İşçiler için zor seçim: 1170 lira ile geçinmek mi, salgın riski mi?
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı:
İşçiler için zor seçim: 1170 lira ile geçinmek mi, salgın riski mi
CHP’li Yüceer:
‘İşçiler için yoksulluk bile hayal oldu’
‘İşçiler için zorluklar salgın döneminde katlandı’
‘Salgının ilk 1 ayında 52 işçi koronavirüsten yaşamını yitirdi’
‘İşçilerin seçeneği: ölümlerden ölüm beğen’
‘Ücretsiz maske vaadi işçilere ulaşmadı’
‘Krizi fırsata çevirmek isteyenler işçi haklarını hedef aldı’
‘İşçiler açlık sınırının altına itildi’
‘Emekçiler salgın ve açlık arasında seçime itildi’
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, salgın döneminde çalışma koşullarının zorlaştığına dikkat çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin “Salgın döneminde milyonlarca işçinin yaşamı üretim hırsı için hiçe sayıldı. Evinin dışına çıkmak zorunda kalan işçilerin sağlığı unutuldu. Emekçiler salgın hastalık ve açlık arasında seçime zorlandı. Milyonlar açlık sınırının altına itilirken, ‘yoksulluk’ işçiler için hayal oldu” dedi.
Türkiye’de iş cinayetleri, güvencesiz çalışma koşulları, örgütlenme hakkına getirilen yasaklar salgın döneminde katlanarak arttı. İşçilerin zor koşullar atında yaşam mücadelesi verdiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde dayanışma çağrısında bulundu. Yüceer, “1 Mayıs’a bu yıl küresel salgın ve sokağa çıkma kısıtlamalarıeşliğinde giriyoruz. Krizleri fırsata çevirmek isteyenler yine işçileri hedef aldı. Salgın tedbirleri kapsamında, çalışanlar için sonuçları düşünülmeden ve çözüm üretilmeden on binlerce işyeri ‘geçici’ olarak kapatıldı. Virüsten korunmak için ‘evde kal’ çağrıları yapılırken, evine ekmek götürmek zorunda olan milyonlarca işçinin yaşamı üretim hırsı için hiçe sayıldı” dedi.
‘Tablo daha karanlık’
Türkiye’nin işçi ölümlerinde Avrupa’nın zirvesinde olduğunu vurgulayan Yüceer, “İş cinayetlerine salgın riski altındaki çalışma koşulları eklendi. Son 5 yılda 9 bin 365 işçimizi kurban verdiğimiz iş cinayetlerinde, 2020’nin sadece ilk 3 ayında 356 emekçi yaşamını yitirdi. Salgın döneminde ise bu tablo daha karanlık hale geldi. Sağlık Bakanlığı’nın ilk vakayı açıkladığı 11 Mart ile 10 Nisan arasında, yani salgının ilk bir ayında, Türkiye’de Covid-19 nedenli en az 52 iş cinayeti yaşandı. Binlerce işçi testleri pozitif çıkmasına karşın evlerine yollandı, çalıştıkları iş yerleri ve iş arkadaşları karantinaya alınmak yerine sözde hijyen uygulamaları ile üretime devam ettirildi. Emekçilerimiz salgın hastalık ve açlık arasında seçime itildi” dedi.
‘Maske vaadi işçilere ulaşmadı’
İş güvencesi ve işçi sağlığı için gerekli adımların atılmamasına tepki gösteren Yüceer, “İşçilerin çalışırken solunum koruyucu olarak kullandığı maskeler, toplum geneli için ihtiyaç haline dönüştüğünde iktidar yine uygulamada sınıfta kaldı. ‘Ücretsiz’ maske dağıtılacağı vaadi, salgının ilk 1 ayında işçilere ulaşamadı. Salgın döneminde 3 katına yükselen maske fiyatları, satışın yasaklanmasının ardından karaborsada 5-6 katına yükseldi. Yani iş güvenliği maliyetleri arttı. Evleri dışında çalışmak zorunda kalan işçilerin sağlığı yine hiçe sayıldı” dedi.
‘İşçiler açlık sınırında, yoksulluk hayal’
Yüceer, 10 milyondan fazla işçinin asgari ücretle yaşamını devam etmeye çalıştığını vurgulayarak, “Asgari ücret 2 bin 324 lira olarak belirlenirken, Nisan ayı verilerine göre dört kişilik bir aile için ‘açlık sınırı’ 2.374 TL olarak tespit edildi. Yani milyonlar açlık sınırının altına itildi. Yoksulluk sınırı ise 7.773 TL’ye ulaşırken, işçiler için yoksulluk bile hayal oldu” dedi.
Salgın riski yada 1170 TL
Salgın döneminde işçilerin özlük haklarının da unutulduğuna dikkat çeken Yüceer, “İşten çıkarma yasağı’ adı altında, işçiler ücretsiz izne zorlanırken, günlük 39 TL, aylık 1.170 TL ile yaşam mücadelesine terk edildi. Yani korunmasız salgın riski altında çalışmak ve 1.170 ile geçinmek arasında işçiler ölümlerden ölüm beğenmeye zorlandı. Güvencesiz ve günlük yevmiye ile çalışanlar ise kapsama bile alınmadı” ifadelerini kullandı.
Ekmek mücadelesi suç
Yüceer, Türkiye’de 4.5 milyona dayanan işsiz sayısının salgın sürecinde katlandığına dikkat çekerek, “Çalışma yaşamının temel değerleri olan haklar, toplu sözleşme, iş güvenliği, sendikal özgürlüklerin ayaklar altına alındığı ülkemizde, mevcut sorunları çözmekten uzak iktidar, salgın döneminde de dayanışmayı hedef aldı. İş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve bu dönemde işsiz kardeşlerimize CHP’li belediyelerin uzattığı el, defalarca engellenmek istendi. ‘Bedava ekmek’ suç sayıldı. Ancak, insan onurunayaraşırbir yaşam, bunu sağlayacak çalışma koşulları ve ücret tüm işçi kardeşlerimizin hakkıdır. Sosyal devlet mücadelemizin ne kadar önemli olduğunun birkez daha anlaşıldığı salgın döneminde, alın teri ve emeğin en yüce değer olduğunu bilerek mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Yaşasın 1 Mayıs
1 Mayıs’ta dayanışma çağrısında bulunan Yüceer, mesajında ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Dayanışma ile atlatacağımız bu zor günlerin ardından, emeğin sömürülmediği yarınlar için mücadelemize devam ederken, barış ve kardeşlik türküleriyle 1 Mayıs’ı kol kola bayram olarak kutlayacağız. Emekten, demokrasiden, insan haklarından, temel hak ve özgürlüklerden yana olan tüm emekçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Yaşasın 1 Mayıs!
Yaşasın işçinin emekçinin bayramı.”
Okunma Sayısı : 710