YAZ AYLARINDA ŞEKER HASTALARININ, DİKKAT ETMESİ GEREKENLER…

 

Özel Star Medica Hastanesi Dâhiliye (İç Hastalıkları) Uzm. Dr. Sema Halhallı Diyabet özellikle yaz aylarında birçok hastalığı da tetikleyebilir. Böbrek yetmezliğinden kalp krizi ve tansiyona dek başka hastalıklara da yol açabilen diyabete karşı her zaman dikkatli olmak ve doktorunuzun uyarılarına mutlaka uymanız gerekir. Diyabet hastası iseniz mutlaka düzenli kontrollerinize gitmeli, hele ki aşırı sıcakların tehdit ettiği bugünlerde doktorunuzla iletişim halinde olup, şeker ölçümlerinizi sık sık yapmanız gerekmektedir.

  GÖLGEDE KALIN…

Sağlıklı kişilerin bile tehdit eden sıcak çarpmasından beyin kanamasına ve kalp krizine kadar birçok hastalığa yol açan aşırı sıcaklar diyabet hastaları için de büyük risk oluşturur. Aşırı sıcaklıklarla birlikte şeker iniş çıkışların dengesi kolaylıkla bozulur.  Bu nedenle mümkünse 11:00 - 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamak çıkanlar için de gölgede kalmaya dikkat etmek şart.  Şapka takmanız elinizi, yüzünüzü, ensenizi ve kollarınızı sık sık soğuk su ile serinletmeniz faydalı olacaktır. 

AYAKLARA DİKKAT…

Ayak  ve cilt bakımı diyabet hastaları için çok önemli. Dar ayakkabı, parmak arası terlik veya yalın ayak dolaşmak  tehlikeli.  Zira küçük bir çizik ayağa gelebilecek küçük bir darbe bile diyabet hastalarında iyileşmesi zor olan bir yaraya dönüşüp uzun vadede ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle ayağı koruyan daha rahat terlikler kullanılması gerekir.

BOL SIVI TÜKETMELİ…

Yakıcı  güneşin kişiyi durduk yerde bile terlettiği bugünlerde sıvı tüketimi mutlaka artırılmalı. Zira kavurucu sıcaklarda vücutta su ve ter atımı artarken, diyabet hastaları sağlıklı kişilerden çok daha fazla sıvı kaybı ile karşı karşıya kalır. Böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabilen diyabette bol su tüketimi, vücutta ter atımıyla alt üst olabilen elektrolit dengesinin sağlanması çok önemli. Günde 2.5 litre tüketmek bu sıvıyı da daha çok su ve ayran olarak almak gerekir.

Yayınlanma Tarihi : 2022-7-4 00:29:59
Okunma Sayısı : 609
oıo