NKÜ’deAkademik Yıl,TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un Verdiği ‘İlk Ders’ İle Açıldı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yıl Açılışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un verdiği ‘İlk Ders’ ile başladı.
Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Tekirdağ Milletekili Mustafa YEL, 26. Dönem Tekirdağ Milletvekili Ayşe DOĞAN,Adalet Komisyonu Başkanı Naci ERGİN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan FINDIK, İl Jandarma Komutanı J. Kıd. Alb. Osman KILIÇ, Büyükelçi M. Süreyya ER, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder GÖRCEĞİZ, 2. İdare Mahkemesi Başkanı Özkan ATASEVER, Baro Başkanı Av. Sedat TEKNECİ,Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Marmaraereğlisi Başkan V. Gönül YILMAZ, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İNAN, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa ÇETİN, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan ÖZCAN, MHP İl Başkanı İlker YÜCEL, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent EKER, Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Üniversitemiz Genel Sekreteri Murat Kamil TIRPANCI, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz GÜNAY, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman KOZUVA, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet VOLKAN, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman SARI,Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Sezai ÇETİN, MHP İlçe BaşkanıHüseyin ÜRETÜRK,Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, Kurumların İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Program Üniversitemiz öğrencilerinin ‘Neden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi?’ sorusunu cevapladığı tanıtım videosu ile başladı. Ardından Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinden oluşan icra heyeti Konservatuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda GÖKSU yönetiminde müzik dinletisinde bulundu.
Sonrasında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında “Her geçen gün büyüyen ve başarılarına başarı katan üniversitemizde, bir akademik yıl daha başladı. Bugün burada 2021-2022 akademik yılının ilk dersi ve açılış törenimiz için bir aradayız. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamız olmak üzere törene katılan tüm misafirlerimizi hürmetle selamlıyorum. Bu akademik yılda üniversitemiz, pandemi koşullarına uygun olarak derslerine hem yüz yüze, hem de uzaktan eğitim ile başlamıştır. Bu anlamda öğrencilerimize hibrit ve teknolojik bir eğitim imkânı sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Rektör ŞAHİN konuşmasının devamında “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, ilerleyen teknolojisiyle beraber bölgemizin yenilikçi dönüşümünde ana figür olmaktadır. Üniversitemiz, kurulduğu günden buyana hızla büyüyen, gelişen ve birçok başarıya imza atmış bir üniversitedir. Şuan Trakya’da, Çanakkale ve Bandırma Üniversiteleri de buna dâhildir, Girişimcilik Endeksinde ilk 50’de olan tek üniversitedir. Bunun yanında Türkiye’deki 86 Teknopark içerisinde 19. Sırada olan Teknopark’a sahibiz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, adı başarılarla özdeşleşmiş, herkesin eğitim almak istediği bir eğitim ve öğretim yuvası haline gelmiştir. Geldiğimiz günde uluslararası öğrenci sayımız 250 civarındayken, bugün 1500’lü sayılara ulaştık. Her geçen gün bu sayıları artırmaya devam ediyoruz.Üniversitemiz öğrencilerine sadece akademik eğitim sunmamaktadır. Üniversitemiz, öğrencilerimizin kültürel, sosyal ve sportif becerilerini de geliştirebilmek için hem fiziki koşulları sağlamakta, hem de manevi olarak destekçileri olmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerimiz de vatanına, milletine, milli değerlerine, çevreye ve doğaya karşı sorumluluk bilinciyle hareket ederek çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktadır. Üniversitemiz geleceğe yön verecek ve geleceği inşa edecek on binlerce mezun vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Ve bizler de bunun haklı gururunu yaşamaktayız. Bu gurur, tüm öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte, çok değerli akademisyenlerimizin ve tüm üniversite çalışanlarımızındır” dedi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. ŞAHİN ayrıca “Fiziki koşulları sağlamak çok önemli, ancak bunun yanında nitelik de çok önemli. Dolayısıyla mezun edeceğimiz öğrencilerin de nitelikli olmasına önem veriyoruz. Geldiğimiz gün itibariyle akreditasyon sağlamış hiçbir bölümümüz yokken, Tıp Fakültemiz hızlıca aldı; hocalarıma teşekkür ediyorum. Bunu yanında Ziraat Fakültemiz, Türkiye’de ilk akredite Ziraat Fakültesi olma yolunda hızla ilerliyor. Sağlık Yüksekokulumuz, Yabancı Diller Yüksekokulumuz almak üzere ve diğer bölümlerimiz de hızla değerlendirme raporlarını topladılar ve akreditasyon alma süreçlerimiz hızla ilerliyor” dedi.
