DEMOKRAT PARTİ TEKİRDAĞ İL BAŞKANI SÜLEYMAN MİRAN: DEMOKRAT PARTİ TÜRKİYEN’İN MEHEN TAŞIDIR

Tekirdağ’da 20-25 bin civarında üyesi var, eski üyelerden oluşuyor. Üye sıkıntımız yok. Bizim en büyük sıkıntımız, o eski demokrat  ruhu yeniden kazanmak ile ilgili.

>>Deva Partisi Gelecek Partisi niye kuruldu! Halkın düşüncesini yansıtan gerçek demokrasiden çıkan bir parti yok, iki parti dışında. Biri CHP biri Demokrat Parti.

>>1946 yılında ‘Yeter söz milletindir’ diyerek çıktık.  Biz bu ülkede en çok iktidar olan partiyiz. Her yerde bizim izimiz var. Biz halkın partisiyiz.

>>Bu iktidarı devirebilmek için bu şekilde bir birleşim şart oldu. Memnun olduğumuzu mu zannediyorsunuz? Ama ne oldu;  hepsi bir araya gelerek kenetlendi. Amaç Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak!

 >>Milletvekili seçimlerinde herkes kendisi için çalışmalı.Kendi savaşımızı kendimiz verelim.  Başka bir partinin şemsiyesi altında seçimlere girilmemeli.

>>Biz her zaman halkın yanındayız. Birçok hizmetler yaptık, yapıyoruz da. Gidip abuk sabuk partilerde kendilerini ateşe atmasınlar.

>>Gerçekten çok korkunç işsizlik var. Neden? Gençlerimiz üniversiteyi bitirdiğinde ya Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu ya da İstanbul’a gidiyor. Hâlbuki Tekirdağ merkez yatırım için o kadar müsait ki!

Demokrat Parti Tekirdağ İl Başkanı Süleyman Miran,  Demokrat Parti köklü bir parti olduğunun altını çizerek, yeni kurulan partileri “menfaat partisi” diyerek eleştirdi.

Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak için birbirinden farklı partilerin bir araya gelmesinin şart olduğunu belirten Miran,  seçimlere şemsiye parti çatısı altında girilmesine ise karşı olduğunu ifade etti.

‘Yeter söz milletin’ sloganının üzerinden  70 yıl geçti;  şu an da yine geçerli mi? Başa mı döndük? sorusuna “Milletin söz hakkı var mı şu an. Yok! Şu an halk, söz sahibi değil ki! Bir kişinin sözü geçiyor, ne derse o oluyor” diye yanıtladı.

Demokrat Parti’nin Tekirdağ’da kaç üyesi var?

Tekirdağ’da 20-25 bin civarında üyesi var, eski üyelerden oluşuyor. Yeni üye kayıtlarımız da oluyor. Üye sıkıntımız yok. Bizim en büyük sıkıntımız, o eski demokrat  ruhu yeniden kazanmak ile ilgili. Bu ülkede Demokrat Parti en çok kıyıma uğrayan parti oldu. 1960 ihtilali, 1980 ihtilali ve en son en büyük darbeyi biz vurduk partiye. 28 Şubat’ta 100 tane milletvekili çekildi partiden şemsiye parti kuruldu.  Bu olaydan sonra Demokrat Parti’nin çok zor toparlanması açısından.

Demokrat Parti’nin Tekirdağ’daki diğer partiler arasındaki yeri nedir?

Halkın büyük kesimi Demokrat Parti ortaya çıktı mı çıkmadı mı farkında değil! Neden satılık basın var; devamlı onların propagandasını yapan!  Bizi soran yok ki, partinin parası da yok! Reklam veremiyoruz, sahada olamıyoruz. Durup durup insanlar bakıyor, Demokrat Parti var mıydı diye, 28 Şubat bize çok zarar verdi.

