Soru önergesine 8 yıl sonra erişim engeli

Soru önergesine 8 yıl sonra erişim engeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in 2012’de TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesine yıllar sonra erişim engeli verildiği ortaya çıktı. Firmanın itibarı gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen engellemeye ilişkin Yüceer, “Yolsuzluk, yoksulluk ve çevre haberlerinin engellendiği, AYM kararlarının dikkate alınmadığı bir dönemdeyiz. Bu son engel, yasama faaliyetlerimizin kamuoyuna duyurulması ve halkın haber hakkına karşı net bir sansürdür” dedi.

“Kaygılarımız gerçekleşti”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in 2012’de dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ilettiği yazılı soru önergesi yıllar sonra erişim engeline takıldı. Yüceer’in o dönem Tekirdağ Çorlu'da kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf tesisine yönelik sorularının yer aldığı “corluda.com” haber sitesinde 06 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan habere 8 yıl sonra erişim engeli kararı verildi. Şirketin itibarının sarsıldığı gerekçesiyle verilen engelleme kararına tepki gösteren Yüceer, “Halk sağlığını firmaların itibarından üstün tutan politikalara dair şüphelerimiz doğrultusunda, o gün yaptığımız çalışmalarda dile getirdiğimiz kaygılarımız ne yazık ki bugün gerçekleşmiştir. Kentimizde sıklıkla halk sağlığını tehdit eden vakaların yaşanması bunu doğrular niteliktedir. Halkın hilafına olan bu durumun ifşasına erişim engeli getirilmesi çok açıktır ki, şirket tarafından durumun kabulünü göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“Basın hürdür, sansür edilemez”

Yüceer, “Habere ilişkin alınan bu karar net bir sansür niteliğindedir. Anayasamızın ‘Basın hürriyeti’ başlıklı 28. maddesindeki, ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadeleri, siyasi amaçlarla verilen kararın Anayasa’ya aykırı olduğunun kanıtıdır. AYM kararlarında ‘İnternet sitelerine erişim engeli biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir’ hükmü yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere bu kararla bir kez daha basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı ihlal edilmiştir. Artık yasama faaliyetlerimizin de halka duyurulması engellenmek istenmektedir” dedi.

“Kirli geçmişi silme çabası”

2020’de yürürlüğe giren tartışmalı sosyal medya düzenlemesine de dikkat çeken Yüceer, “Yolsuzluk, yoksulluk ve çevre haberlerinin engellendiği, AYM kararlarının dikkate alınmadığı bir dönemdeyiz. Sosyal medya düzenlemesinde bulunan unutulma hakkına dair ‘kirli geçmişleri’ silme çabasının iktidarla sınırlı kalmadığı görülüyor. Bunu fırsat bilen şirket ve gruplar da fırsattan istifade ederek, sırf daha fazla kar hırsıyla halkın sağlığını ve refahını hiçe sayan uygulamalarını peyderpey gözümüzün önünden çekmek istiyorlar. Karatepe Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi’nin talep ettiği ‘sansür’ de bunun en çarpıcı örneklerinden biridir” diye konuştu.

“Doğru habere ulaşım için mücadeleye devam edeceğiz”

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın istifa haberinin 2 bine yakın TV ve radyo kanalında 27 saat boyunca talimat gelmeden yayınlanmamasının medyanın getirildiği hali gösterdiğinin altını çizen Yüceer, “Tek sesli tek manşetli medya isteyen AKP iktidarı kontrol edemediği gazete, dergi, radyo ve TV kanallarını karartmalarla, ilan ve reklam kesme cezalarıyla cezalarla susturmak istiyor. Ancak bilinmelidir ki, her türlü baskı ve zorluğa karşın biz halkın menfaatine çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kamuyu aydınlatmak, kamunun doğru habere ulaşma özgürlüğünü savunmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Toplum yararını her şeyin üstünde tutmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi : 2021-1-21 21:21:18
Okunma Sayısı : 644
oıo