Hareketsizseniz Hemoroid Kapınızı Çalabilir!
Özel Star Medica Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr Şener Okul ;Toplumda sık görülen sağlık sorunlarından biri olan hemoroid (basur), aslında vücudumuzda var olan bir dokunun bazı nedenlerden dolayı zaman içinde aşırı gevşemesi sonucu ortaya çıkıyor. Yani hemoroid herkeste olan, damar yumaklarından oluşan (yerleşim yerine göre iç ve dış olarak iki şekildedir) fizyolojik bir damar dokusu. Anüs bölgesindeki gaz ve sıvı kaçaklarını önleyici bir tampon görevi var.
Hastaların şikayetleri?
Çoğunlukla kabızlık, tuvalete çıkıldığında fazla ıkınma ve tuvaletteyken uzun süre oturma gibi nedenlerle ortaya çıkan hemoroid, evrelerine göre teşhis edilip tedavi edilebiliyor. Ancak hastaların herhangi bir şikayeti yoksa tedavi önerilmiyor. Hemoroid; kaşıntı, dışkıda açık kırmızı kanama, ağrı, anüs çevresinde ıslaklık, ağrılı şişlik gibi belirtiler gösterebiliyor.
Tedavide ne yapılıyor?
Radyofrekans ablasyon (dondurarak dokuyu sertleştirme), enjeksiyon ve lazer gibi pek çok farklı cerrahi yöntem uygulanabiliyor. En başarılı ve nükslerin de (tekrarı) daha düşük seyrettiği yöntem ise Hemoroid dokusunun sarkma ve anüs dışına çıkma derecesine göre dört evreden söz edebiliriz. Birinci evrede hemoroid makatın içindedir. İkinci evrede bir miktar makatın dışına çıkmıştır. Üçüncü evredeki hemoroid makatın dışındadır ve parmakla itildiğinde içeri girer. Ancak dördüncü evrede doku tamamen makatın dışında ve içeri alınamaz durumdadır. Tüm bu evrelere göre tedavi yöntemleri de farklıdır. Özellikle 1. ve 2. evreler için yardımcı tedavi yöntemleriyle (cerrahi dışı) hastanın şikayetlerinin azaltılması mümkün. 3. ve 4. evreler için ise cerrahi yöntemlerin devreye girdiğini söyleyebiliriz. En sık görülen şikayetler ağrı, kanama, ele gelen meme dokusu ilk 2 evrede daha seyrek olurken, 3. ve 4. evrelerde bu şikayetler yoğundur. Bu nedenle son iki evredeki hastalara cerrahi tedavi uygundur.Hemoroid dokusunun sarkmasını önlemek için bağlama, hemoroidlerin çıkarıldığı hemoroidektomidir. Ayrıca klasik cerrahi yanında bir de longo tekniğinden bahsedebiliriz. Özel bir cihazla hemoroid dokusunun toplanıp hepsinin bir halka şeklinde kesilip bağırsak mukozasının yukarı asılmasına dayanıyor. Başarı oranı açısından klasik cerrahiye yakın olan bu yöntem, özellikle seçilmiş hastalara uygulanıyor. Sarkması çok olan, hatta eş zamanlı olarak bağırsak sarkması sorunu yaşayan hastalar için kullanıldığını söyleyebiliriz. Hemoroidde ameliyatın uzman ellerde yapılması en önemli konulardan biri. Yanlış ya da özensiz uygulanan cerrahinin sonuçları hasta açısından ciddi sıkıntılar doğurabiliyor.
Hemoroid İçin Nasıl Önlem Alınır?
Bağırsaklarınızın biyolojik saatini geri çevirmeyin. Tuvaletiniz geldiğinde geciktirmeyin.
Tuvalette uzun süre vakit geçirmeyin.
Her gün düzenli yürüyüş yapın.
Çalışırken uzun saatler oturmayın.
Günlük su ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin.
Bol lifli gıdalarla beslenmeye özen gösterin.
Acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, acıyı hissettiğimiz iki bölgemiz var: Dil ve anüs. Bu nedenle hemoroid ya da çatlak gibi sorunları olan insanlar acı yediklerinde, o bölgede daha fazla bir yangı olur. Bu da acıyı daha çok hissetmelerine sebebiyet verir. Dolayısıyla acı yemek hemoroid şikayetlerini artırıcı bir sebeptir.
Okunma Sayısı : 660