Kadının elinin değmediği ekonomi büyüyemez
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları etkinliğine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin geleceğinin kadınların elinde olduğunu belirterek, “Daha zengin bir ülke olmak istiyorsak, daha fazla kadın girişimci çıkarmak zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu, uygarlığı ve gelişmeyi kadın ve erkeklerin birlikte sağlayacağını vurguladı.
Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları etkinliği Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Gerçekleşen etkinliğe TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Türkiye’deki Kadın Girişimciler Kurullarından sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda/Borsa Başkanları ve 81 ildeki Kadın Girişimciler Kurul Başkanları ve Üyeleri ile çok sayıda davetli katılım sağladı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada ülkenin geleceği, zenginliği ve refahının, girişimcilikte olduğunu belirtirken, “Girişimcisi olmayan ekonominin gücü de olmaz. İşte dünyaya bakın, en güçlü ekonomilerin hepsi bu şekilde. Hatta girişimci ithal ediyorlar. Silikon vadisindekilerin yarısı ABD dışında doğmuş. İşsizliğin çözümü de burada. 1,5 milyon girişimcimiz ve işletmemiz var, 15 milyon kişiye istihdam sağlıyorlar. Yani 1 girişimci = 10 kişiye iş demek. Her yıl 1 milyon kişi işgücü piyasasına. Zaten inancımız da ne diyor: İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Peki nereden çıkacak bu girişimciler? İşte yıllarca atıl bıraktığımız, görmezden geldiğimiz kadınlarımızdan çıkacak. Şu istatistiğe bakın; 15-24 yaş grubundaki her 100 genç kızdan 38’i, ne eğitimde ne de işte. Biz yıllarca kadınlarımıza “sen bu işi yapamazsın!” demişiz. İsraf haram kültüründen geliyoruz, ama nüfusumuzun yarısını israf etmişiz. Adeta tek kolumuz bağlı boks yapmaya çalışmışız” diye konuştu.
Kadın ve erkeğin, bir kuşun iki kanadı gibi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, birisi olmadan uçmanın mümkün olmadığını anlattı. Kadının elinin değmediği bir ekonomi büyümesinin mmükün olmadığından söz eden Hisarcıklıoğlu kadınlara hitaben şunları söyledi: “Kadını köşede bırakan zihniyet ilerleyemez. İşte biz de bu yüzden çıkıp dedik ki; kadınlarımız bu işi başarır. Bu vizyonla 81 ilde kadın girişimci kurullarımızı kurduk. Allah’a şükür, sizlerle birlikte bu zor işi de başardık. Bakın, sizler, tüm bu çalışmalarınızla, ülkemizde nasıl bir değişim ve dönüşüme imza attınız. Kadınların işgücüne katılma oranı, geçtiğimiz 10 yılda erkeklere göre 4 kat daha hızlı arttı. 10 sene önce, 2009’da, tüm girişimciler içinde, kadınların oranı neydi? Sadece yüzde 6. Toplam kadın girişimci sayımız tüm ülkede sadece 77 bindi. 10 sene sonra, 2019 itibariyle, toplam kadın girişimci sayımız, 142 bine ulaştı, yani ikiye katladık. Oran olarak da kadınlar yüzde 10’u geçti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, erkek girişimci sayısı, 10 sene önce 2009’da 1 milyon 130 bindi, şimdiyse 1 milyon 120 bin. Yani bırakın artmayı, azalmış, erkeklerin nefesi tükenmiş.”
-Daha fazla kadın girişimciye ihtiyacımız var
Girişimciliğin geleceğinin kadınların elinde olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, daha zengin bir ülke olmak için daha fazla kadın girişimci çıkarmak zorunda olduklarını ifade etti. Kadın Girişimciler Kurulu’nu bu amaçla kurduklarını söylene Hisarcıklıoğlu, “81 ildeki kadın girişimci sayısını artırmayı hedefledik. Şu an 7 bini aşan kadın girişimci üyesiyle, en büyük kadın meslek örgütü haline geldik. Oda-Borsalarda; Kadın Yönetim Kurulu Başkanı veya Meclis Başkanı sayısı 9’a yükseldi. Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 2008’de 93’ken, 2018’de 235’e çıktı. Meslek Komitelerindeki kadın üye sayısı 800’ü buldu. Kadın Girişimci Kurullarımızdan milletvekillerimiz çıktı. En son olarak Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanımız oldu. Kadınlar iş hayatında aktif olunca, sosyal ve siyasi alanda da ilerlediler. Türkiye Büyük Millet Meclisine giren kadın milletvekili oranı 2007'de yüzde 9 iken, 2019'da yüzde 17'ye çıktı. Özetle son 10 yılda iyi bir sıçrama gerçekleştirdik. Ama yetmez. Daha da ileri gideceğiz
Kadın girişimciliğinde de dünyada ilk 10’a girmeliyiz” dedi.
