÜRAM tesislerinde Isparta Keçiborlu Kuyucak köyünde ve Eğirdir MAREM lavanta dikim alanlarında Edirne ve Kırklareli’nde Valilik, Kaymakamlık ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri aracılığıyla genç bayan çiftçi projelerinde ciddi anlamda verim gözlenmiştir. Saray Belediye Meclisimizce kabul edilen Küçükyoncalı Köy Mahallesi’nde 2102 parsel 40250 m2, 3560 parsel 8187m2, 2862 parsel vilayet mevkii 24125m2, 274 parsel Kocaalan mevkii 2200m2 ve Çukuryurt Köy Mahallesi’nde 1223 parsel Bağlar mevkii 38070m2 alanın 28000m2 si 77 parsel Sığır Yolu Mevkii 10820m2 Yağlık İngiliz Lavantası dikimi için kabul edilmiştir.
Lavantaların dikimi Çukuryurt 1223 parselin 1070m2 si içine Belediyemizce projede gösterildiği yerlere 3 bin litre 500 kg’lık iki adet Destinasyon ( Yağ Çıkarma Ünitesi) Buhar ünitesi ebatları projede gösterildiği gibi destilasyon, buhar odaları inşaatı, üç adet prefabrik yapılar projede açıklandığı gibi dört adet 4*15=60’ar m2 lik plastik sera kurulumunun proje kapsamında ihaleye çıkarılması Yağlık İngiliz Lavantası(Lavandula Angustifolia) çeşitlerinden %30 Durujba, %25 Seytopolis,% 25 Yubileyma, %10 Hebar ve %10 Hemus olarak dikimlerinin yaptırılmasına 5 yıl çalışma sözleşmesi yapılmasına elde edilen Lavanta ürünlerinin satış tutarının %30 Belediyemize verilmesine Saray ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyelerince protokol anlaşması yapılacak kurumların Çukuryurt 1223 parselde proje kapsamında çalışmalarını yapmalarına, 2019 yılı içerisinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ihaleci firmanın yaptıklarının haricindeki proje konularını gerçekleştirilmesine katkı sunmasına;
Bu işlerin gerçekleştirilmesinde Tıbbi ve Aromatik bitkiler konusunda uzman olan Silivri Belediyesi( TÜRAM) Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ İl ve Saray İlçe Tarım Orman Müdürlükleri ile Isparta Eğirdir( MAREM)Enstitüsü Keçiborlu Lavanta kokulu köy olarak bilinen Kuyucak Muhtarlığına Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile İstanbul Bezmialem Üniversitesiyle Bulgaristan Kazanlık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Enstitüsü Fransa’daki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ilgili kurumlarla ortak protokol yapılmasının uygun olacağına Komisyonumuz oy birliği ile karar vermiş olup şimdiden çalışmaların devamı ve takibi açısından çalışmaların devamına oy birliği ile karar verilmiş olup raporumuz Meclisimize sunulmuştur.”
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER MÜZESİ KURULACAK
Rapor sunumundan sonra proje hakkında bilgi veren Tarım Hayvancılık ve Ormancılık Komisyonu Başkanı Nazmi Duygu, “Aynı Silivri Belediyesi’nin yapmış olduğu tesisler gibi olacak. Ama bizim tesisin onlardan bir artısı olacak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi olacak. Tesisleri tamamen Büyükşehir Belediyesi yapacak. Oradaki meyve ve bağ tarlasını, tıbbi aromatik bitkiler müzesi mahzenini, satış ofislerini, 50 çeşit yapay çiçek tamamen Büyükşehir üstlenecek. Buradaki genel özellik lavantada kesinlikle renk yüklemesi karışmaması ve renginin kimyasal ilaçlardan verilmemesi. Çukuryurt’taki tarlada tam bağın eteğinde. 3 tarafı bağ 3 tarafı mera. Hem anayol üzeri. Hem ilaçlama olmayacak. Yağlık İngiliz Lavantası(Lavandula Angustifolia) çeşitlerinden %30 Durujba, %25 Seytopolis,% 25 Yubileyma, %10 Hebar ve %10 Hemus olarak dikimlerinin yaptırılmasına 5 yıl çalışma sözleşmesi yapılacak ve elde edilen Lavanta ürünlerinin satış tutarının %30 Belediyemize verilecek.
BAŞKAN DUYGU PROJEDE YAPILACAK İŞLEMLERİ ANLATTI
Başkan Duygu Projede yapılacak işlemleri şöyle sıraladı:
“Çukuryurt Yolu boyunca destinasyon ünitesi, buhar odası, kurutma odası, seralar, güneş enerji sistemleri, enerji odası jeneratör, 1000m2 karışık meyve bahçesi, protokolü yapılacak kamu kuruluşları, deneme araştırma parselleri 3000m2, 250m2 10 adet akasya parseli, 250m2 10 adet ıhlamur parseli, 50 çeşit tıbbi ve aromatik bitkisi teşhir sahası, güvenlik odası, yetkili idareci odası, eğitim odası, ürün değerlendirme odası, laboratuar, kapalı tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler müzesi, açık tarım tıbbi ve aromatik bitkiler müzesi, 50 adet arı sandığı konulacak yer arılık, mutfak, tıbbi ve aromatik bitkiler satış ofisi, fıstık çamı tüm kenarlara 228 adet 4 kenara 4m aralıklarla, 28000m2 alana 61600 lavanta fidesi alan lavandula- angustifolia, drujba, seytopolis, yubileyma, hebar, hemus. 500m2 üzüm asma çeşitleri 2m*2m aralıkla 125 adet, su artezyen kuyusu”.
2019 YILINDA PROJE UYGULAMAYA KONULACAK
Saray Belediye Meclisi tarafından oybirliğiyle onaylanan rapor Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir’in onayının ardından 2019 yılında Yağlık İngiliz Lavantası projesi uygulamaya geçecek.
Okunma Sayısı : 1031