Demokrat Parti 1946 yılında kuruldu ama değişik aşamalardan geçti. “Biz slogan partisi değil, kitle partisiyiz”  diyordunuz. Bu kuruluşundan 60’lı yıllara kadar kitleyi sürüklemek içindi ancak şu an durum başka yeni kuşaklar geldi yeni siyaset anlayışı geldi. Siz slogan partisi olmadığınızı kitle partisi olduğunuzu bu yeni kuşak seçmene nasıl anlatıyorsunuz?

1946 yılında ‘Yeter söz milletindir’ diyerek çıktık.  Biz bu ülkede en çok iktidar olan partiyiz. Her yerde bizim izimiz var. Biz halkın partisiyiz. Demokrat Parti halkın görmek istediği parti. Biz diğer partiler gibi değiliz. Yeni kurulan bir parti değiliz.

Demokrat Parti iktidara geldiğinde ülkenin yüzde 80’ni kırsal yaşıyordu, şimdi ise şehirlerde yaşıyor. Yani seçmen profili değişti…

Tekirdağ’da yaşayanlar hala köylü. Köylerde evi, tarlası olan şehirlerde yaşıyor.

O dönem ‘yeter söz milletindir’ diyerek iktidarın değişmesini istemişti Adnan Menderes Genel Başkanlığındaki Demokrat Parti ve iktidara geldi. O dönem iktidardan düşürmek istediği CHP idi. Şu an CHP ile bir ittifak içerisindesiniz ve 20 yıllık bir iktidarı devirmek için mücadele veriyorsunuz. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?

Başka çözüm yok! Bu iktidarı devirebilmek için bu şekilde bir birleşim şart oldu. Memnun olduğumuzu mu zannediyorsunuz? Hepsi birbirinden farklı partiler ama ne oldu;  hepsi bir araya gelerek kenetlendi. Amaç Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak, ülkeyi parlamenter sisteme döndürmek, halkın gerçek iktidar sahibi olmasını sağlamak. Şu an halk, söz sahibi değil ki! Bir kişinin sözü geçiyor, ne derse o oluyor. Böyle bir Türkiye olmamalı.

Yani partiler kendi politikalarını ve görüşlerini bir kenara bırakıp aynı masada birleşti diyebiliriz…

Evet diyebiliriz. Zamanı geldiğinde elbette ki her parti kendi görüşlerine politikalarına dönecektir, bunu engelleyemezsiniz.

Yeter söz milletin sloganı aradan 70 yıl geçmiş şu anda yine geçerli mi? Geçen yılda millet söz hakkını mı kaybetti?

Kaybetti tabiî ki. Milletin söz hakkı var mı şuan. Yok! ‘Yeter söz milletin’ gerçekten çok güzel bir söz.

Başa mı döndük?

Başa döndük tabi. Öyle hatırlıyorum ki ihtilallerden sonra ülke çok zor günler geçirdi. 1980 ihtilali sonrasını hatırlıyorum göreve geldik partiyi kurmak için ve biz Doğru Yol Partisi’ni kurduk. Ve sonra yeşerttik ve iktidar olduk. Şimdi zorlanmamızın nedeni, biz yıktık. En son darbeyi kendimiz yaptık partiye. Parti içindeki insanlar yaptı.

Merkez sağın tek partisi Demokrat Parti diyorsunuz? Diğer sağ partiler ile ayrıştığınız nokta nedir?

Şimdi diyeceksiniz ki, İYİ Parti merkez sağ parti! İYİ Parti, milliyetçiliği olduğunu iddia ediyor. Kadrolarında genelde onlar var, dışarıdan gelenler hep itildi kakıldı. İYİ Partili mi herkes zannediyorsunuz.  Şu 6’lı masa içerisinde merkez sağ partisi olan bir parti gösterin bana. Var mı?

Siz onları nereye konumlandırıyorsunuz?

Hepsi menfaatler üzerine kurulmuş.

