Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi toplandı

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi toplandı

 

Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı, Meclisten sorumlu Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımıyla, Meclis Başkanı Ahmet Pura başkanlığında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin büyük ilgisi ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek, pandemi boyunca halk sağlığı için büyük önem taşıyan kozmetik ve temizlik ürünleri sektörünün her sorununun yakından takibinin sağlandığını belirtti.

 

Meclis Başkanı Ahmet Pura ise, pandeminin ilk 2 ayında sektörün perakendecilerin ve tüketicilerin ürünleri aşırı stoklamaları ile farklı büyüme rakamları göstermesine karşın Temmuz-Ağustos aylarında normal seyrine döndüğünü belirterek, 2019 yılının kozmetik, kişisel bakım ve hijyenik ürünlerde 35.2 milyar TL ciro ile kapandığını, 2020 yılında ise bu rakamın 42.2 milyar TL’ye ulaşacağını dile getirdi. Meclis Başkanı Pura, sektördeki ithalatın %2 düşerken, ihracat rakamlarının ise %8 arttığını memnuniyetle ifade etti.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Çevre Etiketi Çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunulan toplantıda, Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürünleri Sektöründe Ulusal Çevre Etiketi Kriterleri Belirlenmesi Projesi, Elde Yıkama Bulaşık Deterjanları Çevre Etiketi Taslak Kriterleri ile Temizlik Kâğıdı Ürün Grubu Çevre Etiketi Kriterlerinin Güncellenmesi ele alınarak yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

 

Sektörde önem taşıyan diğer bir konu olan; 2 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ele alınarak, reklama ilişkin hükümler, ek-3 listesi ve tekil takip gibi öne çıkan konular tartışıldı.

 

Biyosidal ürünler mevzuat ve uygulamaları hakkında değerlendirmede bulunun Meclis Üyeleri, Tip1 ve Tip19 ürünlerini ele alarak, biosidal geçici ve kalıcı ruhsat konularına değinilerek uygulanan usul ve esaslara yönelik önerileri değerlendirdi.

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan kılavuz güncellemesi sonrasında ihracatta sertifikalandırma sorunlarını ele alan üyeler, bazı sorunların çözümlenmesine rağmen kozmetik tarafında bazı sıkıntıların devam ettiğini söyledi.

 

Bahse konu gündem maddeleriyle ilgili olarak söz alan Kamu temsilcileri üyelerin sorularına yanıt vererek, sorunların çözümü noktasında her zaman beraber çalışmaktan duyacakları memnuniyeti belirtti. Ayrıca toplantıda, sektörü zora sokan kozmetikteki taksit kısıtlaması konusu ele alınarak ilgili Kurumlar nezdinde takibinin sağlanmasının önemine dikkat çekildi.

 

Yayınlanma Tarihi : 2020-10-17 10:38:08
Okunma Sayısı : 832
oıo