Süt, Toplama Aşamasından İtibaren Dijital Olarak Takip Edilecek

Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan tek proje olan “Süt Birlikleri Dijital Rehabilite” projesinin uygulama sözleşmesi Tekirdağ’da imzalandı.

Trakya Kalkınma Ajansı Merkez Bina’da yapılan imza törenine Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balkan ve üyeler katıldı. İmza töreninde kısa bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Süt Birlikleri Dijital Rehabilite projesinin sektör için bir dönüm noktası olacağını söyledi. Şahin şunları söyledi:” Bildiğiniz gibi bölgemizdeki süt ürünlerinin gelişmesi, üretiminin artırılması ve tanıtılması için Ajans olarak farklı alanlarda çalışmalarımız var. Bu kapsamda en son 2019 Mali Destek Programları kapsamında Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programını ilan ettik. Bu program çerçevesinde Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği’nin dijitalleşme projesine destek olacağız. Proje görünüşte yaklaşık 400.000 TL gibi küçük bir bütçeye sahip olan bir proje gibi gözükse de sonrasındaki etkisi çok daha fazla olacak. Sütün üreticiden toplanmasından itibaren dijital olarak takibini sağlayacak proje Türkiye’de bir ilk olacak ve diğer birliklere de örnek olacaktır. Hazırlanacak olan yazılımın tüm Türkiye’de kullanılmasına ilgili bakanlık ve diğer kuruluşlar destek olursa sonrasında bu yazılımı tüm birliklerimizin kullanımına açmayı hedefliyoruz. Hayatın her alanında olduğu gibi tarımda da dijitalleşme oluyor. Bu proje ile sütün takibinin sağlanması için küçük üreticiden alınmasından itibaren izlenmesi, kalitesinin artırılması ve hak ettiği değeri görmesini hedefliyoruz. Ayrıca bölgemizdeki hayvan sayısı, bunların süt kalitesi, üretim miktarı gibi bilgileri işlemeyi başardığımızda üretimin nicelik ve nitelik olarak sorunlarını çözme ve sonrasında bunu ülke sathına yaydığımızda doğru politikalar ve planlamalar oluşturma imkânına kavuşmuş olacağız. Sonrasında tüm Türkiye’ye model olacak bir projenin Trakya’da başlayacak olması hepimiz gururlandırdı. Trakya süt ürünlerinin hak ettiği değeri bulması ve kalitesinin artırılmasına büyük katkısı olacak bu projeye desteklerinden dolayı başta TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere herkese teşekkür ediyor ve projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Törenin diğer konuşmasını ise Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin yaptı. Keskin konuşmasında şunları söyledi:” Bizim buradaki amacımız sütün anlık olarak kayıt altına alınmasıdır. Anlık olarak da bilginin üreticiye, birliğe, sanayiciye ve bakanlığa ulaştırılmasıdır. Bu sadece bir Hayrabolu meselesi değildir. Bunun ardından Trakya ve Türkiye’de bu uygulamayı yayacağız. Bu uygulamayı Tarım ve Orman Bakanımıza ve Genel Müdürlüğe anlattım onların da çok hoşuna gitti. Ülkenin menfaatine olan bir konu. Üretici, sanayici, birlikler, devlet hepsi iç içe olacaklar ve burada herhangi bir kaçak olmayacak. Anlık olarak örneğin üretici sütünü teslim etti, sütünde ne var. Yani bir antibiyotik kalıntısı, su gibi bir şey yoksa anlık olarak kabul edilecek. Anlık olarak ta üreticinin cep telefonuna mesaj düşecek. Bu mesaj oraya düştüğü zaman Birliğe de düşecek. Bakanlığa ve merkez birliğine de düşecek. Anlık olarak ta kayıt altına almış olacağız. Sütün kalitesiyle birlikte sanayicide bunu bilecek. Ürün kayıt altına alındıktan sonra bunun planlanması da daha kolay olacak. Üreticinin sütünün kayıt altına alınması ile birlikte bunların ödemeleri ilgili bankalara yansıyacak ve küçük üreticimizin bankalardan kredi desteği almasında bu kaydın ciddi faydası olacaktır.” dedi. 

Tören  “Süt Birlikleri Dijital Rehabilite” projesinin uygulama sözleşmesi imzalarının atılmasından sonra toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Süt Birlikleri Dijital Rehabilite Projesi nedir?            

Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan “Süt Birlikleri Dijital Rehabilite” projesinin uygulama süresi 15 ay, toplam bütçesi 383.211 TL olacak ve bu bütçenin yaklaşık 345.000 TL’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.

Proje sayesinde dijital teknolojiye geçilerek; üretim, hizmet ve pazarlama süreçlerinde ileri teknolojik izlenebilirlik sağlanacak ve bu süreçlerde verimlilik artışı söz konusu olacak. Mevcut durumda sütü getiren çiftçi, sütü kantarlarda tartmakta ve kantarlarda yazan rakam manuel olarak ilgili kişiler tarafından kayda geçiriliyor. İlgili kişiler çiftçiye getirdiği sütün bedelini yansıtan makbuz/fiş veriyor ve sonrasında da o fişleri ödeme yapılması için listeleyerek elle giriyor. Bu hem işçilik olarak fazla zaman harcanmasına hem de elle girişlerde olası hatalara sebep oluyor. Projenin uygulanmasıyla izlenebilirliğin dijitalleşmesi kapsamında tüm bu sıkıntılar ortadan kalkacak. Proje kapsamında geliştirmesi hedeflenen yazılım ve entegrasyonu sayesinde; her çiftçiye özel tanımlanan bir RFID(radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemi) kart verilecek. Çiftçi sisteme kartını okutup, sütünü süt toplama indikatörünün olduğu kazana boşaltacak ve çiftçi tarafından alınan süt miktarı dijital ortamda otomatik olarak belirlenerek, çiftçinin sahip olduğu karta tanımlanacak. Çiftçi ekrana kartı okuttuğunda; çiftçi bilgileri, getirdiği lokasyon ve sütün miktarı vb. bilgiler anlık olarak kaydedilip, istenildiğinde excel ortamında çıktı alınabilecek. Bu sistemin aktif hale gelmesi sayesinde; manuel kayıt sistemindeki fazla ve hatalı işçiliklerin önüne geçilerek, anlık izlenebilirlik hatasız ve kolay bir şekilde sağlanabilecek. Sistemde çiftçilerin profili, hayvanların sayısı, gelen süt miktarı vb. veriler kayıt altında olacağı için, bu veriler istatistik sunucu yazılımlarında işlenerek süt üretim verimliliğine yönelik akıllı kestirim algoritmaları oluşturması hedefleniyor

Yayınlanma Tarihi : 17 Eylül 2019
Okunma Sayısı : 710
oıo