TEKİRDAĞ DEPREME HAZIR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kentin aktif fay hatları üzerinde yer aldığı gerçeğinden hareketle Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi bünyesinde, deprem ve diğer afetlere karşı önlemler alıyor.

Nisan 2014'ten bu yan yürütülen çalışmalar sonucunda Tekirdağ, depreme hazır hale getirildi.

Sekiz İlçede Zemin ve Çoklu Doğal Risk Haritaları Hazırlandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Şarköy ilçesinde Güzelköy, Mursallı, Yayaköy, Yörgüç, Sofuköy ve Gölcük'ten oluşan Ganos fay hattı üzerindeki altı mahallede, Süleymanpaşa İlçesinde Barbaros - Kumbağ ve Gaziköy – Uçmakdere mahallelerinde, Saray ilçesi Beyazköy Mahallesi'nde Çorlu ilçesi Önerler Mahallesi'nde, Hayrabolu ilçesinde Şalgamlı ve Çerkezmüsellim mahallelerinde, hâlihazır çalışmaları yapılan alanların plana esas jeolojik - jeoteknik etütleri ile Muratlı ilçe merkezinde ve Marmaraereğlisi ilçe merkezinde Mikrobölgeleme çalışmaları bitirildi.

Öte yandan Ergene İlçesi ve Çorlu İlçesi merkezinin Mikrobölgeleme çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 24.000 hektarlık alanın zemin veri tabanı hazırlandı. Tüm çalışmalar Bakanlık tarafından onaylanıyor.

Kandilli Rasathanesi İle Deprem Erken Uyarı ve Yapısal Alarm Sistemleri Kurulması Projesi Başlatıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandilli Rasathanesi ile protokol imzalanarak toplam 3 adet ivme ölçer il sınırları içerisinde yer alan noktalara yerleştirildi.  Kurulan istasyonlar Deprem Daire Başkanlığı ve Kandilli Rasathanesi tarafından online takip ediliyor.

Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları İle Deprem Kayıtları İnceleniyor

Süleymanpaşa ilçesi Barbaros Mahallesi ve NKÜ Kampüsü'ndeki ve Marmaraereğlisi ilçesi Yeniçiftlik ve Cedit Ali Paşa mahallelerindeki ilçelerde yer alan 4 adet Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonlarından yakın çevrede olan tüm deprem verileri anlık olarak alınarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin www.tekirdag.bel.trweb sayfasında yayınlanıyor.

Yaklaşık 6339 kilometrekarelik Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanında çevre düzeni planlarına altlık teşkil etmek üzere 1/25.000 ve 1/100.000 ölçekli arazi kullanım ve jeoloji haritaları hazırlatılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alındı.

Bilimsel Kurumlarla Yapılan ve Devam Eden Projeler

Kandillli Rasthanesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve JICA Japon İşbirliği ile yürütülen Marmara Bölgesi Deprem Tsunami ve Risk Azaltma Projesi'nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de yer aldı.  

İstanbul Üniversitesi, Anglia Ruskin Üniversitesi, Pavia Üniversitesi, Porto Üniversitesi, Arnavutluk ve Slovenya'nın katıldığı Liquefact Projesine destek veriliyor. Proje kapsamında sıvılaşma haritaları hazırlanarak riskler belirleniyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi buna benzer bilimsel projelerde yer alıyor.

Temel Afet Bilinci Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları

Kandilli Rasathanesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi eğitmenleri ile birlikte vatandaşlara ve kamu personellerine Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması başlıkları altında eğitimler verildi. Deprem Simülasyoan Tırı ile tüm ilçeler ziyaret edildi.

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi bünyesinde, 1-7 Mart Deprem Haftası, 17 Ağustos Kocaeli Depremi ve 12 Kasım Düzce Depremiyle ilgili anma etkinlikleri ve diğer zamanlarda il genelinde birçok kurum ve kuruluş ziyaret edilerek, yaklaşık 50.000 vatandaşımıza Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması eğitimleri verildi.  Tüm ilçelerimiz ziyaret edilerek Deprem Simülasyon Tırı ile afet bilinci konusunda toplumsal farkındalığı arttıracak birçok eğitimde bulunuldu.

