Tekirdağ Tabip Odası Aşı Candır Basın Açıklaması
Tekirdağ Tabip Odası “Aşı Candır” Basın Açıklaması
Aşı, bulaşıcı hastalıklara karşı toplumu korumanın en etkili, en ekonomik, en güvenilir yöntemlerinden biridir.
Ülkemizde son yıllarda aşı reddi, asılsız nedenler bahane gösterilerek hızla yayılmaktadır. 2011 yılında çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 183 iken 2017 yılında bu sayı 23 bine çıkmıştır.
Ne yazık ki, aşıyla önlenebilir hastalıklar sadece aşı yaptırmayan çocukları değil, aşılı olanları da tehdit etmektedir. Ülkemizde yıllardır etkin aşılamayla adını unutmaya başladığımız birçok hastalık, kontrolsüz mülteci sorunu ile yeniden görünmeye başlamıştır.
Aşılar her yıl dünyada 2 milyondan fazla kişinin yaşamını kurtarmaktadır. Tüm çocuklar uygun şekilde aşılanabilse 1.5 milyon daha canın kurtulacağı bilinmektedir. Bu veriler aşı firmalarının ileri sürdüğü veriler değil, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun verileridir.
Türk Tabipleri Birliği, giderek artan aşı reddine karşı; hem sağlık çalışanlarına hem de halka çocukluk dönemi aşılarının önemini hatırlatmak, farkındalığı artırmak ve zorunlu aşı yasasının bir an önce çıkarılması için Sağlık Bakanlığının harekete geçirilmesini sağlamak amacıyla “AŞI CANDIR, HAYAT KURTARIR” isimli bir kampanya başlatmıştır.
Tekirdağ Tabip Odası olarak aşı kampanyasını destekliyoruz.
Ve 8 Nisan 2018 tarihli Merkez Konseyimizin açıklamasını sizlere duyurmayı görev biliyoruz.
Aşılar güvenli ve etkin ürünlerdir.
Aşıya karşı çıkanların iddialarından biri, aşıların içinde bulunan maddeler nedeniyle güvenilir olmadığıdır. Oysa, aşıların geliştirilme süreci, diğer ürünlere göre çok daha titiz bir çalışma ile yürütülmektedir.
Bazı aşıların içinde bulunan cıvalı bileşik, cıvanın organik formudur ve otizm yaptığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Yakın zamanda Avustralya’da bir milyondan fazla çocuğu kapsayan bir çalışma, bu konudaki tartışmaya son noktayı koymuştur.
Aşıların etkisini güçlendirmek amacıyla kullanılan alüminyum çok düşük miktardadır; bu maddeye gıdalar ve hava yoluyla maruz kalma ile karşılaştırıldığında ihmal edilebilir düzeydedir.
Aşılarda domuz jelatini bulunduğu iddiası ise, kolaylıkla açıklığa kavuşturulabilecek bir konudur. Türkiye’de aşı üretimine son verildikten sonra, ithal edilen aşıların kalite kontrolü Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı’nın, gerek ithal edeceği ürünü seçerken gerekse ithal ettikten sonra, aşı örnekleri üzerinde laboratuvarlarında yapacağı analizlerle domuz jelatini kullanılan ürünlere ruhsat vermemesi mümkündür. Sağlık Bakanlığı’nın bu denetimi yaparak domuz jelatini içeren ürünlerin satışına izin vermediğini kamuoyuna açıklaması ve kaygı duyanları bilgilendirmesi gerekmektedir.
Bir kez daha altını çizmek istiyoruz ki, aşılar gönül rahatlığıyla kullanılabilecek güvenilir ürünlerdir.
Okunma Sayısı : 539