Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, TVNET Kampüs Yolunda Programının Canlı Yayın Stüdyo Konuğu Oldu
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, TVNET'te canlı yayınlanan 'Kampüs Yolunda' programının stüdyo konuğu oldu.
Programın sunucusu Esra Esen ATAYETER’in Tekirdağlı olması sayesinde bölgeyi çok iyi tanıdığını, bölgenin ihtiyaçlarını çok iyi bilen bir Rektör olduğunu vurgulayarak başladığı programda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektörlük süreci ve Trakya ile olan bağını kısaca aktardı.
Ardından Üniversitemizi tanıtan Rektör ŞAHİN, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini daha ileriye götürmek için çalışma arkadaşlarımız, Hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte gayret ediyoruz. Tekirdağ turizmi, sanayisi, tarımı, eğitim ve öğretimi iç içe olan bir ilimiz. Üniversitemiz öğrencilerimiz için sosyal olanak açısından şehirle iç içe; kampüsümüz ise hem bilim yuvası, hem sosyal ve kültürel anlamda vakitlerini değerlendirebilecekleri çok güzel bir kampüs. İstanbul’un yanı başındayız, deniz, tren yolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale 1915 Köprüsü, İstanbul Havalimanı, Çorlu Havaalanı hemen yanı başında… Böyle bir kampüsten bahsediyoruz. Her geçen gün bizler de Üniversitemizi daha ileriye götürmek için gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
Esra Esen ATAYETER’in sorduğu “Çok fazla öğrenciniz var, çok fazla mezununuz var; kalabalık bir Üniversite… Öne çıkan fakülte ve enstitüleri, meslek yüksekokullarını sizden dinleyebilir miyiz?” şeklindeki sorusunu ise Rektör ŞAHİN şöyle yanıtladı:
“11 Fakültemiz var. Beden Eğitimi Yüksekokulumuz da Spor Bilimleri Fakültesi oldu. Fen Edebiyat Fakültemiz, İlahiyat Fakültemiz, bölgedeki tek Veteriner Fakültemiz, Tıp Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Ziraat Fakültemiz, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültemiz, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz ve güçlü bir Hukuk Fakültemiz var. Bu yıl ikinci sınıf öğrencilerimiz eğitim görüyorlar. 11 Meslek Yüksekokulumuz var. İlçelerimizde Meslek Yüksekokullarımız var. Yeni bir MYO daha kurduk; Denizcilik Meslek Yüksekokulu. Yakında o da eğitim öğretim hayatına devam edecek; deniz şehriyiz çünkü. 16 Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, 5 Bölüm Başkanlığımız, 105 öğrenci topluluğumuz var. Böyle güçlü bir Üniversiteyiz. Her geçen gün sayımızı artırıyoruz. Yaklaşık olarak lisans üstü öğrencilerimizle birlikte 33 bin sayısına ulaşmış durumdayız” dedi.
Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Mühendislik Fakültesi örneğinde son yıllarda yıldızı parlayan bölümler var; Biyomedikal Mühendisliği gibi. Geleneksel bölümlerin dışında, son yıllarda öğrencilerin daha çok eğildiği bölümleriniz hangileri?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:
“Bilimi üretme ve yönetme noktasında iddialıyız. Her geçen gün üstüne koyarak, basamakları hızla kat ederek bilimsel çalışmalarla hedeflerimize ilerliyoruz. Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve klasik Mühendislik Bölümleri ve Mimarlık zaten öğrencilerin rağbet ettiği, tercih ettiği bölümler. Mühendislik Fakültemiz Çorlu’da, sanayi ile iç içe. Sizin de dediğiniz gibi Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik, Biyomedikal Mühendisliği; bunlar hakikaten yıldızı parlayan bölümler” dedi.
