MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN FAYDA MALİYET ANALİZİ YAPIYORMUŞ! AYGUN: AÇLIĞIN ANALİZİ Mİ OLUR?
AYGUN: AÇLIĞIN ANALİZİ Mİ OLUR?
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’de derinleşen yoksulluk nedeniyle öğrencilere öğle yemeği verilmesi için soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yanıtında fayda-maliyet analizi yaptıklarını belirterek, “Açlığın maliyet analizi mi olur? Yap-İşlet-Devret projeleri için şirketlere akan trilyonluk ödemelerde niye maliyet analizi yapmıyorsunuz? Kur korumalı mevduat için neden analiz yapmıyorsunuz” diye sordu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’de artan yoksulluğun ve gıda fiyatlarındaki fahiş artışın ilk ve ortaöğretimde okuyan çocuklarda açlık tehlikesi yarattığına işaret ederek, ücretsiz yemek dağıtılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, BM Dünya Gıda Programı ile Mili Eğitim Bakanlığı arasında 1 Haziran 2022 tarihinde “Ücretsiz Okul Yemeği Programı Fayda Maliyet analizi İşbirliği Protokolü” imzalandığını, dezavantajlı bölgelerden başlayarak okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesinin hedeflendiğini, söyledi. Özer, bu kapsamda fayda-maliyet analizi yapılmasının amaçlandığını, dezavantajlı bölgelerde pilot uygulama yapılmasına yönelik çalışmaların planlandığını belirtti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bu yanıta tepki göstererek, “Bunlar halktan kopmuş. Şirketlere akan trilyonluk ödemelerde niye maliyet analizi yapmıyorlar. Kur korumalı mevduat hesabı için niye aynı analizi yapmıyorlar? Yoksul kesimleri düşündükleri yok” dedi.
“PİLOT MU?”
Aygun, Türkiye’deki açlık sorununa işaret ederek, “Bunlar daha pilot çalışma yapmayı planlıyor. Pilot çalışmanın tarihini bile bilemiyor. Sert bir kışa giriyoruz. Vatandaşımız artık evine et, süt, yumurta, peynir alamaz hale geldi. Ulusal bir sorunu bile BM ile işbirliği yaparak çözmeye çalışıyorlar. Her şeye kaynak veren, itibardan tasarrufa yanaşmayan iktidar, milletin boğazından tasarruf yapıyor! Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.
Aygun, kur korumalı mevduata verilen garanti nedeniyle devletin üstlendiği riskin arttığını, maliyetin şu anda 91.6 milyar liraya yükseldiğini kaydetti. Kasım itibariyle icradaki derdest dosya sayısının 23 milyon 592 bin liraya çıktığını kaydeden Aygun, “Herkes tepeden tırnağa borç içinde. Bunlar milleti düşünmüyor. Analiz yapıyor. Neyin analizi. Bütçeniz sürekli açık veriyor” diye konuştu.
Aygun, son bir yılda turunçgillerin fiyatının yüzde 361,5, çeltik fiyatının yüzde 230,5, sebze fiyatlarının yüzde 196,5, yağlı meyvelerin fiyatı yüzde 177,8, tahıl, baklagil ve yağlı tohumların fiyatlarının yüzde 171,8 oranında arttığını vurgulayarak, “Maddi yoksulluk çeken çocuk oranı yüzde 33.7’ye çıktı. Bunlar yemek için analiz yapıyor. Yazıklar olsun” eleştirisini yaptı.
Okunma Sayısı : 418