Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesislerinde çöpten elektrik enerjisi üretiyor BÜYÜKŞEHİR 1 YILDA 38.621 MEGAWATT ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETTİ
Yaptığı çalışmalar, hayata geçirdiği modern ve sürdürülebilir projeler ile Tekirdağ’ı geleceğe taşıyan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında kurulan Entegre Katı Atık Yönetim Tesislerinde çöpten elektrik enerjisi üretiyor.
Yapılan çalışmalar kapsamında, 29 Ekim 2020 tarihinden bu yana geçen 1 yıllık süre içerisinde çöpten 38 Bin 621 Megawatt Elektrik Enerjisi üretildi.Üretilen enerji ile 30.000 konutun günlük elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabiliyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Entegre Katı Yönetim Tesislerini faaliyete geçirmesi ile birlikte, tesise gelen atıkların tamamı Mekanik Ayırma Tesisine alınacak burada türlerine göre ayrıştırılarak, yüzde 50’lik kısmının biyobozunur atık olarak Biyometanizasyon Tesisine, yüzde 26’lık kısmının bakiye atık olarak Düzenli Depolama Sahasına, yüzde 24’lük kısmının ise lisanslı geri kazanım/berataraf tesisine gönderilmesi planlanmaktadır.
Başkan Albayrak: “Çöpten ürettiğimiz elektrik enerjisi ile 30.000 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız”
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik enerjisi üretiminin önemine değinen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Entegre Katı Atık Yönetim Tesislerimizde 29 Ekim 2020 tarihinden bu yana çöpten elektrik enerjisi üretiyoruz. 1 yıllık süre içerisinde ürettiğimiz 38.621 Megawatt enerji ile 30.000 konutun günlük lektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız. Öte yandan, 12 aylık süreçte ürettiğimiz elektrik ile, Enerji Bakanlığı’ndan KDV hariç 36.116.592,16 TL kazanç sağlamış olup bu kazancın yüzde 10.80’i Büyükşehir Belediyemizin kasasına girecektir. Ayrıca, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yatırımcı firmaya devredilen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin işletilmesi ile birlikte elde edilen gelirin yüzde 10.80’i yine Büyükşehir Belediyemize gelir olarak yansıyacaktır. Ayrıca yıllık maliyeti 40 Milyon TL olan 8 adet aktarma istasyonunun işletilerek çöplerin taşınması ve düzenli depolama sahasının işletilmesi işinin yatırımcı firma tarafından karşılanması ile birlikte bu bedel Büyükşehir Belediyemizin kasasında kalacaktır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ’ı geleceğe taşıyacak, vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ve büyükşehir belediyemizi daha da güçlendirecek projelerüretmeye devam edeceğiz” dedi.
Okunma Sayısı : 684