SİĞİL NEDEN ÇIKAR?

Özel Medica Hastanesi Cildiye ( Dermatoloji) Uzmanı Dr. Cengiz Koçak Siğiller iyi huylu cilt büyümeleridir. Genelde elde, ayakta, yüzde veya genital bölgede görülürler. Siğiller direkt temasla ya da enfekte eşyalarla bulaşabilir. Genital siğiller en sık cinsel temasla bulaşır. Deri bütünlüğünün bozulması virüs için giriş kapısı oluşturur. Virüsler cilde veya mukoza zarına bulaşırsa, küçük çatlaklar veya yaralanmalar yoluyla cildin üst katmanına nüfuz edebilirler. Deriye yerleşirler, tek tek hücreleri enfekte ederler ve böylece siğil oluştururlar. Kişinin bağışıklık sisteminin bozulması, (beslenme bozuklukları, kontrolsüz diyetler, aşırı yorgunluk, stres, düzensiz uyku), bağışıklığı baskılayan hastalık veya ilaç alımı, alerjik kişilerde, çok eşlilerde (genital siğillerde) bulaşma riskini yükseltir. Siğiller genellikle herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Genital siğiller kaşınabilir, ayak tabanındaki plantar siğiller ise yürürken ağrıya sebep olabilir.

                        SİĞİL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?          

                     Siğillerin tedavisinde hastanın yaşı, lezyonların yaygınlık ve süresi, hastanın bağışıklık durumu ve hastanın tedavi isteği gibi faktörlere bağlı olarak yaklaşılmalıdır. Kimi hastalarda tedavi kısa sürebilir, bazı hastalarda ise tekrarlayan ve uzun süreli tedaviler  gerekebilir.

Kriyoterapi( Sıvı nitrojen): Kriyoterapi muhtemelen siğillerin tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemdir. Siğil -196°C sıvı nitrojen ile dondurulmaktadır. Dondurma işleminin başlıca dezavantajı ağrıdır. Özellikle uzun dondurma süresi uygulanan bazı olgularda şiddetli ve birkaç saat, hatta birkaç gün devam edebilir.

Elektrokoterizasyon: Saçlı deri, yüz, boyun, diz, dirsek ve ağız lezyonlarında uygulanabilir. Lokal anestezi gereklidir. Çocuklarda lokal anestezi için kremler kullanılmaktadır.

Cerrahi: Siğiller (özellikle anogenital bölgede bulunan büyük ve topikal tedavilere yanıt alınmayan siğiller ve kılsız derideki az sayıdaki siğillerde) kürete edilebilir veya cerrahi olarak eksize edilebilir

Kimyasal ajanlar: Sıklıkla kriyoterapi ile birlikte olmak üzere çok çeşitli topikal keratolitik ajanlar uygulanabilir. Başlıca salisilik asit, %10-40 arası  konsantrasyonlarda krem, jel, boya, merhem ve %40-60’lık plasterler ve özel jel yamalar içinde kullanılabilir. Bunun yanında podofilin kimi antimitotik ajanlardan da yararlanılabilir..

 

Yayınlanma Tarihi : 2022-10-5 21:59:09
Okunma Sayısı : 1132
hayr