Ancak Rektör ŞAHİN izleyenlerin dikkatini farklı bir noktaya çekti: “Ukrayna- Rusya Savaşı elbette kimsenin istemediği bir şey. Pandemi ve bu savaştan sonra bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Burada ortaya çıkan husus ‘ülkelerin kendi kendine yetebilmesi’. Bu konuda da bizim Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak hakikaten güçlü bir Ziraat Fakültemiz var. Şu anda 11 tane tescilli yerli ve millî tohumu bulunan, 10 tane de royalite karşılığı pazarda tohumu bulunan, 3-4 tane de Türkiye Tescil Sertifikasyon Merkezinde tescil bekleyen başka bir Ziraat Fakültesi Türkiye’de yok. Dolayısıyla güçlü bir Ziraat Fakültemiz var ve biz yerli ve milllî tohum üretme konusunda çok iddialıyız. Trakya’daki tohum firmalarıyla ortaklaşa Trakya Tohum AŞ’yi kurduk. Ticaret ve Sanayi Odaları ile Borsalarımız da bu işin içerisinde ve destekleri var. Dolayısıyla Tekirdağ ve Trakya’yı yerli ve millî tohum üretme noktasında Üniversitemiz ile birlikte bundan sonra sıkça duyacaksınız. Aslında geleceğin meslekleri açısından bu tarla bitkileri, bitkisel teknoloji bölümleri, tarım teknolojisi programları, tarımsal biyoteknoloji bölümleri çok rağbet görecek, yeniden revaçta olacak ve ülkelerin kendi kendine yetmesi noktasında ihtiyaç zaten bunlar. Bu bağlamda biz bu konuda da iddialıyız. Öğrenci arkadaşlarımıza bu bölümleri düşünmelerini tavsiye ederim. Özellikle tohum ıslahı alanında çok rahat iş bulabileceklerine inanıyorum”
“Engelsiz Üniversite ödüllerinizden bahseder misiniz?” sorusuna ise Rektör ŞAHİN:
“Dünya Engelliler Haftasına girmiş bulunuyoruz. Bu bağlamda da anımsattığınız için çok teşekkür ederim. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak YÖK tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde okullarımızın başarısı bizlere sevinç ve mutluluk vermektedir. Bu noktada Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Turuncu Bayrak (Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı), Mavi Bayrak (Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı) ve Yeşil Bayrak (Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı) ile ödüllü bir Üniversitedir; ödüllü bir kampüse sahiptir. Çalışmalarımızın sonucu olarak ödüle layık görülmekten son derece mutluyuz. Bu ödülleri almamızda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim” şeklinde yanıt verdi.
Esra Esen ATAYETER’in sorduğu “Girişimcilik konusunda Üniversiteniz öğrencilere ne gibi destekler sağlıyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Çorlu Mühendislik Fakültemiz sanayi ile iç içe olan bir yerde. Çorlu ve Çerkezköy irili ufaklı 5000 sanayi işletmesinden oluşan bir bölge. Burada çok aktif bir Teknoparkımız mevcut. Kuluçka merkezlerinde ise öğrencilerimizin yaratıcı iş fikirlerini Startup firmalarla birlikte gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz. Burada Trakya Kalkınma Ajansına, KOSGEB’e, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum. Onlarla iç içe çalışma halindeyiz. Bu sayede ödüllü bir Teknoparkımız var. Dolayısıyla bu noktada ben birim yöneticisi arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Teknopark ile ilgili yeni yapacağımız atılımları da gerçekleştirdiğimizde hakikaten Trakya’daki en büyük Teknopark’a sahip olacağız. Üniversite-Sanayi iş birliği noktasında burada güçlü adımlar atmış olacağız”
Rektör ŞAHİN ayrıca “Girişimcilik konusu yanında kariyer gelişimi hususuna da değinecek olursak Üniversitemizde önlisans öğrencilerimiz 3+1 modeliyle, yani 3 dönem teorik ders ve 1 dönem sanayide iş başı uygulama; lisans öğrencilerimiz de 7+1 modeliyle, yani 7 dönem teorik dersler sonrasında 1 dönem iş başı uygulama programlarına katılıyorlar. Müfredatlarımız da buna uygundur. Aranan elaman noktasında öğrencilerimiz deneyim sahibi olarak mezun oluyor. Yani öğrencilerimiz stajını yaparken iş bulabilme imkanına, sanayicimiz de aradığı elemanı seçebilme imkanına sahip oluyor. Kariyer Merkezimiz de çok aktif bu anlamda. En son olarak Ramazan ayına girmeden önce Trakya Bölgesel Kariyer Fuarı (TRAKYAKAF)’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadık. