Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan Basın Açıklaması

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek ve bir an önce kontrol altına alınması adına Sağlık Bakanlığımızın aldığı tedbir ve uyarılara uyulmalıdır. Özellikle vatandaşlarımızın evlerinde kalıp bu salgın sürecini yayılmadan atlatmaları azami önem taşımaktadır. Bu zor süreçte evlerinde kalıp, zamanın geçmesini bekleyemeyecek az sayıdaki mesleklerden biriside çiftçilerdir.

Ayçiçek ekimlerinin başladığı bu günlerde çiftçi mazot, tohum ve gübre almanın hesaplarını yaparken, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomi paketi üreticimizde büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Tüm büyük platformlarda verimli toprakları ile tarım ve hayvancılık ülkesi olarak boy gösteren ülkemizde ekonomik olarak zor günler yaşanacağı öngörülürken, tasarlanan ekonomi planlarında çiftçinin sorunlarına hiç değinilmemesi kabul edilemez.

Açıklanan ekonomi paketinde inşaatlardan, otellere, hava yollarından, büyük firmalara kadar birçok sektöre değinilirken çiftçinin esamesi bile okunmamıştır. Fakat unutulmamalıdır ki bu salgın sürecinde halkımız önceliğini çiftçinin el emeği göz nuru ile ürettiği un, yağ, şeker, makarna, bakliyat vb. ürünlere vermiştir. Tüm dünya ülkelerinin kendi kabuğuna çekildiği ve kendi öz imkânları ile bu küresel krizi atlatmaya çalıştığı dönemde; zamanında dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak, gerçek yükselişin yine bu ülke topraklarına ve o toprakları işleyen insanlara yatırım olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Çiftçimizin ekonomik durumu içler acısı halde olup her zaman dile getirmiş olduğumuz sorunları bir kez daha sıralamak isterim. Üreticimizin dört gözle beklediği ayçiçeği desteklemeleri henüz ödenmemiştir, bu zor süreçte üretimin aksamaması adına Ayçiçek desteklemelerinin ödenmesini talep etmekteyiz. Geçtiğimiz iki ay boyunca üre – nitrat – kompoze gübrelere %50 zam yapılmıştır. Tüm bu zamlar çiftçimizin sırtındayken çiftçilerimiz kooperatiflerden ve bankalardan aldıkları kredileri nasıl ödeyecek? Geçtiğimiz yıldan kalan %40’lık faiz oranlarının açıkları kapanmak bilmiyor. Üreticimize acilen can suyu gereklidir. Üretimde girdi maliyetlerinin yüksek olması ülkemizde çiftçi sayısını her geçen gün azaltmaktadır. İlerleyen günlerde içeriğini bilmediğimiz sağlığından şüphe duyduğumuz birçok ürünü yurt dışından ithal etmek zorunda kalacağız. Bugünün özelinde ise gümrük kapılarımız kapalı olmasından dolayı çiftçilerimize özen gösterilmeli, tarım ve hayvancılık politikaları tekrar gözden geçirilmesini temenni eder tüm üreticilerimize bereketli bir harman dilerim.

 

Yayınlanma Tarihi : 21 Mart 2020
Okunma Sayısı : 700
oıo