Süleyman Paşanın çiçekleri Ziraat Biyotekte yeşerecek
Süleyman pasa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Süleymanpaşa’da yürütülen çiçeklendirme ve ağaçlandırma çalışmalarının tohumlarının, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Naip’de kurulan Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Merkezi’nden temin edileceğini açıkladı.
Süleyman Paşa’nın merkeze bağlı Naip mahallesinde geçtiğimiz yıl hizmete açılan Namık Kemal Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi’ni ziyaret ederek sebze, meyve, bitki, çiçek ve ağaç tohumu klonlama çalışmaları hakkında bilgi alan Başkan Yüksel, laboratuvarın yakın gelecekte bölgenin merkezi haline gelmeye aday olduğunu söyledi.
KLONLAMA YÖNTEMİYLE, BİR TOHUMDAN MİLYONLARCA BİTKİ YETİŞECEK
Bir çok belediyenin çevre düzenlemede kullandığı yeşil bitkileri, dışarıdan temin yoluyla aldığına dikkat çeken Başkan Yüksel, “Süleymanpaşa Belediyemizin de buna benzer bir serası var ancak; biz tohum yetiştiriyoruz. Buradaki konu biraz daha farklı, klonlama yöntemiyle üretim yapılıyor. Yani bir tane domates çekirdeğinden belki milyonlarca domates fidanı üretilecek bir merkezdeyiz şu anda.” diye konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DE DESTEK İSTEDİK”
Merkezdeki çalışmaların bir an önce hız kazanmasını arzu ettiklerini ifade eden Yüksel, bunun bölgede yoğun olarak yapılan seracılığa büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Laboratuvarın, bölge çiftçisinin ihtiyacına cevap verecek kapasiteye ulaşmasıyla ürün yetiştiren bir merkez haline geleceğini belirten Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Süleymanpaşa’da bu yıl itibariyle çevre düzenlemesi ve park alanlarının çiçeklendirilmesi çalışmalarında ekeceğimiz bitkilerin bir kısmını buradan tedarik etmiş olacağız. Hem hocalarımız, hem de öğrencilerimiz sağolsun; konuyla ilgili ciddi emek veriyorlar. Biz de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Dün büyükşehir belediye başkanımıza da durumu izah ettim. Büyükşehir de destek olursa laboratuvar belki de bölgenin en önemli merkezi haline gelecek ki, ciddi bir ekonomik kazanım da sağlamış olacağız. Normal şartlarda aldığınız tohumu bir sefer kullanıyorsunuz. Bundan sonra inşallah bunlar ekildikten sonra, aynı merkezden klonlama yöntemiyle süreklilik arz edecek şekilde buradan ürün alacağız. Sadece süs bitkileri de değil; ağaç fidanlarıyla ilgili hizmet alacağız.”
ÜNİVERSİTE, ŞEHİR İLE ENTEGRE OLUYOR
Naip’te kurulan merkezin yaklaşık 1 yıldır hizmet verdiğini anımsatan Yüksel, “Bölgeye ne tür faydalar sağladığını hep birlikte görmüş olduk bundan sonra daha da göreceğiz. El birliği ile çalışırsak bu şehir çok daha farklı yerlere taşınır. Namık Kemal Üniversitesi’nin özellikle son dönemlerde şehir ile entegrasyon noktasında ciddi işler yaptığını da görüyoruz. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Mümin Şahin olmak üzere, rektör yardımcılarımıza ve Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sezen Arat hocamız ile projede emeği geçen tüm hocalarımızı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederim.” şeklinde konuştu.
DEKAN ARAT: “SÜLEYMANPAŞA BELEDİYEMİZİN SİPARİŞİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Arat da, merkeze bağlı seralarda ilk ekimlere 13 Kasım’da başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Üretime, Süleyman Paşa Belediyemiz ’in siparişi üzerine başladık. İlk olarak ekimini yaptığımız menekşeler oldu. Bugün geçen süre içerisinde o menekşelerimiz büyüdü ve yakın bir zamanda da toprakla buluşacak. Onları dış mekanda belediyemizin aracılığıyla göreceğiz. Onun haricinde yine başkanımızın istediği türler üzerinde bitki çeşitlerinin yetiştirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Okunma Sayısı : 745