TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Kent estetiğine ve kentin kültürel mirasına sahip çıkan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, il genelinde tarihi yapıları restore ederek şehre kazandırmaya devam ediyor. Bu kapsamda Muratlı ilçesinde bulunan İnanlı Çeşmesi’nin restorasyon çalışmalarına başlandı.

 

Başkan Kadir Albayrak: “Sahip Olduğumuz Değerleri Korumak İçin Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz.”

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Kentimiz sahip olduğu kültürel ve tarihi mirası ile çok önemli bir potansiyele sahiptir. Sahip olduğumuz bu değerleri koruyabilmek, korurken özüne sahip çıkmak ve yaşatabilmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnanlı Çeşmesi restorasyon çalışmasının şehrimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

 

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi tarafından gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında İnanlı Çeşmesi’nin özgün taş ve mermer yüzeyleri atomize su ve ab57 jel uygulaması ile temizlenecek. Rutubet ve tuzlanmadan dolayı bozulmuş ve müdahale görmüş olansıvalar itinalı bir şekilde sökülerek, özgüne uygun harç ile yenilenecek.Dış hava şartlarından dolayı niteliğini yitirmiş veyadökülmüş sıvalar da itinalı raspa edilerek, özgün harcına uygun malzeme ile yenileme çalışması yapılacak. Yüzeysel sıva çatlağı olan bölümlerde itinalı boya ve sıvaraspası yapılacak, özgün malzeme ve teknikle yeniden sıvanacak. Duvarörgüsünde çatlak olması durumunda statik rapor doğrultusunda uygulama yapılacak. Korozyona uğramış metal yüzeyler tel fırça veya kumlama iletemizlendikten sonra 1 kat antipas, 2 kat yağlı boya ile boyanacak. 5 cm'den az taş yüzey kayıplarında harç ile onarım; 5 cm'den fazla taş yüzey kayıplarında çürütülerek, özgün taş ile tümleme yapılacak.Özgün olmayan malzeme ve yapım tekniği ile yapılmış bölüm ise kaldırılacak. Tüm çimento harçlı sıva ve beton yapı elemanları kaldırılarak özgün harcına uygun malzeme ile yenilenecek.

İnanlı Çeşmesi Kitabesinde İnanlı suyu Beşinci Ordu Menzil Çeşmesi Sene 1335 yazmaktadır. Hicri takvime göre 1335 olan yapım yılı miladi takvimde 1916-1917 yıllarına denk geliyor.

 

Yayınlanma Tarihi : 2021-12-28 18:57:29
Okunma Sayısı : 830
oıo