İKTİDAR MARMARAEREĞLİSİNE PETROKİMYA TESİSİNDEN VAZGEÇTİ!
ÇEVRE BAKANI KURUM, KATAR SORUSUNU İSE ES GEÇTİ!
CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN: MARMARAEREĞLİSİ’Nİ ÇEVRE YIKIMINDAN KURTARDIK VE PETROKİMYA TESİSİ KURULMASINI ENGELLEDİK
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde satılan Hazine arazilerine Katar-Türk ortaklığında bir konsorsiyum tarafından petrokimya tesisi kurulacağı ve büyük bir çevresel yıkımın gerçekleşeceği yönündeki iddiaları soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Ereğlisi’nde Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki liman alanına ilişkin imar planı değişikliğinin 30 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylandığını doğrularken, söz konusu alana petrokimya tesisi kurulmasını imkânı olmadığını yanıtını verdi. Kurum, Katar sorusunu ise es geçti.
Aygun, gelişmeyi “Israrlı takiplerimiz ve konunun üzerine gitmemiz sayesinde Marmara Ereğlisi’ni çevre yıkımından kurtardık, petrokimya tesisi kurulmasını engelledik” diye yorumladı.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM’ye Tekirdağ’daki imar planı değişiklikleri ile ilgili soru önergesi verdi. Aygun, Çorlu, Marmaraereğlisi ve Kapaklı ilçelerinde Millet Bahçelerinin finansmanı için satışa çıkarılan Hazine arazilerini sordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, soru önergesine verdiği yanıtta; söz konusu alanlara ilişkin imar planı değişikliklerinin 30 Ağustos 2019 tarihli ve 1490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylandığını doğrularken, bu çalışmaların Millet Bahçelerinin finansmanı ile ilgisinin olmadığını öne sürdü.
“TARIM ARAZİLERİ TARIM VASFINDAN ÇIKARILARAK SATILARAK”
Aygun, soru önergesinde Çorlu, Marmara Ereğlisi ve Kapaklıdaki arazilerin satışı için imar planı değişikliği yapılarak bu arazilerin tarım vasıflarının yok edildiğini de gündeme getirdi. Danıştay 6. Dairesi’nin 2013/9177 Nolu dava sonucunda Ergene Havzası’nın karşı karşıya kaldığı büyük çevre sorunları nedeniyle Çorlu-Çerkezköy-Büyükkarıştıran-Muratlı-Lüleburgaz alt bölgesinde çok büyük alanların sanayi gelişimine ayrılmasını içeren planları iptal ettiğini belirten Dr. Aygun, “Bu anlamda Tekirdağ’ın eski askeri alan, liman bölgesi ve nitelikli tarım arazilerinin satışa çıkarılması yargı kararına uygun mudur” diye sordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmaraereğlisi’nde yer alan Maliye Hazinesi adına kayıtlı arazilerin “Askeri Stratejik Alan ve Koruma Kuşağı” olarak 1984 yılında onaylanan nazım ve imar planı içinde kaldığını, bu alanın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yazısına göre “nitelikli tarım arazisi” olmadığının belirlendiğini öne sürdü. Kurum, yargı kararlarına konu edilen tarım alanlarının bu alanlarla ilgisi olmadığını savundu.
NATO KABUL LİMANI
Marmaraereğlisi’ndeki Maliye Hazinesi adına kayıtlı arazilerin ve askeri amaçlı inşa edilen ancak uzun yıllardan bu yana atıl olan Marmara NATO Kabul Limanı’nın ve geri bölgesinin değerlendirilmesi için özelleştirme program ve kapsamında olduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Milli Savunma Bakanlığı tarafından bu alana askeri alan olarak ihtiyacın kalmadığı bildirildiğinden atıl kalan alanların değerlendirilerek yarım kalan ve ulaşım altyapısı olan liman alanının ülkeye kazandırılması için imar planı değişikliği yapılmıştır” yanıtını verdi.
Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren CHP Tekirdağ Vekili Aygun, “Sorularıma kaçamak yanıtlar verilmiştir. Millet Bahçelerinin finansmanı içen satılacak arazi miktarı açıklanmamıştır. Hazine arazilerinin satışı için tarım arazilerinin vasfının değiştirildiği konusu geçiştirilmiştir. Ancak Marmaraereğlisi’ne petrokimya tesisi yapılmasından vazgeçilmiştir. Bu anlamda çabalarımız sonuç verdiği için mutluyuz” dedi.
Okunma Sayısı : 842