Tekirdağ Afet Gönüllüleri Projesi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti paydaşlığında, Tekirdağ ilinde afet ve acil durumlara karşı vatandaşlarımızda farkındalık sağlayarak gönüllülük bilincini oluşturmak amacıyla Tekirdağ Afet Gönüllüleri projesi hayata geçirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından depremle ilgili olarak yapılan çalışmalar, afet.tekirdag.bel.tr adresinden vatandaşlara sunuluyor.

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen mühendislik, planlama, eğitim ve lojistik gibi alanlarda yapılan bütün çalışmaları vatandaşların rahatça inceleyebilmesi ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerden haberdar olması amacıyla Tekirdağ Afete Hazır adlı internet sitesi kuruldu.

Harita üzerinden, Deprem Yer İzleme İstasyonları, Geçici Toplanma Alanları, Afet Konteyner Yerleri, Çadır Kent - Konteyner Kent alanları, Zemin Haritaları,    Temel Afet Bilinci Dokümanları, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesine ait mevzuatlar görüntülenebiliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Planlama Çalışmaları

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ ve ilçe belediyeleri ile eşgüdüm içerisinde çalışan Tekirdağ Afet ve Acil Durum Yönetimi, stratejik plan kapsamında, tüm birimlerimize ait görevlerin belirlendiği Tehlikeler-Riskler-Analizler-Afet Evreleri ve Temel Afet Bilinci Oluşturma Güvenlik, Temizlik, Temel Afet Tipleri gibi eğitimler verildi.

Afet Toplanma Alanları ve Geçici Barınma Alanları

Tekirdağ ilinde olası afet anında vatandaşların toplanması amacıyla Afet Toplanma Alanları belirlendi. Afetin ilk saatlerinde vatandaşlarımızın geçici olarak ikame edeceği yapısal tehlike ve risklerden uzak 258 adet afet toplanma alanı oluşturuldu.

Yaşanabilecek büyük ölçekli afetler sonrasında vatandaşların toplu olarak barınma ve iaşelerinin sağlanması amacıyla Geçici Barınma Alanları oluşturuldu. Lojistik imkânlar doğrultusunda çadır ve konteynerler ile oluşturulacak geçici barınma merkezlerinde vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarına hizmet edecek prefabrik tesisler kuruldu.

Her İlçeye Arama Kurtarma Konteynerleri Yerleştirildi

 Olası bir afet halinde vatandaşlarımıza en hızlı şekilde yardım sağlamak, acil ihtiyaç duyulacak temel malzeme ve ekipmanları karşılamak amacıyla 11 ilçemize içerisinde arama-kurtarma, ilkyardım, barınma, giyim, defin gibi öncelikli alanlara dair çeşitli malzemeleri bulunduran 15 adet Afet Konteyneri alımı gerçekleştirildi.

"Yardıma Uzanan İlk El Projesi" Altın Karınca Belediyecilik Ödülüne Layık Görüldü

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik yarışmasında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen "Yardıma Uzan İlk El" projesi Marmara Belediyeler Birliği tarafından Afet Yönetimi kategorisinde Altın Karınca Belediyecilik ödüllerinde birinciliğe layık görüldü.

Mobil İletişim ve Komuta Kontrol Aracı

İlimizde gerçekleşebilecek afetlerde mobil iletişim ve komuta kontrol hizmetlerini sağlayacak tam donanımlı bir mobil afet aracı ekipmanları için 2018 Nisan ayında Japon Büyükelçiliği'ne hibe başvurusunda bulunuldu. Projemizin onaylanması halinde tam donanımlı mobil afet aracı temin edilecek.

