Kutes ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldı

Gelecek nesillere daha eşit, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kutes, enerji yönetim sistemiyle enerji kullanımını daha verimli hale getirerek ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazandı.

 

30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına devam ediyor. Karbon negatif hedefi doğrultusunda enerji verimliliği için fabrika binalarında birçok yatırım ve düzenleme hayata geçiren Kutes, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldı. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi daha az sera gazı emisyonu, enerji maliyeti tasarrufu, çalışanların enerji farkındalığının artması, enerji kullanımı ve tüketimi ile iyileştirme fırsatları gibi hem çevresel hem de ekonomik faydalar sunuyor.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve doğal kaynakları korumak için büyük bir sorumlulukla hareket ettiklerini belirten Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Kutes olarak tedarikten ürün satışına kadar değer zinciri boyunca her aşamada sürdürülebilirliğe odaklanıyor ve sürdürülebilirlik stratejimizi entegre bir bakış açısıyla yönetiyoruz. Çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Enerji yönetim sistemimizle enerji verimliliğimizi en üst seviyeye taşırken, karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Haziran ayında devreye alacağımız 26 MWp gücündeki güneş enerjisi santrallerimiz sayesinde ise karbon negatif hedefimize bir adım daha yaklaşacağız” dedi.

Yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yeşil döküm

Kutes, enerji analizörleri yardımıyla tüm üretim süreçlerinde enerji tüketimini takip ediyor ve azaltımına yönelik çalışmalar yürütüyor. Aydınlatmaların LED ile değişimleri, mevcut forkliftlerin elektrikli forkliftler ile değiştirilmesi, basınçlı hava dağıtımı ve hava arıtma yükseltmeleri, basınçlı hava uyarlamalı kontrol sistemleri, soğutma kulesi değişken frekanslı hız (VFD) kontrolleri (fanlar ve pompalar), enerji izleme sistemi ve tasarlanmış basınçlı hava nozulları enerji tüketiminin azaltılmasında öne çıkan çalışmalar arasında yer alıyor.

Şirket, Kutes Makine fabrikasının çatısında gerçekleştirdiği 240 kwh’lık Güneş Enerji Santrali yatırımı ile bu tesisinde tükettiği enerjinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Edirne ve Kırklareli’deki toplam 300 bin metrekare arazisi üzerinde hayata geçireceği 26 MWp kurulu güce sahip güneş enerji santrallerini ise Haziran ayında devreye almayı planlıyor. Böylece yılda 23 bin 500 ton sera gazı salınımını engelleyerek 57 bin 498 ağacının yok olmasını önleyecek. Aynı zamanda ürettiği yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yeşil üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bunlarla beraber yolluk kırıcılar ile elektrik tüketiminde verimliliğin sağlanması çalışmalarına başlayan Kutes, 2023 yılında ergitme ocaklarından çıkan ısının bacalardan toplanarak idari binanın ısıtmasında kullanılmasını hedefliyor. Tesis içerisine DC şarj istasyonlarının kurulması ve gelecek 5 yıl içerisinde Kutes'e ait araçların kademeli olarak elektrikli araçlar ile değiştirilmesine yönelik çalışmalarına da devam ediyor.

2023 yılında ÇEVKO iş birliğinde Kutes Ormanı’nı hayata geçirmeyi planlayan Kutes, proje kapsamında 10 yıl içinde toplam 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Şirket bu sayede 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor.

NOT: Kutes 2021 sürdürülebilirlik raporuna https://www.kutes.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kutes Hakkında

1986 yılında Mehmet Bekir KUTMANGİL tarafından kurulan Kutes, 1990 yılında döküm sektörü için yatırımlara başladı. 1992 yılında yeni yatay GF otomatik kalıplama hattında ilk dökümünü yapan Kutes, 2016 yılında talaşlı imalat sektörüne yatırım kararı aldı.  2017 yılında döküm ve talaşlı imalat operasyonlarını birbirinden ayırarak Kutes çatısı altında Kutes Döküm ve Kutes Makine markalarını kurdu. Yeni üretim tesisinde ilk talaşını kaldırdı ve yeni otomatik kalıplama yatırım kararı aldı. 2019 yılında yatırımların tamamlanması ile HWS otomatik kalıplama hattında ilk dökümünü yaptı. Döküm kapasitesini 50 bin tona yükseltirken, Kutes Makine çatısı altında 14 CNC ile 100 bin saat işleme kapasiteyle faaliyetlerine devam ediyor. 30 bin metrekaresi kapalı toplam 151 bin metrekarelik alanda, binin üzerinde bağımsız parça üreten Kutes, 30 yılı aşkın tecrübesiyle küresel standartlarda ve 12 kalite sertifikasıyla, 9 farklı sektörde uluslararası markalara hizmet veriyor. Müşterilerine, gelecek nesillere ve dünyaya duyduğu sorumlulukla Yeni Demir Çağı’nı başlatan Kutes, 2022 yılında ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayarak 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedeflediğini duyurdu. Şirket, Kutes Enerji'yi kurarak Kırklareli ve Edirne illerinde toplam 26 MWp gücünde güneş enerjisi santrali yatırımına başladı.
 

Yayınlanma Tarihi : 2023-3-25 00:57:45
Okunma Sayısı : 535
oıo