DEPOLARDA 400 BİN TON PATATES VAR

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ DR AYGUN’DAN PATATES İTHALATI TEPKİSİ:

PATATES ÜRETİCİSİNE DARBE VURULUYOR, BİRİLERİ ZENGİN EDİLİYOR

DEPOLARDA 400 BİN TON PATATES VAR

ADANA’DA 20 NİSAN’DA TURFANDA PATATES ÇIKACAK

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr İlhami Özcan Aygun11 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 20 Nisan 2019 tarihine kadar 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki göstererek, “Aldığımız istihbarata göre depolarda 400 bin ton patates var. 20 Nisan tarihinde de Adana’da ve Ödemiş’te turfanda patates çıkacak. O halde bu ithalatı kararı niye alındı? Birilerinin cebini doldurmak için mi üreticimizin ayağına kurşun sıkılıyor” diye sordu.

HASTALIKLI TOHUMSA!

Aygun, patates ithalatı için Mısır, İran ve Kazakistan ile görüşmeler yapıldığını belirterek, “Peki buralardan alınan yemeklik patates, tohumluk olarak kullanılırsa ve bu patatesler hastalıklı çıkarsa Türkiye’de üretime vurulacak darbe hesap edildi mi? Türk topraklarına hastalıklı tohum getirmek, patates üreticimize, Türk tarımı ve ekonomisine büyük darbe vurur” uyarısını yaptı.

Mısır’da patatesin tonunun 450-500 dolar olduğunu, İran’da tonunun 1200-2000 lirasında olduğunu kaydeden Aygun, “Patates, bir hafta içinde kararma yapar. 200 bin ton patatesi bir anda nasıl ithal edecekler? İki firma için mi bu karar alındı? Bu kararname çıkmadan önce iki firmanın İran ile görüşüp, patatesi ucuza kapattığı, böyle bir anlaşma yaptığı yönünde iddialar dolaşıyor. Sonra da yüksek fiyattan iç piyasaya verecekleri söyleniyor. Kendi üreticimizi nasıl mağdur ederiz? Adana’da ve Ödemiş’te 20 Nisan’da zaten turfanda patates çıkacak. Nedir bu telaş?” diye tepki gösterdi.

Patates üretimi düştü!

Aygun, Türkiye’de son on yılda patates fiyatlarındaki dalgalanmanın AKP’nin yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını belirterek, “Son 10 yıl içerisinde Türkiye’de 1.5 milyon-1.7 milyon dekar alanda patates üretimi yapılmaktadır. Bu alanlardan üretilen patates miktarı 3.9-4.8 milyon ton arasında değişmiştir.  Üretimdeki düşüş fiyatlarda istikrarsızlığa yol açmıştır” dedi.

Aygun, patates ekim alanı en geniş ilin 238 bin dekarla Niğde, 139 bin dekarla Afyon, 105 bin dekarla Konya ve sırasıyla İzmir, Kayseri, Adana ve Bolu olduğunu kaydetti.

5 yılda tüketici fiyatı yüzde 68 arttı

Aygun, 2012 ve 2017 yılları arasında patatesin üretici fiyatının sadece yüzde 26.7 artarken, tüketici fiyatının yüzde 68 arttığını, bu dengesizliğin AKP’nin yanlış politikalarından kaynaklandığını söyledi. Patateste kalite için tohumculuğun geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Aygun, “Patates üretiminin sürdürülebilirliği için yemeklik ve sanayilik patates üretimini attırmak gerekir. Bunun için de sertifikalı patates tohumculuğu yetiştiriciliğine önem verilmelidir. Nişasta ithalatı yaptığımız İsveç, Türkiye’nin yüzde 17 ‘si kadar patates üretimi yaparken, katma değer kazandırdığı ürün ile birlikte dış ticaretten daha fazla kazanıyor” dedi.

 

MUTFAKTA YANGIN VAR!

İTHALAT VE TANZİM SATIŞ DA MUTFAKTAKİ YANGINI SÖNDÜREMEDİ!

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ DR. İLHAMİ ÖZCAN AYGUN, ÇORLU PAZARINI GEZDİ
“KIL BİBERİN KİLOSU 24 TL, MEVSİM SEBZESİ SAKIZ BAKLANIN KİLOSU 10 TL, KARNABAHARIN KİLOSU 8 TL, SEMİZOTUNUN BAĞI 5 TL”

“DEMEK Kİ İTHALAT DA ÇÖZÜM DEĞİLMİŞ!

“ÇARE YERLİ Ü-RE-TİM”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, pazarın nabzını tutmak için yeni açılışı yapılan Çorlu Salı Pazarı’nı gezdi. Pazarcılarla konuşan Aygun, tanzim satış noktaları ve ithalatın da mutfaktaki yangını söndüremediğini vurgulayarak, “Merak ediyorum, bu fiyatlarla vatandaş nasıl alışveriş yapsın” diye sordu. Pazarcılar da “Fiyatlardan biz sorumlu değiliz, tarımı desteklemeyenler sorumlu” diye feryat etti.

Aygun, Çorlu Salı Pazarı’nda pazarcılarla sohbet etti. “İşler nasıl” diye sorunca, “Perişanız, 3-4 aydır daha da kötüyüz” yanıtını aldı. Aygun, mevsim sebzesi olan sakız baklanın kilosunun 10 TL, karnabaharın kilosunun 8 TL olduğunu görerek, “Fiyatlar uçuyor. Domatesin kilosu 6 TL, salatalığın kilosu bir ara 6 TL’ye düşmüştü, şimdi tekrar 9 Lira olmuş. Kabağın kilosu 8 TL kıl biberin kilosu 24 TL, çarliston biberin kilosu 8 TL. Anlaşılan tanzim satış noktaları da ithalat da sebze ve meyve fiyatlarını düşürememiş! Mutfakta yangın var” dedi.

ÇARE YERLİ ÜRETİM

Aygun, “Çare ne ithalat ne tanzim. Çare, tarımsal desteklemelerin zamanında verilmesi, mazot, gübre, tohum ve ilaçta sübvanse politikasıdır. Yerli üretimi teşvik etmeden fiyatları indiremezsiniz” diye konuştu.

Patates ve soğan fiyatlarına göz atan Aygun, “200 bin ton gümrüksüz patates ithalatına gidilecek.. Patatesin kilosu pazarda şu an 4 TL, soğanın kilosu 5 TL. Fiyatlar el yakıyor” dedi. Bunun üzerine araya giren bir Pazarcı, “Bizim suçumuz yok, tarıma destek vermeyenler suçlu” dedi.

Türk çiftçisini mi İran çiftçisini mi destekliyorsunuz?

Aygun, “21 ilde patates dikimini yasaklıyorsunuz. 200 bin ton patates ithal ediyorsunuz. Allah aşkına siz  Türk çiftçisini mi Ukrayna, Rusya, Mısır ve İran çiftçisini mi destekliyorsunuz?” diye tepki gösterdi.

Aygun’un bu sözleri üzerine araya giren bir çiftçi, “Petrol tanzimi de istiyoruz Başkan. Bizim gemilerimiz de yok, tankerle çekemiyoruz” diye feryat etti!

Yayınlanma Tarihi : 16 Mart 2019
Okunma Sayısı : 741
oıo