İMALAT SANAYİİNDEKİ KOBİ’LERE YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN BÜYÜK DESTEK; TEKİRDAĞ TSO'DA TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ
“Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” tanıtım ve bilgilendirme semineri Süleymanpaşa Kaymakamımız Mustafa Güler, Yönetim Kurulu Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, KOSGEB Başkan Yardımcısı Fatih Gökyurt, Tekirdağ KOSGEB Müdürü Ceyhan Bahadır Karataş, TÜBİTAK - TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Ali Can Toksoy, KOBİ Uzmanı Volkan Kaya, Bilimsel Programlar Başuzmanı Dilek Şahin, Genel Sekreter V. Atakan Üzel ve KOBİ'lerimizin katılımıyla kurumumuz ev sahipliğinde düzenlendi.
“Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” tanıtım ve bilgilendirme semineri Süleymanpaşa Kaymakamımız Mustafa Güler, Yönetim Kurulu Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, KOSGEB Başkan Yardımcısı Fatih Gökyurt, Tekirdağ KOSGEB Müdürü Ceyhan Bahadır Karataş,TÜBİTAK - TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Ali Can Toksoy, KOBİ Uzmanı Volkan Kaya, Bilimsel Programlar Başuzmanı Dilek Şahin, Genel Sekreter V. Atakan Üzel ve KOBİ'lerimizin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay: "Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 450 milyon dolar bütçesi olan proje sanayi kuruluşları için büyük bir fırsattır. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar, Avrupa kıtasını ilk iklim nötr kıta haline getirme hedefi bulunuyor. Bu kapsamda 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı yayımlandı. Ülkemiz ise karbon emisyonu ile ilgili 2030 yılına kadar yüzde 41 azaltım, 2053 yılında net sıfır hedefi belirlemiştir. Bu taahhüt firmalarımız için önemli değişim ve dönüşüm maliyetlerini beraberinde getiriyor. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Destek Programı, firmaların bu maliyetlerinin desteklenmesi noktasında önemli bir fırsattır. Daha yeşil bir ekonomi ve kent yaşamı konusunda omuzlarımızda ağır bir sorumluluk bulundurmaktayız. Çevremiz en önemli kaynağımızdır ve bu kaynaklarımız zamanla tükenebilecek durumdadır. Bir sorumlu aramadan bunda hepimizin pay sahibi olduğu bilinci ve sorumluluğuyla davranma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Aslında çevrenin tahribatını, doğaya verdiğimiz bu zararı yıllardır hepimiz gördük ve yaşadık. Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler kararları ve ardından da Avrupa Yeşil Mutabakatı bu konuya biraz daha odaklanmamızı sağladı. Artık hepimiz 'yeşil sanayi' ve 'döngüsel ekonomi' kavramlarının farkındayız. Bu kavramlar önümüzdeki dönemde de hiç olmadığı kadar önemli hale gelecektir. Dünya Bankası tarafından sağlanan 450 milyon dolarlık Yeşil Sanayi Projesi önemli bir kaynaktır. Temin edilen kaynağın 175 milyon doları, TÜBİTAK tarafından sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacaktır. 250 milyon doları ise; KOSGEB tarafından çıkılan iki ayrı teklif çağrısıyla, KOBİ'lerin güneş enerjisi yatırımları, temiz ve döngüsel ekonomi kapsamında yapacağı yatırımlarda kullandırılacaktır. Tüm işletmelerimizi yararlanmaya çağırıyoruz. Tekirdağ TSO olarak yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm farkındalığıyla Trakya Verimlilik Platformu projesi kapsamında: Bölgedeki KOBİ’lerin kaynak verimliliğinin artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması, yenilenebilir enerjiye geçişin desteklenmesi, atıkların çevreye olan etkilerini azaltarak katma değer sağlayacak endüstriyel simbiyoz ve benzeri eko-verimlilik çalışmalarıyla yeşil ekonomiye geçişi kolaylaştıracak araçların bölgede yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütmekteyiz. Sözlerime burada son verirken tüm katılımcılarımıza seminere iştiraklerinden dolayı teşekkür ediyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyorum." dedi.
Toplantı panelistlerin sunumları ve soru - cevap bölümü ile sona erdi.
Okunma Sayısı : 200