Gıda ve Arıcılık Sektörü İçin Yerli Enzim Üretildi
TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenen “Ekmek Mayası Fabrikası Artığı Eleküstü Mayadan İnvertaz Enzimi Üretimi” başlıklı proje kapsamında yerli enzim ön denemeleri başarı ile sonuçlandı.
Projenin yürütücülüğünü Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Murat VELİOĞLU, araştırmacılığını aynı fakültenin Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Serap DURAKLI VELİOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Gürbüz GÜNER, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hacı Ali GÜLEÇ ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk BAĞCI gerçekleştiriyor.
Gıda sektörünün şekerleme, çikolata, meşrubat gibi alt sektörlerinde ve arıcılık sektöründe kullanılabilen enzimin (İnvertaz) yerli kaynaklar kullanılarak ve düşük maliyetle üretiminin amaçlandığı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Hasan Murat VELİOĞLU yaptığı açıklamada “Yerli enzim, çikolata sanayisinde kullanılan şeker dolgularının kristallenmesini önlüyor. Arılara kışı geçirebilmeleri için sofra şekerinden hazırlanan sulu şeker çözeltileri verilir. Ancak burada verilen şekeri arının kullanması biraz zordur; tam faydalanamaz. Çünkü sofra şekeri oldukça büyük moleküllüdür. Kullanacağımız bu enzimle şekeri arının daha iyi faydalanabileceği, daha kolaylıkla enerjiye çevirebileceği hale dönüştürüyoruz. Böylece arıların kışı geçirmesi daha kolaylaşıyor" ifadelerine yer verdi.
VELİOĞLU açıklamasında ayrıca “Yerli enzimin pazara sunulma aşamasında farklı sektörlerin temsilcileriyle; örneğin arıcılar, şekerlemeciler ve çikolata üreticileri ile toplantılar düzenleyerek tanıtımını yapacağız. Ülkemizin enzim ithalatına ayırdığı bütçe 150 milyon dolar seviyesinde. Dünyadaki enzim pazarı ise 8 milyar doları buluyor. Ülkemizde farklı sektörlerde enzim kullanımı var; ancak üretimi yok. Tamamını yurt dışından ithal ediyoruz" dedi. Projenin başarı ile sonuçlanması sayesinde ülkemizin enzim alanında dışa bağımlılıktan kurtulmasına ve ülkemizin bu alanda rekabet gücünün artması için katkı sağlanması bekleniyor. Proje kapsamında, TÜBİTAK tarafından 200 bin TL hibe desteği sağlanacak.
Okunma Sayısı : 787