TEKİRDAĞ TSO 2021 YILI EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası 2021 yılı Ekim ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hakan Şık Başkanlığında, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Komite Başkanları ve Disiplin Kurulu Başkanı’nın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Hakan Şık, “Değerli Meclis Üyeleri, hepinizi Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor toplantımızı açıyorum. Meclis toplantımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi. Meclis Başkanı Hakan Şık, cari açık ve enflasyon konusunun ülkemizin iki temel sorunu olduğunu belirterek, bu sorunları halletmeden sağlıklı bir ekonomik yapıya ve sürdürülebilir bir büyümeye kavuşmanın mümkün olmadığını belirtti.

Kurlardaki aşırı oynaklığın yatırımcıları ve üreticileri endişelendirdiğini ifade eden Şık, “Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılar öngörülebilirlik ve istikrar ister. Son zamanlarda kurlardaki oynaklık yatırımcılar ve üreticiler için endişe kaynağı olmuştur. Başta enerji fiyatları olmak üzere hammadde fiyatlarındaki öngörülemez yükseliş, lojistik sıkıntısı ve nakliyedeki aşırı artışlar tüm ilgili sektörlerde maliyet hesabını öngörülemez hale getirmiştir.” dedi.

Daha sonra söz alan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, “Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası 2021 Yılı Ekim ayı meclis toplantımıza hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve yönetim kurulum adına saygıyla selamlıyorum. Öncelikle toplantımızın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dileyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Değerli Meclis üyeleri, Ülkemizi ulusal ve uluslararası camiada başarı ile temsil eden ve geçtiğimiz günlerde yapılan Eurochambers Genel Kurulunda önümüzdeki dönemde de Başkan Vekilliği görevini devam ettirecek olan TOBB Başkanımız Sayın RifatHisarcıklıoğlu’nu tebrik etmek istiyorum.

Diğer yandan Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı gündemdeki sıcaklığını koruyor. Bu karar sonrasında hem uzun vadeli faizlerde hem de döviz kurlarında ciddi artışlar yaşandı. İş insanları olarak her zaman istikrardan yanayız. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de hammadde, lojistik ve emtia fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Zor ve bir o kadarda dikkatli olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Tabi ki düşük faizli ortamlarda yatırım yapmak daha kolay. Devlet bankaları faizleri düşüreceklerini açıkladılar, özel bankalarda bu karara destek verecek gibi görünüyor. Eximbank ve Kredi Garanti Fonu(KGF)’nun da konuda ihracatçılarımızı, KOBİ’lerimizi desteklemesini bekliyoruz. Biz ülkemizin geleceğine de üretimin gücüne de inanıyoruz. Nasıl pandemi döneminde ülkemizi büyüttüysek, şimdide üreterek büyüteceğimize inanıyoruz.

Yine girdi maliyetlerinin sürekli değiştiğini hep birlikte gözlemleyebiliyoruz. Son günlerde fiyatlar haftada bir değişmeye başladı. Enerji ve akaryakıt fiyatları arttı. Şu anda fiyat artışları sınırlanıyor ancak buna rağmen yeni zamlar geliyor.

Geçen ay Meclis toplantısı yaptığımızda dolar kuru sekiz buçuk liraydı. Merkez Bankası geçen ay erken faiz indirimiyle bir sürpriz yaptı, dolar 9 lirayı geçti.

Merkez Bankası sürpriz yapmamalı, beklentileri yönetmeli. Merkez Bankası Geçen hafta bir sürpriz daha yaptı, faizi 16’ya çekti. Bunun sonucunda dolar 9,8’e kadar çıktı, bir ayda yüzde 14’e yakın artmış oldu.

Bulgaristan’da enflasyon yüzde 5, Yunanistan’da yüzde 6. Enflasyonda bizden yukarıdaki ülkeler Sudan, Lübnan, Suriye, Arjantin, İran, Angola gibi ülkelerdir. Bu durumunun nedeni dövizin sürekli artmasıdır.

Emeğimizi, ülkemizin parasını, ülkemizin üretimini ucuzlatıyoruz ki yabancı gelsin. Ama döviz artışı nedeniyle milli servetimizin değeri düşüyor, fakirleşiyoruz. Kişi başı gelir 8 bin dolara doğru iniyor. Kimse dövizden bize ne diyemez, çünkü ekmeğin içinde bile döviz var. Bir yandan ekonomi canlansın diye kamu bankaları faizi düşürdü, ama bu bir cepten alıp diğer cebe vermektir. Dolayısıyla bu faiz indirimleri kalıcı çözüm değildir, bunu geçen yıldan biliyoruz. Bu inşaat maliyetleriyle konut almaya kredi yetmez. Dolayısıyla bu enflasyonla büyüme ve istihdam nasıl olacak o da belli değildir. Şimdi asgari ücret artışı da gündemdedir.

Kuşkusuz asgari ücretin artması gerekir, çünkü bu kadar enflasyon sosyal barışı bozar. Fakat enflasyon düşmezse ücret artışı da kurtarmaz. Elbette paniğe kapılmaya gerek yoktur, Merkez Bankası rezervi ekside de olsa kısa vadede idare edebilir. Fakat gelecek aylarda dünya sermaye piyasasında dalgalanmalar, faiz artışları bekleniyor. Dua edelim ki FED faiz artışına geçmesin.

Kıymetli Meclis Üyeleri, bir diğer önemli konu ise; Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylanarak Türkiye tarafından kabul edilmesiyle yeşil mutabakatın özellikle ihracatçılar adına en önemli konuların başında gelmesi. Bu konuda çok hızlıca aksiyon alınması ve sera gazı salımlarınınazaltımı için iddialı bir ulusal stratejinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Yeşil Dönüşüm, Yalın Dönüşüm, Dijital Dönüşüm gibi kavramların artık bizlerin vazgeçilmezlerimiz arasında olması gerekiyor. Eğer biz AB’nin 2030 yılında sera gazını yüzde 50 azaltma, 2050 yılında da karbon ayak izini sıfırlama hedefine imza attıysak, öncelikli sanayi sektöründe olmak üzere hayatımızın her alanında bunu uygulamaya koymalıyız. Eğer bunu başaramazsak, şu anki hesaplamalara göre yıllık 1.8 milyar dolar civarında ilave karbon gümrük vergisi ödemek zorunda kalacağız.

Şehrimizin ihracat rakamlarına baktığımızda ise, Eylül 2021 ihracatının Eylül 2020 yılına göre %36.67 arttığını görüyoruz. Yine Tekirdağ’ın, ilk 9 ayda ihracat artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre %41.3 yükselmiş durumdadır. İhracatımızın artmasında rol oynayan firmalarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Tekirdağ, vaka sayısı artan iller arasında 100 binde 190 ile en yüksek illerden biri. Pandemi devam ediyor, lütfen maske ve mesafe kurallarına uymaya özen gösterelim, gençlerimizi ve aşı olmayan tanıdıklarımızı aşılarını olmaya teşvik edelim.”

Konuşmaların ardından meclis toplantısı gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Yayınlanma Tarihi : 2021-11-1 23:50:34
Okunma Sayısı : 665
oıo