KAMU BAŞDENETÇİSİ (OMBUDSMAN) ŞEREF MALKOÇ, TEKİRDAĞ’DA HALKLA BULUŞACAK
KDK, İdare İle Vatandaş Arasında Barış Köprüsüdür. Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74’üncü maddesinde yer alan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler” hükmüne istinaden, 6328 sayılı Kanun ile kurulmuş, Anayasal bir Kurumdur.
Kurumumuz, 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…” görevlendirilmiştir.
Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olarak faaliyetlerini sürdürmekte, halkın ücretsiz avukatlığını yapmakta, vatandaşların idare ile sorunlarını dostane bir şekilde çözmekte ve aldığı kararlar ile idarelere yol göstermektedir.
Kurumumuz, “İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendine rehber edinmiştir. Hukuka, insan haklarına, adalet anlayışına ve hakkaniyete dayalı olarak çalışan Kamu Denetçiliği Kurumu;
İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine,
İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,
İnsan haklarının gelişmesine,
Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına,
Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına,
Yönetimin şeffaf ve hesap verebilir olmasına,
İnsan odaklı bir idarenin oluşmasına,
katkı sağlamaya çalışmaktadır.
Kamu Denetçiliği Kurumu bu görev ve amaçlar doğrultusunda sürdürdüğü faaliyetleri kapsamında; bir yandan insanların idare ile ilgili şikâyetlerini inceleyip çözüm bulmaya çalışırken diğer yandan idareye rehberlik etmektedir.
KDK’ya Başvurular Kolay Yapılmaktadır. Vatandaşlar, kuruma www.ombudsman.gov.tr internet sitesi üzerinden, kuruma gelerek veya mektup yazarak kolayca başvurabilmektedirler. Vatandaş hangi kurum ile sorun yaşadı ise yaşadığı sorunu KDK’ya iletmesi yeterlidir. Başvuruların hiçbirinden başvuru parası, harç ve pul parası alınmamaktadır. KDK’ya başvuru yapıldıktan sonra en kısa sürede karar verilmektedir.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri Tekirdağ’da
Kamu Denetçiliği Kurumu, toplumda hak arama kültürünün yaygınlaştırılması ve vatandaşın idareyle olan sorunlarını yerinde dinlemek için Bursa, Şanlıurfa, Erzurum, Van, Antalya, Trabzon, Mersin, Gaziantep, Denizli, Kocaeli, Kayseri, Samsun gibi iller olmak üzere toplam 22 ilde “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programları gerçekleştirdi.
Bu kapsamda; Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, 24-25 Şubat 2022 tarihinde Tekirdağ’da halkla buluşacaktır. Başdenetçi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçilerinden oluşan KDK heyeti, önce Tekirdağ’da yayın yapan basın temsilcileriyle sabah kahvaltısında bir araya gelecektir. DES Otel’de gerçekleştirilecek kahvaltılı basın toplantısında; Baş denetçi Malkoç, KDK’nın işleyişi, yapılan başvurular ve verdikleri kararlar hakkında bilgi sunacak.
Ardından Tekirdağ iline ilişkin sorunlar ele alınacak ve idarenin alabileceği tedbirler ve çözümler değerlendirilecektir.
Programın öğleden sonraki bölümünde ise KDK Heyeti; vali, büyükşehir belediye başkanı, kaymakamlar, il müdürleri, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, baro başkanı, sanayi ve ticaret odası başkanları ve basın mensuplarının da katıldığı halkla buluşma toplantısını icra edecektir. Bu toplantıda KDK’nın tanıtımı yapıldıktan sonra, katılımcı vatandaşlara sorunlarını dile getirmeleri amacıyla kürsüde söz hakkı verilecektir. İlin yöneticileriyle vatandaşların yaşadığı sorunlar, Ombudsman nezaretinde yeniden değerlendirilmiş olacaktır.
KDK’ya, Tekirdağ’dan 2 Bine Yakın Başvuru Geldi. Kamu Denetçiliği Kurumuna, Tekirdağ’dan 2 bine yakın başvuru geldi. Vatandaşlar kamu kurumlarıyla yaşadıkları sorunları KDK internet sitesi üzerinden başvuru yaparak KDK’ya iletti. Tekirdağlılar en fazla başvuruyu ekonomi, maliye ve vergi, adalet, milli savunma ve güvenlik ile kamu personel rejimi konularında yaptı.
KDK’ya Başvurdu, Evsel Katı Atık Bedeli İptal Edildi.
Tekirdağ’dan başvuruda bulunan vatandaş, sahibi olduğu iş yeri için “Evsel Katı Atık Toplama ve Taşıma Bedeli” adı altında ilgili belediyenin ücret çıkardığını, hatta bu bedelin tahsili için ilgili Kanuna göre ödeme emri belgesi düzenlediğini, söz konusu bedelin hangi mevzuata göre düzenlendiğine ilişkin bilgi verilmediğini bildirdi. Söz konusu bedelin tahsili için abonelik sözleşmesinin yapılması gerektiğini, ancak idarece abonelik sözleşmesi yapılmadan doğrudan abone yapılmış sayıldığını, “Evsel Katı Atık Toplama ve Taşıma Bedeli” adı altında toplanan bu ücretin diğer vatandaşları da mağdur ettiğini iddia eden vatandaş, adına düzenlenen “ödeme emri belgesinin iptal edilmesi için KDK’ya başvurdu.
Başvuruyu inceleyen KDK, başvuran hakkında tesis edilen işlemlerin iptal edilmesi için ilgili belediyeye Tavsiye Kararı verdi. KDK’nın kararının ardından ilgili belediye sorunu çözerek başvurucuya çıkarılan evsel katı atık toplama ve taşıma bedelini iptal etti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)
Yanlış Kesilen HGS Cezası İçin KDK’ya Başvurdu Sorunu Çözüldü Vatandaş, farklı plakalardaki araç veya araçların geçişlerine ait ücretin kendi OGS ve HGS hesabından alındığını fark ederek hemen ilgili idareye başvurduğunu ancak cevap alamadığını belirtti. Bunun üzerine vatandaş, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurarak gerekli incelemelerin yapılıp mağduriyetinin giderilmesini ve haksız tahsilatın iade edilmesini talep etti. KDK, gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak ilgili idare ile sorunun çözülmesi için görüştü. İlgili idare, vatandaşın mağduriyetinin giderildiğini Kamu Denetçiliği Kurumuna bildirdi.
Okunma Sayısı : 649