Menfaat derken…

Deva Partisi Gelecek Partisi niye kuruldu! Halkın düşüncesini yansıtan gerçek demokrasiden çıkan  bir parti yok, iki parti dışında. Biri CHP biri Demokrat Parti. Meral Akşener ne kadar parti değiştirdi biliyor  musunuz?

‘DEMOKRAT PARTİ’NİN GİRMEDİĞİ YER YOKTUR’

Türkiye’nin çimentosu diyorsunuz Demokrat Parti için olmaz ise olmazı diyorsunuz. Peki 6’lı masadaki konumunuz da aynı mı sizce?

Aynı evet. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı ziyaret ettik.  ‘Demokrat Parti dursun burada en az Tekirdağ’dan milletvekili çıkartır’ dedi kendisi. Biz öyle bir partiyiz. Bugün Demokrat Parti’ nin girmediği yer yoktur. Biz niye bu hallere düştük. Gerçekten çok kıyıma uğradık. Hainler çoğaldı içimizde.

Düştük diyorsunuz ama açıklamalarınızda da küllerinden doğan bir parti şeklinde ifade ediyorsunuz? Bu doğuş nasıl bir ivme kazanır?

Demokrat Partiyi yok edemezsiniz. Başladı yükselmeye zaten. Anketlerde niye yok diyeceksiniz. Anket kuruluşları kim para verirse onu çıkarıyor. Biz kaynak bulmakta zorlandık. Genel Merkez binasının yanında bir arsa vardı, onu satmak istedik kaynak elde etmek için, ama bir anda engellendik. Arsayı satamıyoruz. Sponsor bulmak da çok zor. Vatandaş parti de bir gelecek görmüyor ki!

Türkiye’de şu anda yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın alım gücü düştüğü için özellikle temel gıda ürünlerine erişmekte zorlanıyor ya da erişemiyor. İktidar değiştiğinde, ekonomi düzeldiğinde halkın alım gücü ne zaman da düzelir?

En az iki senede. Kimsede bir sihirli değnek yok. Enflasyon açıklandığı gibi yüzde 70’lerde değil, yüzde 200’lerde. Biz de bunu hissediyoruz. Markete gittiğimizde üç dört bir şey alıyorsun, 300-400 TL civarında. Şimdi ne yapıyorlar, maaşları yükselteceğiz diyorlar. Çözüm mü? Asgari ücreti yükseltsinler, ona göre de her şey yükseliyor.

Tekirdağlı seçmenin oyunu almak için buraya özgü vereceğiniz vaatleriniz oluyor mu? Esnafı -halkı ziyaret ettiğinizde neler söylüyorsunuz onlara?

Tekirdağ merkez ilçede ne var yatırım olarak. Hiçbir şey yok. TEKEL fabrikası vardı onu da sattılar. Ne yapsın bu insanlar.

Çarşı sokakların bu kadar kalabalık olmasının kahvehanelerde, kıraathanelerde nedeni işsizlik mi, yapacak iş olmaması mı?

İşsizlik elbette. Gerçekten çok korkunç işsizlik var.  Gençlerimiz üniversiteyi bitirdiğinde ya Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu ya da İstanbul’a gidiyor. Halbuki Tekirdağ merkez yatırım için o kadar müsait ki!Şu anki İstanbul Valisi Yelikaya çok güzel proje yaptı Organizasyon Sanayi Bölgesi kurmak için Tekirdağ’da. Eğer o OSB kurulsaydı Tekirdağ için çok büyük kazanç olacaktı. Ama ne oldu; engellendi, mahkemeye verildi. Hâlbuki Tekirdağ’ın iki büyük limanı var;  tren yolu var, alt yapısı var. Gençler ilçeleri ya da il dışını tercih etmek durumunda kalıyor çalışmak için, oysa tarım ve hayvancılık özelliği olan bir kentteyiz.

Gençlerimiz için kendi yurtlarında kalabileceği şekilde bu alanda iş sahası oluşturulamaz mı?

