SÜTÜN UZMANLARI PROJEMİZİN AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR), 2005 yılında 7 süt üreticisi birliği tarafından 5200 sayılı Tarımsal Üretici Kuruluşları Kanununa göre ve AB uyum kanunları çerçevesinde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. 16 yıllık bir kurum olan SÜTBİR, bugüne kadar birçok proje ve faaliyette yer almıştır.Üretici örgütleri arasında en çok büyüyen, çalışan ve üye sayısını sürekli artıran bir kuruluştur. Türkiye'nin 71 ili ve 740 ilçesinde Merkez Birliği 297 Süt Üreticileri Birliğimiz ile faaliyet göstermekteyiz. Birliklerimiz Ülke genelinde yaklaşık 240.000 üreticiye hizmet vermektedir.Merkez Birliğimiz ve  Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında 21 Haziran 2018 tarihinde Çiğ Süt Toplama ve Depolama Sorumlusu Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş birliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında meslek standartlarını oluşturabilmek amacıyla Merkez Birliğimizce gerekli çalışmalar yapılmış ve artık; çiğ süt toplama ve depolama sorumlusu  mesleği Resmi Gazetede yayınlanarak Meslek olarak tanımlanmıştır.

7 Mayıs 2019 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 30767 (Mükerrer)

TEBLİĞ

Meslekî Yeterlilik Kurumundan:

ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA DAİR TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: 2019/11)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, bu Tebliğin ekinde yer alan meslek standartlarının yürürlüğe konulmasını sağlamaktır.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 252 nci maddesi ile 19/10/2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmeliğin 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yürürlük

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı yürütür. 

EKLER

Ek-1 Koku Uzmanı (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı

Ek-2 Haber Kameramanı  (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı

Ek-3 Çiğ Süt Toplama ve Depolama Sorumlusu (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardı

Ek-4 Eczane Destek Hizmetleri Elemanı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı

Ek-5 Eczane Teknik Hizmetleri Elemanı (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı

Ek-6 Tıbbi Cihaz Klinik Destek Elemanı (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı

Ek-7 Tıbbi Cihaz Satış ve Tanıtım Elemanı (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı

 

 

 

 

 

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) olarak, Yaptığımız bu çalışmayı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Hibe Programına başvurulmuş ve (Milk Professionals Project)” isimli projemiz kabul görmüş 29.09.2020 tarihinde imzalanarak projeninuygulama süreci başlamıştır.

Hibe Programının amacı, Ulusal meslek standartları ile ulusal yeterliliklerin geliştirilmesini ve/veya revizyonunu desteklemek ve Meslek Standartları Geliştirme Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri (VOC-Test Merkezleri) kurulmasını desteklemektir.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, coğrafi ve iklimsel nedenlerden dolayı Türkiye'deki en önemli iş alanlarından biridir. Sadece et ve süt insan sağlığı ve dengeli beslenmede önemli bir oynadığı için değil, aynı zamanda kırsal alanlarda istihdamda da önemli bir rol oynamaktadır.

Gelecekte çiftçiler maliyet açısından rekabet etmek ve daha da önemlisi daha kaliteli, daha hızlı ve daha ucuz üretim yapmak zorunda kalacaktır. Ancak araştırmalar, Türkiye'nin büyükbaş hayvancılık endüstrisinin henüz rekabetçi bir düzeye ulaşmadığını göstermektedir. Bunun en büyük ve en önemli nedenlerinden biri genç ve eğitimli nüfusun sektörden uzak durmasıdır.

Ülkemizde süt üretimi daha çok küçük işletmeler tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Sütün en temel gıdalardan biri olduğu düşünülürse, piyasaya sunulan veya işletmelere verilen sütün güvenliği önceliklidir. Bu küçük üreticiler gıda güvenliğini ve tüketici sağlığını korumak için alınacak önlemler konusunda eğitimsiz olduklarından, sütün güvenilirliği ve kalitesi önemli bir sorundur.

Fonlanmaya değer bulunan bu projemizle hedefimiz,Hayvan Yetiştiricisi,Süt Sağım Elemanı,Yem Karma Elemanı,Süt Sağım Operatörü,mesleklerinde çalışanlarınniteliklerinin tanınmasıTürkiye genelinde mevzuata uygun,eğitimini almış, vasıflı ve nitelikli iş gücünün oluşturulmasıdır. Aynı zamanda Resmi Gazeteyle yayınlanan 31 ARALIK 2022 tarihine kadar Eğitim ve belge zorunluluğu getirilen Çiğ süt üretim toplama ve depolama süreçlerinde çalışanlarının da belgelendirmelerine başlanacaktır.

Proje için yukarda belirttiğimiz 4 meslek ve Resmi Gazetede yayınlanan Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikleri alınmış  Çiğ Süt toplama ve depolama sorumlularının olmak üzere toplamda 6 meslekle Belgelendirme Kuruluşu Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş “Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu” kurma aşamalarına gelmiş bulunmaktayız.

Türkiyede ki tüm çiğ süt toplama ve depolama sorumlusu çalışanlarına, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK ) tarafından oluşturulan standartları ile eğitimi ve vereceğimiz bu eğitim sonucu başarılı olanların   sertifikalandırılmaları yapılacaktır.

Hayvan Yetiştiricisi,Süt Sağım Elemanı,Yem Karma Elemanı,Süt Sağım Operatörüolmak üzere bu 4 meslekte ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilikleri  hazırlama çalışmalarımız devam etmekte olup,   Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş “Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu” kurma aşamalarına da gelmiş bulunmaktayız.


29 Haziran 2021 tarihinde uzaktan bağlantı ile SÜTÜN UZMANLARI PROJEMİZİN AÇILIŞ TOPLANTISI nı gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Sütün Uzmanları Projemiz;

Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Hibe programının sözleşme Makamı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,’dır.

Program,  Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir.

Programın Operasyon Faydalanıcısı “Mesleki Yeterlilik Kurumu”dur (MYK).

Program kapsamında, Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından “Sütün Uzmanları Projesi” gerçekleştirilmektedir. Proje toplam bütçesi 214.323,20 Avro. Bunun 23.596,98 Avro’luk kısmı (%11) Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliğimiz tarafından finanse edilmektedir.

190.726,22 Avro’luk kısmı (%89) Avrupa Birliği tarafından karşılanmaktadır.

Hem Süt üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi güven altına almayı hedeflediğimiz projemizin ve çalışmasını yaptığımız 6 mesleğin, Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyor, bu vesileyle açılış toplantımıza katılan tüm misafirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

 

 

 

 

Yayınlanma Tarihi : 2021-7-1 23:16:20
Okunma Sayısı : 757
oıo