SAHTE RAPORLA ENGELLİ AYLIĞINA KARŞI GEÇ ÖNLEM!
CHP VEKİLİ AYGUN, SAHTE RAPORLA ENGELLİ AYLIĞI ALANLARI SORDU
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI YANIK, 2021’DE BU KONUDA HAREKETE GEÇEREK, SAHTE RAPORLARA YÖNELİK ÖDEMELERİN MERKEZDEN DURDURULMASINA İLİŞKİN DÜZENELME YAPILDIĞINI KAYDETTİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, sahte sağlık raporu ile engelli aylığı alanların Sayıştay Raporu ile ortaya konduğunu belirterek, bu konuda soru önergesi verdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu sorunu kabul ederek, “2021 yılı içinde yönetim bilgi sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığınca bildirimi yapılan sahte raporlara yapılacak ödemelerin merkezden durdurulmasına ilişkin gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir” dedi.
Aygun, sosyal yardımlarda yaşanan adaletsizliğin Sayıştay’ın 2020 Raporu’nda ortaya konulduğunu vurgulayarak, özellikle bakıma muhtaç engelli vatandaşlara yönelik sosyal yardımlarda büyük usulsüzlükler olduğunu söyledi. Kıstaslara uymayan kişilere de aylık bağlandığının ortaya konduğunu kaydeden Aygun, sahte Sağlık Kurulu Raporları ile aylık bağlananlar olduğunu bildirdi.
Aygun, engelli aylığı ödemeleri için kullanılan Sağlık Kurulu Raporlarında Aile Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı verilerinin uyuşmadığını söyledi. Aygun, “Sayıştay’ın tespitlerine göre sahte ve şüpheli Engelli Sağlık Kurulu Raporları ile sosyal yardımlar yapılmış. Neden Sağlık Bakanlığı ile Aile Bakanlığı verileri eşleştirilmiyor” diye sordu.
BAKAN’DAN ÇELİŞKİ DOLU YANIT!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, önergeye verdiği yanıtta; veri tabanında sıkıntı olduğunu itiraf etti. Sağlık Bakanlığı’nın 2007 yılından itibaren sağlık kurulu raporlarını Ulusal Engelli Veri Tabanı’na kaydetme işlemi yaptığını, ancak hastanelerin birçoğunun sisteme dahil olmadığını söyledi. Bu nedenle tüm raporların veri tabanına girmediğini kaydeden Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu sıkıntıya rağmen, hak kaybı yaratmamak gerekçesiyle sağlık kurulu raporunu fiziki olarak ibraz eden tüm bireylere maaş bağlandığını savundu.
E-RAPOR’DA OLMAYAN RAPORLARA DA MAAŞ BAĞLANMIŞ!
Yanık, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılında e-rapor sistemine geçtiğini, bu süreçten sonra Ulusal Engelli Veri Tabanı’na kayıt işlemini sona erdirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
“2020 yılından sonra alınan tüm raporlar bu sisteme kaydedilmeye başlanmıştır. Sayıştay denetimi kapsamında sağlık kurulu raporlarına ilişkin kontrol, e-rapor sisteminde kayıtlı olan raporlar üzerinden gerçekleştirildiğinden, yardımdan yararlanan kişilerin bir kısmının e-rapor sisteminde olmadığının tespit edildiği ifade edilmiştir. Bu bulgudan, yardımdan yararlanan kişilerin raporu olmadan yardımdan yararlandığı sonucu çıkarılmamalıdır. Hali hazırda, hizmetten yararlanmakta olan kişilerin tamamının dosyalarında sağlık kurulu raporları eksiksiz yer almaktadır. Dolayısıyla fiziki olarak sağlık kurulu raporu bulunmasına karşın e-rapor sisteminde kaydı bulunmayan kişilerin raporları ilgili hastanelerden teyit edilmektedir. Bu teyidin yapılamaması halinde, raporların yeniletilmesi istenerek, e-rapor sistemine kaydı sağlanmaktadır.”
SAHTE RAPORLARA ÖDEME DURDURULACAK
Yanık, sahte rapor varlığını ise kabul ederek, “Sağlık Bakanlığı’nca sahte veya şüpheli olduğu bildirilen raporlar detaylı olarak incelenmekte ve il müdürlüklerince ödemelerin durdurulması, yersiz ödemelerin tahsili, gerekirse hukuki işlemin başlatılması ivedilikle gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Bakanlığımızca 2021 yılı içinde yönetim bilgi sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığınca bildirimi yapılan sahte raporlara yapılacak ödemelerin merkezden durdurulmasına ilişkin gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
Okunma Sayısı : 634