Devamında Rektör ŞAHİN, “TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un himayelerinde Hukuk Fakültemizin binasını tamamlayıp geçen yıl açmıştık. Bu yıl 2.sınıf öğrencilerimizi aldıkve eğitimlerine devam ediyorlar.Bunun yanında Pandemi Dönemini boş geçirmedik;bu bir buçuk yıllık süreçte online eğitimlerimiz devam ederken fiziki koşullarımızı da güçlendirmeye devam ettik. Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini bugünden itibaren açıyoruz. Halkımıza ve öğrencilerimize hayırlı olsun” dedi.
Prof. Dr. ŞAHİN, Silivri depremi sonrasında eski binanın hasar alması dolayısıyla yapımına başlanan ve iki yıl içinde bitirilen Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu yeni binasının hizmete başladığının müjdesini verdi ve “Uygulama Otelimiz ise Trakya Kalkınma Ajansı’nın ‘2019 Yılı Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında desteklenen ‘Kampüsteki Eviniz’ Projesi ile yenilenmiştir ve bugün itibariyle açıyoruz. Yine Sayın TBMM Başkanımızın öğrencilerimize ve halkımıza sosyal bir olanak yaratılması bakımından üniversitemize verdiği desteğin bir kanıtı olan 270 dönüm arazi üzerine kurulu Atatürk Kent Ormanı’nın da açılışını Akademik Yıl Açılışımız vesilesi ile bugün itibariyle gerçekleştirmekteyiz” dedi. Rektör ŞAHİN, sinevizyongösterisi eşliğinde bu alanlarla ilgili detay bilgiler paylaştı ve destekleyip emeği geçenlere teşekkür etti.
Son olarak Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Geleceğe Açılan Kapı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi adına hepinizin akademik yılının başarılı, mutlu, huzurlu ve verimli geçmesini temenni ediyor ve yeni akademik yılın, öğrencilerimize ve tüm mensuplarımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un ‘İlk Ders’ mahiyetinde verdiği konferansa geçildi. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, bu zafere giden yolda uzun yıllar işgal altında kalan Karabağ’da ve genel olarak savaşlarda sivillere yapılan saldırılarhakkında uluslararası hukuk boyutundan değerlendirmelerde bulundu ve ‘Bir Milleti, İki Devlet’ anlayışıyla Azerbaycan’a verilen desteğin nedenlerini anlattı.
Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Üniversite hayatının, tahsil hayatında ayrı bir yeri vardır. Üniversiteye kadar eğitim hayatı aileler, veliler ve öğretmenlerin gözetimi altında devam etmektedir. Üniversite ile birlikte, öğrenim hayatının kontrolü tamamen ve sadece öğrencinin kontrolüne verilmektedir. Yani inisiyatif bütünüyle öğrencinin elindedir. Sınavları saymazsak, öğrencinin dersi öğrenip öğrenmediği kendi takdirine bırakılan bir husustur.Bu bakımdan bütün öğrencilerimizin kendine öz disiplin ve çalışma yöntemleri geliştirmesi gerekmektedir. Aksi halde üniversite hayatının sonuna doğru birtakım sıkıntılar çıkabilir. Bu bakımdan derslere düzenli çalışmak, dersleri takip etmek ve kendini disipline etmek, öğrencinin üzerinde bir yükümlülüktür” şeklinde konuştu ve “Tekirdağ’da üniversite okunmanın büyük avantajları var. Tekirdağ hem büyükşehir olmanın avantajlarına sahip, hem de büyükşehir olmanın dezavantajlarını taşımıyor. Burada üniversite okumak için İstanbul’a yakın olması; İstanbul’un hem içinde, hem dışında bir mesafede olması ayrı bir avantaj. Bu bakımdan Tekirdağ’da üniversite öğrenimi gören gençlerin şanslı olduğunu düşünüyorum. Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN Hocamızın liderliğinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemizi çok daha geliştirecek adımları, öğrenim hayatını çok daha başarılı ve verimli kılacak adımları atmak için her zaman destek veriyoruz” dedi.