Öncelikle istişare-ortak aklın çok önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu kadın girişimcilerden; düzenli olarak toplantılar yapmalarını, fikirleri, görüşleri toplayarak buradan projeler ve hizmetler üretmelerini istedi. TOBB Başkanı, “Birlik-beraberlik olmazsa bunların hiçbirini yapamayız. İkincisi, sizler birer rol modelsiniz. Kadınların başarabileceklerini gösteren, örnek alınması gereken kişilersiniz. Üniversitelere gidin, öğrenci kulüplerinde, bir araya gelin, kendi hikâyenizi anlatın. Valilik, belediye, kalkınma ajansı ve üniversitelerle irtibat içinde olun, birlikte projeler tasarlayın. Zira proje iyiyse, kamudan ve özellikle de büyük şirketlerden bütçe bulunabiliyor. Bizde bu konuda size her türlü desteği verdik, vereceğiz. Televizyonda, Şeker Mühendisi Zeynep reklam filmini görmüşsünüzdür. İşte, Turkcell ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, Geleceği Yazan Projesi, buydu. İstanbul Kadın Girişimciler Kurulumuz tasarladı. Yine mesela Urfa’dan Feride Candemir hanım’ın kendi kurduğu ev yemekleri işletmesi de, Yerel Lezzetler yarışmasında 81 il arasından ilk 10’a girdi ve ödül kazandı. Daha bunun gibi pek projeyi Kadınlarımızla hayata geçirdik. Coca-Cola, Facebook, Google ve Vodafone gibi dünya devleriyle birlikte çalıştık. Binlerce kadına, kod yazmayı, e-ticaret yapmayı, sosyal medyayı kullanmayı öğrettik. Kadınlarımızın, dijital dünyada da, etkin bir şekilde var olmalarını, işlerini büyütmelerini istedik. Tüm bu konularda, bundan sonra da, sizlerle birlikte yeni proje üretmeye devam edeceğiz.
Yine sizler için bilgilendirme seminerleri vermeye başladık. İçinde bulunduğumuz kurumu tanımak için çok güzel bir fırsat. Her hafta Türkiye’nin 81 il, 160 ilçesindeki 365 Oda ve Borsalarımızdan gelen Kadın ve Genç Girişimcilerimizi 2 gün boyunca Ankara’da misafir ediyoruz. Bunlardan da istifa edin. Kendi çocuklarınızı muhakkak iyi yetiştirin. 2008'de en az üniversite mezunu olan kadınların oranı yüzde 7,6, erkeklerin oranı yüzde 12,1 idi. 2018'de kadınlarda bu oran yüzde 17,5’e, erkeklerdeyse yüzde 22,4’e çıktı. Trend olumlu, ama daha alınacak çok mesafe var. Öte yandan geleceğin dünyasında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ön planda olacak. Bu alanlarda da kadınların daha aktif olması gerek. Zira bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında çalışanların yalnızca yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor” ifadesini kullandı.
-Kadın hayatın her alanında olmalı
Toplumsal cinsiyet kabullerine karşı çıkılması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ‘kadının yeri evidir’ yaklaşımının kabul edilemez olduğunu söyledi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kadının, hayatın her alanında olması gerektiğini bildirerek, aynı erkekler gibi kadının evde de, işte de yapacakları olduğunu anlattı. Çalışkanlığın ve başarının cinsiyeti olamayacağını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu tür eleştirilere kulağınızı kapatın. Yüce rabbimiz, kadını ve erkeği aynı nefisten yaratmıştır. Birbirleriyle ülfet edecekleri bir fıtrata sahip kılmıştır. Dünya hayatını birlikte paylaşacaklarını göstermiştir. Peygamber efendimiz de hadisinde ‘ey insanlar, kadınların haklarına riayet ediniz’ diye buyurmuştur. Demek ki, kadını ikinci plana iterek, yok sayarak, onlara şiddet uygulayarak, uygar bir medeniyet olamayız. Toplum olarak bu tür yaklaşımların karşısında durmalıyız. Kadınlarımız da sosyal hayatta, iş hayatında, siyasette daha aktif rol alarak ülkenin gelişmesine katkı sağlamalı. Zira hem dünya, hem de ülkemiz, kadınların emekleriyle daha güzel olacak. Fırsat verildiğinde ve biz erkekler önlerinde engel olmayınca, kadınlarımızın başaramayacakları hiçbir iş olmadığını biliyoruz. Zaten Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de, Türk kadınına her zaman güvenmiştir. Kadınının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için öncü reformlara imza atmıştır. Çünkü toplumun kadına verdiği değer, toplumun aynasıdır, uygarlık seviyesinin göstergesidir. İş dünyası, siyaset, bilim, eğitim, kültür, sanat ve spor yaşamında büyük başarılara imza atan kadınlarımızla gurur duyuyoruz
Nene Hatun’la, Halide Edip’le, Sabiha Gökçen’le, Halime Çavuş’la, Şerife Bacı’yla, Nezahat Onbaşı’yla ve tüm kahraman kadınlarımızla iftihar ediyoruz. Ruhları şad olsun. Vatan uğruna yiğitçe mücadele eden Mehmetçiklerimizin, şehitlerimizin ve gazilerimizin annelerini de özellikle minnetle anıyoruz. Onların sayesinde bu ülkenin dimdik ayakta olduğunu asla unutmadık, unutmayacağız. Kadınlar gününün sadece bir günden ibaret olmadığına ve hayatın yarısının kadın olduğuna inanarak, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, beraberindeki TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda ve Borsa Başkanları ile birlikte Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e nezaket ziyaretinde bularak akabinde Şanlıurfa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’nda bölge işverenlerinin sorunlarını ve beklentilerini dinledi.
Okunma Sayısı : 757