Tekirdağ TSO Mart - Nisan Ayları Meclis Toplantısı Videokonferansla Yapıldı
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Mart - Nisan aylarını içeren olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Şık başkanlığında, Koronavirüs (Covit-19) salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıya Meclis Başkanı Hakan Şık, Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri katılım sağladı.
Meclis toplantısının açılış konuşmalarını yapan Meclis Başkanı Hakan Şık, “Sayın Meclis Üyeleri, Mart ve Nisan aylarını içeren olağan meclis toplantımıza hoş geldiniz, sizleri Tekirdağ TSO Meclisi adına saygıyla selamlıyorum. Öncelikle, idrak ettiğimiz Ramazan Ayı’nın ülkemiz ve İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. Ülkemiz ve dünya zorlu bir süreçten geçiyor, dolayısıyla devletimizin aldığı tedbirlerin yanı sıra bireysel olarak da salgından korunmak adına kurallara riayet edersek umut ediyorum ki biran önce bu salgından kurtulur, normalleşme sürecine girmiş oluruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz toplantımızın hayırlı olmasını diliyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam ederken, Mart ve Nisan aylarında yapılan faaliyetlere de yer verildi. Toplantının ana gündem maddesi Koranavirüs salgınının ekonomiye etkileri oldu.
Toplantıya telefonla bağlanan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, meclis üyelerine koronavirüs salgını konusunda kentte yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Tekirdağ’da Odalar ve Borsalarla birlikte camia olarak çok iyi çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Vali Yıldırım, “Uyum içerisinde çalışmayı gerektiren bir süreçteyiz. Tekirdağ olarak bunu en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz. istikrarlı bir şekilde bu süreci devam ettirerek salgından kurtulacağız. Hepimize çok önemli görevler düşüyor. Evde kalacağız. Kurallara riayet edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odamızın üyelerinden sokağa çıkma yasağı konusunda gelen taleplerini alıyor, makul ve uygulanabilir yöndeki taleplerini karşılıyoruz.” dedi.
“Devletimiz, tedbirleri hızlı bir şekilde aldı”
Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık, finansal piyasalar ve reel ekonominin etkilendiğini belirten Başkan Günay; Türkiye’nin, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlediğini ve tedbirleri de süratle aldığını kaydetti. Günay, salgının başladığı ilk andan itibaren Tekirdağ’ın ekonomik ve ticari hayatında valimiz, kaymakamlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile eş güdümlü olarak işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.
Başkan Günay, “Sanayimizin teknolojik dönüşüm, kaynak ve yatırım sorunu bulunuyor. İnsan kaynağımızın kaybedilmemesi, işçi-işverenin karşı karşıya bırakılmaması, fabrikaların açık olması, işletmelerin faaliyetlerini yürütmesi ve pazarlarımızın korunması büyük önem taşıyor. Doğru önlemleri almak zorundayız. Devletimiz açıklamış olduğu önlem paketleriyle ekonomimizin ayakta kalması için sürekli yeni ilaveler yapıyor. Süreç çok dinamik olduğu için hergün yeni sorunlar çıkabiliyor. Tüm dünyanın etkilendiği bu pandemi sonrası dönemi iyi okumamız gerekiyor. Süreci iyi analiz etmek ve hazırlık yapmak zorundayız.” dedi.
Yaşanılan sürecin bizleri büyük bir değişimle karşı karşıya bırakacağını ifade eden Günay, “Dünyanın düzeni değişecek. Sosyal hayattan eğitime, üretimden lojistiğe kadar bundan sonra her şey çok farklı olacak. Bu pandemi sonrası toplumu ve bütün olarak canlı hayatının sağlığını ön planda tutan yaklaşımlar öne çıkacak. Ekonomik sorunlar karşısında parasal genişleme, düşük faiz gibi kısa vadeli tek taraflı, merkez bankalarına sırtını dayayan, sadece günü kurtaran ama uzun vadede kimseye faydası olmayan çözümler yerine daha köklü ve sürdürebilir çarelere odaklanmak, orta ve uzun vadede değer kazanacaktır.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) koordinasyonunda pandemi krizinin ilk başından itibaren sektörlerin en az hasar görmesi için çalıştıklarını belirten Başkan Günay, ekonomi yönetiminin de, kriz tedbirlerini belirlediğini; salgının ekonomik etkilerini azaltmak için Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini açıkladığını hatırlattı.
Alınan tedbirler hakkında Meclis üyelerine bilgilendirmede bulunan Günay, “Salgının seyri konusundaki belirsizlikler nedeniyle dinamik bir süreç ile karşı karşıyayız. Talep koşullarının normalleşme sürecine kadar gelir ve istihdam kaybının önlenmesi ve telafisine yönelik politikaların devamı çok büyük önem taşımaktadır. Bunun, ekonomi yönetimi tarafından dikkate alınacağını değerlendiriyorum. Alınan önlemlerde en önemlisi ise ayrım yapmadan bütün sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu.
Covit-19 ile ilgili sürecin dinamik bir süreç olduğunu, ne zaman biteceğinin şu an için bilinmediği için zor bir dönemden geçildiğini belirten Günay, şunları söyledi: “Sonuçta bu kriz geride kalacak, ekonomiye ilişkin önemli değişimleri de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde konunun tartışılacak çok sayıda boyutu olacaktır. Tedarik zinciri önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Dünya ekonomisinin fabrikası gibi imalat sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştiren Çin’in bu durumu koruması çok mümkün olmayabilir. Bu pay azalmaya aday görünüyor. Ticaret yolları ve merkezlerinde değişikler ortaya çıkabilir. Birçok büyük firmanın alternatif tedarik merkezleri oluşturma gayretini görebiliriz. Çin’de salgının ortaya çıkmasının ardından gördüğümüz gibi ülkemiz birçok sektörde alternatiflerden birisi olabilir. Bu salgından da mesajlar çıkarmalıyız. Dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu dijitalleşmeye yatırım yapan ülkelerde şirketlerin rekabet gücünün arttığını, kendi kendimize yeter hale gelmemiz için sağlık sektörüne ve tarıma önem verilmesi gerektirdiğini göstermiştir. Milli savunma sanayii de başarımız gibi milli sağlık sanayi ve milli tarıma yatırım yapmalıyız. Hem sektörümüz hem ülkemiz açısından çok iyi izlememiz ve hazırlık yapmamız gereken bir sürecin içindeyiz. Ümit ediyorum ki biran önce salgın tehlikesi geçer ve normalleşme süreci ile birlikte sosyal ve ticari hayatımız sağlıklı günlerine kavuşur. Öncelikle Valimiz Sayın Aziz Yıldırım’a meclis toplantımıza bağlanarak, yaşanılan süreçte Valilik bünyesinde yapılan çalışmaları bizlerle paylaştığı için ve sorun/öneriler kısmında bizleri dinleyerek yanımızda olduğu için Tekirdağ TSO adına teşekkür ediyorum. Diğer yandan üyelerimizden gelen talep ve sorunlar acil ve hızlı bir şekilde başta TOBB’a Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletildi. Bu süreç içerisinde 80 civarında gündem maddesi oluşturarak, devletimizin bu konuları ele alması ve hayata geçirilmesi noktasında da gecesini gündüzüne katarak camiamız için çalışan kıymetli Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum. İletmiş olduğumuz gündem maddelerinin akıbetini takip ettiğimi ifade ediyor,değerli Meclis Üyelerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyor ve toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum“ dedi.
Okunma Sayısı : 885