Türkiye’deki eğitim-öğretim hayatından ve üniversitelerimizin artan uluslararası konumundan bahseden Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, üniversitelerimizin hem fiziki tesisleşme, hem de akademik başarı anlamındaki son yıllarda kat ettiği aşamalara değindi. Prof. Dr. ŞENTOP, “Üniversitelerimizin gelişimi için devletimizin üstüne düşenin büyük ölçüde yapıldığını görmekteyiz. Diğer kısım ise hocalarımızın ve öğrencilerimizin gayretlerine düşmektedir” dedi.
Türkiye’nin ilk üniversite kanunda “Üniversitenin amacı bilgiyi üretmek, öğretmek ve toplumla paylaşmaktır” diye yazdığını belirten Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Dolayısıyla üniversitelerimizde bilim üretiminde seviyeyi yükseltecek, devletin ortaya koyduğu zengin imkânların kalite yönünde içini dolduracak adımlara ihtiyaç var” dedi.Ayrıca “Dijital ortamlardaki bilgilerde kirlilik söz konusu. Bu bilgilerin hangisine ne kadar güvenebileceğimiz konusunda ciddi problemler ve risklerle karşılaşıyoruz. Üniversiteler bu bakımdan bilgi aktarmakla kalmayıp hangi bilginin doğru olduğunu, hangisinin doğru olmadığını ayırabilecek gücü, imkân ve kabiliyetleri öğrencilere aktarması lazım” şeklinde devam etti.
Prof. Dr. ŞENTOP, “Bilginin batıdan, belli bir coğrafyadan geldiği kanaati yanlıştır. Bizim de bilgi üreten, bilim dünyasına katkıda bulunan bir kültür ve medeniyetin sahibi ecdadın evlatları olduğumuzu hatırlamamız lazım. Bugün, bilgiyi tüketen değil, bilim ve bilgi dünyasına katkılar sunan bir üniversite anlayışına sahip olmalıyız. Bunu yapabilecek kabiliyet insanımızda mevcut” dedi.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, konferansının sonunda “Türkiye fikri, Türkiye’nin sınırlarından daima büyüktür. Bunu bilhassa yurtdışında yapmış olduğumuz ziyaretlerde ve temaslarda çok daha açık bir şekilde görüyoruz. Buralarda Türkiye’nin görülüşü, bizim içeriden Türkiye’yi görmemizden çok farklı. Bütün dünya Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada gücünü, saygınlığını kabul etmiş durumda ve Türkiye’ye yaklaşımları bu bakış açısını ortaya koyuyor. Bu anlayışın geleceği emanet edeceğimiz gençlerimizin iddialarına ve hamlelerine dair bizi güçlendirecek bir zemin oluşturacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP sözlerini “2021-2022 öğretim yılının başta Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemiz olmak üzere, bütün üniversitelerimiz için, milletimiz için, öğrencilerimiz ve hocalarımız için hayırlı olmasını Cenabı Hak’tan diliyorum” şeklinde tamamladı.
Program sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM tarafından günün anısına TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a takdimde bulunuldu. Programın ardından Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Rektörlük makamında Üniversitemizin şeref defterini imzaladı.
Okunma Sayısı : 1048