Tekirdağda Türk-Macar Dostluk Rüzgârı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 54. Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında Tekirdağ 16. Macar Günleri etkinliği gerçekleşti.
Süleymanpaşa ilçesindeki Rakoczi Müzesinde gerçekleşen etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, siyasi parti temsilcileri ile Türk ve Macar vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Macar Günleri etkinliği, Rakoczi büstüne çelenk sunumu ve Güneş Gürseler’in açılış konuşması ile devam etti. Gürseler’in ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat konuşma gerçekleştirdi.
‘HEDEFİMİZ TEKİRDAĞ’I TÜRKİYE’NİN YILDIZI YAPMAK’
Ekrem Eşkinat konuşmasında coğrafi kültürün farkında olunması gerektiğini belirterek “Süleymanpaşa sınırları içinde 200 bine yakın yurttaşımızla birlikte yaşıyor olabiliriz ama bir geçit, göç bölgesi olan bu topraklarda yaşamış bütün kavimlerin, insanların anıları ve varlıkları bize emanet. Rakoczi, Türk-Macar dostluğunun, bir festivalin içinde sıkıştırılmayacak kadar büyük bir simgesi. Süleymanpaşa ve Tekirdağ’ı Türkiye’nin yıldızı yapmak gibi bir hedefimiz var, bunu da el birliği ile gerçekleştireceğiz. Geçen yıl başlayan dönüşümün bayrağı bu dönem bizlerin emekleri ile belli bir noktaya geldi. Önümüzdeki dönem de devam edecek.” dedi.
‘RAKOCZİ, BÜYÜK BİR SİMGE’
Süleymanpaşa Belediyesi Ekrem Eşkinat’ın ardından kürsüye konuşmasını yapmak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Başkan Albayrak konuşmasında “Macar Kahramanı Prens Rakoczi’nin Macaristan’daki savaşta yaptığı hürriyet mücadelesinden yenik düşmesi sonrası Tekirdağ’a gelip burada 1735 yılına kadar kalması ve burada bizim konuğumuz olması Tekirdağ ile Rakoczi’nin bütünleşmiş olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Rakoczi, Tekirdağ’ın önemli simgelerinden biri haline geldi. Biz bu işi biraz daha ileri götürerek Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz Miras Atölyesi kapsamında yenilediğimiz evlerden bir tanesi Macar Kültür Evi yapmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
KADİM MESLEKLERE PLAKET TAKDİMİ
Etkinlikle, yapılan konuşmaların ardından ‘Babadan Oğula Yaşayan Meslekler Projesi’ kapsamında Bakkal Bahri Bayrak, Bıçakçı Ali Yaşar Tüfekçi, Köfteci İsmail Özcan, Saatçi Nedret Altınsoy ve Oğuz Eren’e plaket takdim edildi.
‘Tekirdağ-Macaristan İlişkileri ve Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Çalışmalarından Bir Kesit’ fotoğraf sergisi ile Sanatçı Münip Bayraktar’ın ‘Manyas Gölü Kuşları’ Fotoğraf sergisinin açılışları ile devam eden Tekirdağ 16. Macar Günleri Etkinliği Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog-Tarihçi Peter Kövecsi-Olah’ın ‘Macarların Tarih Bilincinde Prens Rakoczi- Tekirdağ’daki Macar Evinin Satın Alınma Koşulları ve Macar Kamuoyundaki Yansımaları’ konulu sunumun ardından son buldu.
Okunma Sayısı : 596