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde “Yetenek Her Yerde” temasıyla organize edilen Trakya'nın en büyük bölgesel kariyer fuarını Trakya Üniversiteler Birliği üyesi diğer 5 üniversite ile birlikte gerçekleştirdik. Fuara çok yoğun ilgi oldu. 50 bini aşkın öğrenci ve misafir fuarı gezdi. Trakya'nın en büyük kariyer fuarı oldu. Üniversitemiz Merkez Kampüsünde 2 gün süren yoğun etkinlikler kapsamında, iş dünyası ile öğrenciler ve mezunlar bir araya gelme fırsatı yakaladı. Fuar süresince 300’ü aşkın firmadan üst düzey yönetici, insan kaynakları yetkilisi ve uzmanın katılımı ile buluşmalar gerçekleştirildi ve katılımcılara kariyer planlama ve iş imkanları konularında bilgilendirmeler yapıldı. Öğrenciler Aselsan, Roketsan, Havelsan ve Türk Hava Yolları gibi büyük firmalar yanında, tarım ve diğer sanayi şirketleri ile de buluştu. Kariyer Merkezimiz öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz Trakya Bölgesel Kariyer Fuarı’nın gençlerimizin istihdamında önemli bir basamak ve çok faydalı olduğuna inanıyorum. Üniversitemizde 105 öğrenci topluluğu var. Bütün topluluklardaki öğrenciler fuarda bilfiil görev aldı ve çok da istekli çalıştılar. Öğrencilerimize buradan bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör ŞAHİN, “Uzaktan eğitim süreci geride kaldı gibi dursa da o dönemde bu sürece bazı Üniversiteler çok çabuk adapte oldu. Bazı Üniversiteler zorlandı. Sizin Üniversiteniz ise bir nevi çığır açtı bu konuda. Siz burada neyi farklı yaptınız?” şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Göreve geldiğimizde Üniversitemizde bilişim altyapısında bir eksiklik görmüştük. O zamanki maliyetle yaklaşık olarak 1-1,5 milyon liralık bir yatırımla sunucuların yenilenmesi ve yazılımsal bilişim altyapı temini gerçekleştirmiştik. Kimse Pandemi gibi bir durumla karşılaşmayı istemez ama tesadüf oldu. Pandemi çıktığında biz çok hızlı olarak, bir hafta içerisinde senkronize bir şekilde Uzaktan Eğitimde eğitim vermeye başladık. Sınavlarımız da senkronize bir şekilde yapıldı. Bu alandaki başarımız sınırları aşarak uluslararası öğrencilerimizin de takdirini kazanmıştır.”
Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, lisansüstü eğitim hakkında ise “Her geçen gün lisansüstü programlarımızı artırıyoruz. Türkiye’de sayılı programlardan birisi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz öncülüğünde bu alanda lisansüstü bir programımız var. Hukuk Fakültemizin 3 tane lisans üstü Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına önümüzdeki dönem başlayacağız. Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanlarında program sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Tabi burada eğitim ve araştırma, yani bilim bizim esas amacımız. Lisans üstü eğitim akademik eğitimin bir sonraki evresidir. Dolayısıyla burada nitelik, nitelikli eleman yetiştirmek için lisans eğitimi verirken aynı zamanda güçlü bir akademik eğitim verilmesi de üniversiteleri iyi bir yere getiriyor. Bu bağlamda yönetim olarak her geçen gün eksik olan taraflarımızın daima üzerine giderek, bu eksikleri gidermeye; var olanın da üzerine koymaya çalışıyoruz. Yani bilim noktasında da Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin adını daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Rektör ŞAHİN lisansüstü eğitim noktasında ayrıca “Yeni başlayan asistan personelimizin lisansüstü eğitim ihtiyaçlarını karşılayamazsak, bu eğitimi başka yerlerden tamamlamak isteyecekleri için onları kaybedeceğiz. Bu da bizim güç kaybımıza yol açacağından arzu ettiğimiz bir durum değil. Bu olanakları kendi üniversitemizde sağlarsak hem kendimizden mezun vereceğimiz arkadaşların aidiyet noktasında, hem de yeni gelen akademik personelin aidiyeti doğrultusunda bir katkı sağlamış oluruz. Hem de spesifik bir alanda derinleşmelerini, akademik ilerlemelerini sağlamış oluruz. Akademik personel yetiştirmek de Üniversite olarak hedeflerimizden bir tanesidir” dedi.
Rektör ŞAHİN son olarak “Türkiye’de Balkan kontenjanlı 3 tane üniversiteden birisiyiz. Balkanlardan ve genel olarak Uluslararası öğrenci alma noktasında her geçen gün sayımızı artırıyoruz. Şuandaki sayımız 1600 civarında. Yeni gelecek öğrencilerle bu sayıyı 2500 civarına çıkarmayı hedefliyoruz. Uluslararası öğrencilerimize en iyi misafirperverliği gösteriyoruz ve Türkiyemizi ve Tekirdağımızı onlara en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Okunma Sayısı : 601