İSTANBUL ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ BOŞALTILDI

İSTANBUL ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ BOŞALTILDI

KARANTİNA GÜVENLİĞİ, ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE İÇİN GÖZDEN ÇIKARILDI!

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ DR. İLHAMİ ÖZCAN AYGUN:

ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ, ÖZEL BİR ÜNİVERSİTENİN İSTEKLERİ İÇİN FEDA EDİLDİ!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, gıda ithalat-ihracat ve transit kontrolleri, ruhsatlandırma, denetim ve eğitim faaliyetleri yürüten İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün Halkalı’daki 10 dekarlık arazisinin, İlim Yayma Vakfı’nın kurduğu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin kaprislerine feda edildiğini söyledi. Arsanın binalarıyla birlikte İlim Yayma Vakfı’na tahsis edilirken, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün tüm binalarının apar topar boşaltılarak Atatürk Havalimanı Hangarlarına yönlendirildiğini kaydetti. Aygun, “Vakıf üniversitesinin istekleri için dünyanın sayılı laboratuvarına sahip Müdürlük maalesef ki feda edildi. Ulusal çıkarlar ve gıda güvenliği yok sayıldı” diye tepki gösterdi. 

TOHUM İTHALATININ YÜZDE 80’İNİ YÜRÜTEN MÜDÜRLÜK!

Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, karantina güvenliği alanında önemli çalışmalar yapan İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün yazılı değil sözlü emirle arazisi ve binasından çıkarıldığını kaydetti. Atatürk Havalimanı Hangarlarında geçici olarak kalacak olan İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün daha sonra kalıcı binasına taşınırken,  ikinci kez ortaya çıkacak nakil ve montaj çalışmaları nedeniyle demirbaş eşyalarında büyük hasar görme riski ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Aygun,  şöyle tepki gösterdi:

“KARANTİNA GÜVENLİĞİ RİSKE ATILIYOR!

 “Türkiye’nin tohum ithalatının yüzde 80’inin denetimini yürüten ve gıda ithalatındaki karantina koşullarını yöneten İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’ne böyle bir muamelenin yapılması ve Vakıf Üniversitesi’nin umarsız ve arsız talepleri için zora sokulması; hem kamu yararına uygun değildir, hem de toplumsal sağlığı tehlikeye atmaktadır. Gıda ithalatında karantina kontrolünün ithalatçı firmaların inisiyatifine terk edilmesi, telafisi zor zararlara neden olacaktır.”

Aygun, “İlim Yayma Vakfı’na neden başka arazi tahsis edilmemektedir? İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün, yıllardır kullandığı araziyi alelacele boşaltması neden istenmiştir? Bu vakfın kurduğu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin yapacağı hizmet, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün yapacağı hizmetten daha mı üstün görülmüştür? İlim Yayma Vakfı’na neden başka arazi tahsis edilmemektedir?” diye sordu.

ATATÜRK HAVALİMANI’NA GEÇİCİ TAŞINMA!

Aygun, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

  1. İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’ne tahsis edilen esas arazide henüz inşaatlar başlamadığı halde Atatürk Havalimanı hangarlarından birine geçici olarak taşınması doğru mudur?

 

  1. Konuya ilişkin yazılı değil sözlü emir verildiği doğru mudur? Yazılı emir var mıdır? Varsa dayanağı nedir?” diye sordu.

 

  1. İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün geçici olarak taşınacağı Atatürk Havalimanı’ndaki hangarlarda altyapı hizmeti kuruluna kadar 2-3 ay hizmet veremeyeceği belirtilmektedir. İstanbul gümrüklerinden tarım ticaretinin yapılamayacağı bu süreçte ortaya çıkacak kamu zararı hesaplanmış mıdır?

 

TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ LABORATUVARI

 

  1. İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü Laboratuvarı, Türkiye’deki gelişmiş ve son teknolojiyle donatılmış tek laboratuvardır. Ülkemiz için bir prestij kaynağı olan bu laboratuvarın, yangından mal kaçırırcasına önce Havalimanı’na sonra yeni binasına taşınması ve bu yolla büyük zarar görmesi, kamusal çıkar ile bağdaşmakta mıdır?

 

  1. Çevre illerde yapılan gıda ithalat ve ihracat işlemlerinin laboratuvar analizlerini de gerçekleştiren İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün kapatılması telafisi büyük sıkıntılar doğuracaktır. Bu süreçte nasıl bir çözüm düşünülmüştür?

 

  1. Zirai karantina meselesi, bir ulusal güvenlik sorunu değil midir? Tarımı, ekosistemi ve halk sağlığını tehdit edecek zararlı ve hastalıkların kontrolünün sağlanamaması, önemli bir konu değil midir?

 

  1. Pandemi koşullarında uzaktan eğitim verildiği halde İlim Yayma Vakfı’nın bu kadar acele etmesinin arkasında ne vardır?

 

  1. Türkiye’deki tohum, fidan, fide ve süs bitkiler vs. ithalat ve ihracatındaki bitki koruma analiz ve kontrol işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’ini yapan İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün 2-3 ay hizmet verememesi gıda sektörümüzde büyük mağduriyetlere sebep olacaktır.

 

Bu nedenle; Zirai Karantina Müdürlüğü’nün içinde bulunduğu 10 dekarlık alanın Müdürlüğe yeniden tahsis edilmesi ve İlim Yayma Vakfı’na başka bir arazinin tahsis edilmesi daha doğru olmaz mı? Bu konuda girişimlerde bulunacak mısınız? İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nü, gıda güvenliğini ve kamu yararını koruyacak mısınız?

Yayınlanma Tarihi : 2021-1-21 22:00:57
Okunma Sayısı : 732
oıo