 

Afet Parkı Projesi

Deprem ve yangın gibi afetleri, gerçeğe yakın olarak insanlara gösterip, gerçekleştiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunu eğlendirerek ve deneyim kazandırarak öğretmek amacıyla hizmete sunulan afet eğitim parkları, aynı zamanda olası afet durumlarında vatandaşların yardımına açılacak. Projenin kabul görmesi durumunda Trakya Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla Süleymanpaşa Hürriyet Mahallesi'nde hizmete sunulacak.

Büyükşehir Belediyemize Ait Yapıların Deprem Dayanım Testleri Yapıldı

Mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ait farklı ilçelerde bulunan 90 adet yapının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında bina performans değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca Süleymanpaşa ilçesi Zafer Mahallesi'nde bulunan 3 bloktan oluşan lojman binaları ile Şarköy ilçesi Hoşköy Mahallesi'nde bulunan Belediye Hizmet Binasının riskli yapı tespitleri yaptırıldı.

Süleyman Paşa’da Kentsel Dönüşüm Master Planı Tamamlandı

Süleymanpaşa ilçe sınırları içerisinde kalan yaklaşık 7.000 hektarlık alanda Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında Ortak Hizmet Protokolü İmzalandı.

Proje kapsamında 7 bölgede afet riski taşıyan alanlar belirlenerek, zemin durumu veya üzerindeki yapılaşma nedeniyle risk teşkil eden bölgelerin tespitinin yapıldı. Bu kapsamda etaplamaların ve yol haritasının belirlendiği, rezerv yapı alanlarının tespit edildiği ve dönüşüm finansal modellerin ortaya konularak yöntem ve metotları belirlendi.

 

Yedi İlçede Riskli Alanları Belirleme Çalışmaları Devam Ediyor

Tekirdağ ili genelinde 6306 sayılı yasa kapsamında mevcut yapıların ruhsat durum analizi yapılmak suretiyle üzerindeki yapılaşma sebebiyle riskli alan potansiyeli taşıyan alanların belirlenmesi çalışmaları devam ediyor.

 Tekirdağ ili, Şarköy ilçesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 6124 hektarlık alana ilişkin "Kentsel Dönüşüm Master Planı" çalışmaları Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından yürütülüyor. Ayrıca Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Hayrabolu, Şarköy, Marmara Ereğlisi ilçelerinde 6306 sayılı yasa kapsamında zemin yapısı sebebiyle riskli alan potansiyeli taşıyan alanlar Jeoloji ve Yerleşime uygunluk paftaları analiz edilerek belirlendi.

İl genelinde 11 ilçeye ait temin edilen yapı ruhsatları ve mevcut durum bilgilerinin ruhsat veri tabanı çalışması kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemi aktarma işlemleri devam ediyor.

Muratlı ilçesi, Turan Mahallesi'nde yer alan 3 No'lu Gecekondu Önleme Bölgesi'nde, müdürlüğümüz tarafından uygulama imar plan değişikliği hazırlanmış olup plan değişikliğine ilişkin gerekli onay süreci devam ediyor.

Süleymanpaşa Altınova Mahallesi'nde Yaklaşık 14,5 Hektarlık Alanda Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Başlatıldı

5393 sayılı Kanunun 73'üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen konut alanları ve ticaret alanları oluşturmak ve deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiş olmasından dolayı Kentsel Dönüşüm Master Planına göre zemin ve üst yapı nedeniyle 1. derece öncelikli potansiyel dönüşüm alanı olarak belirlenen Tekirdağ ili, Süleymanpaşa ilçesi, Altınova Mahallesi sınırları içinde kalan yaklaşık 14.5 hektarlık alana ilişkin etapta kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ön fizibilite çalışmaları, meclis kararı ve askı süreci tamamlandı. Hazırlanan kentsel dönüşüm dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

Tekirdağ Artık Deprem ve Diğer Afetlere Hazır

Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Tekirdağ ili deprem ve diğer afetlere karşı hazır hale geldi. Olası afet durumlarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların işbirliğiyle gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yapılacak.​

Yayınlanma Tarihi : 10 Haziran 2018
Okunma Sayısı : 929
oıo