Recep Çalı
YEREL YÖNETİM VE YERELLİK ÜZERİNE DÜŞÜNCELERİM.

 Büyükşehir camiasında geçen 34 yıllık hizmetim sırasında tecrübe biriktirmiş olan bir kardeşiniz olarak bu defaki yazımın konusunu yaşanmış tecrübelerim ışığında yerel hizmete dair görüşlerime ayırmak istedim.

 

Yerel yönetimlerdeki sorumluluk ve sorunlarda ülkemiz gerçeklerinden bağımsız değildir. Hepimizin bildiği gibi ekonomik büyüme olmadan, istihdam oluşturmadan oluşan kentleşme sonucu işsizlik yaygın bir şekilde ortaya çıkmıştır. Yerel yönetimlerin planlı ve hazırlıklı olmaması da birçok problemle birlikte işsiz kentliler yığınının oluşmasını hızlandırmış, bu ise neo-liberal politikaların ihtiyaç duyduğu ucuz emek kullanımını kolaylaştırmıştır. Bu durum emekçilerin kentleşme taleplerine dair zaman ve para harcama imkânlarını daraltmış, yalnızca yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama telaşına düşmelerine sebep olmuştur. Böylece kentlilik kültürünü içine sindirememiş, sosyal yaşamdan uzak, robotlaşmış insan yığınlarına sahip kentler ortaya çıkmıştır. 

Bu şekilde oluşan toplumun umutsuzlukların esiri olması, yozlaşması ve yaşamsal mutluluğa uzak kalmasının önüne geçmek için yerel yönetimler kentliyi, emekçiyi neo-liberal politikaların esiri olmaktan kurtarabilecek politikalar üretmelidir.

 

Bunun için neler yapılmalı derseniz:

Hizmet yönetiminde etkin belediyecilik için;

-Yerellik ve yerinden yönetimin fiilen hayata geçirilmeli.

-Sağlık, ulaşım, kültür ve eğitim hizmetlerini de birincil görevlerden görülmeli.

-Kentimizin yerel amatör, resim, heykel, ses ve saz sanatçılarının katkısı ile sanat ve müzik faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak sürdürülmeli.

-Kent Konseyinin yanı sıra Yerel Kent Meclisinin de söz ve karar hakkının bulunacağı katılımcı bir belediye anlayışı oluşturulmalı.

-Kent kimliğinin korunmalı, doğal çevre ve kültürel mirasın gelecek nesillere taşınmalı,

-En azından koruyucu sağlık hizmetini temel alan sağlık ve sosyal yardım hizmeti uygulamaları önemsenmeli.

-Hizmetlerin üretilmesi ve dağıtımında, din, dil, ırk ve ideolojik yapı ayrımı olmayacak bir yönetim anlayışının benimsenmeli.

 

Elbette bu maddeler daha da artırılabilir ama en azında bu hususlar sağlanırsa kentli olduğunu özümseyen bir halk ile birlikte toplumsal yaşam mutluluğu artacaktır.

Saygılarımla.

Recep Çalı – İnşaat Mühendisi

 

 

 

 

 

 

Yayınlanma Tarihi : 2018-12-19 22:01:55
Okunma Sayısı : 1296
/upload/files/683f608772ee8.jpg

Recep Çalı Diğer Yazıları