Bu şartlarda tarım ve hayvancılık yapılabilinir mi? Hayvancılık da kalmadı.  Yemin fiyatı sütün fiyatını geçtiği yerde mümkün değil hayvancılık yapmak. Tarım da aynı şekilde; mazot gübre fiyatları ortada.

6’lı masanın il başkanlarıyla Tekirdağ’da işbirliği yapabiliyor musunuz? Erken bir seçim olabilir deniliyor, şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde il başkanlarıyla 6’lı masa yerel anlamda bir araya gelinemediği şeklinde bir serzeniş var.

İl Başkanlıklarında değişiklikler var şu sıralar. CHP İl Başkanı değişti. İYİ Parti değişecek.

Seçimlere az kaldı nasıl koordinasyon sağlayacaksınız, yoksa her parti kendine mi çalışacak?

Milletvekili seçimlerinde herkes kendisi için çalışmalı. Şu kadar milletvekili ver, bu kadar sen al olmamalı partiler arasında. Kendi kendimize çıkalım ama milletvekili çıkaralım ya da çıkarmayalım, kendi savaşımızı kendimiz verelim.  Başka bir partinin şemsiyesi altında seçimlere girilmemeli. İYİ Parti bunu yapmıştı ama yanlış, gir seçime yap mücadeleni. Şemsiye altında parti çok kan kaybediyor. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6’lı masa ne derse o yapılır.

Ama daha az milletvekili çıkmaz mı bu şekilde?

Hiç çıkmasın ne olacak ki!

Konuşmamızın başında parti değil milletin menfaati için masadayız diyordunuz? Milletin menfaati için bu ittifakın kazanması gerekmiyor mu?

CHP diyelim ki 4-5 tane milletvekili çıkardı. Ne işe yarayacak bu milletvekilleri. Şu anda iki tane var milletvekili ne yapıyorlar.

İktidarı indirmek için Meclis’te de çoğunluğu sağlayıp Cumhurbaşkanlığını da kazanmak gerekmiyor mu?

Yılların verdiği tecrübe ile söylüyorum, bir partinin yanında seçime girdiğinizde kaybedersiniz.

‘MİLLETVEKİLLERİNDEN MEMNUN DEĞİLİM’

Şu an ki milletvekillerinin faaliyetlerinden memnun değilsiniz anladığımız kadarıyla…

Değilim evet. Ne yapıyorlar siz söyleyin.

Olması gereken nedir sizce?

Tekirdağ’da OSB değinmeleri şart, bu insanlara iş kapıları açmaları şart, tarım ve hayvancılığa büyük önem vermeleri şart. Tekirdağ’ın kalkınması için ne gerekiyorsa onu yapmaları şarttı. Yapmadılar.

Neden yapmadıklarını düşünüyorsunuz?

Bir İlhami Özcan Aygun (CHP Tekirdağ Milletvekili) takdir ediyorum, o biraz tarım ve hayvancılığa değiniyor. Ama onun dışında hangisi ne yapıyor. Önemsemiyorlar. Ak Parti’nin milletvekilleri ne yaptılar ki Tekirdağ’ın en güçlü olduğu zaman Meclis Başkanı Mustafa Şentop Tekirdağ’dan.

Seçilen Ankara’ya gidiyor bizi unutuyor kanısı var vatandaşta siz de mi öyle düşünüyorsunuz?

Doğru evet.

‘MİLLETVEKİLİ ADAYI OLABİLİRİM’

Sizin ilerideki siyasi hedefiniz nedir?

Her insanın bir hedefi vardır. Kim partisinde delege olmak istemez, il başkanı ilçe başkanı olmak istemez. İl Başkanı olduktan sonra milletvekilliği geliyor. O koltukta oturan kişi bunu düşünür. Ama siyasi partiler yasası o kadar yanlış ki! İl başkanıyım, milletvekili olabilmek için il başkanlığından istifa etmek zorundayız. İstifa ettikten sonra elimde ne güç kalacak. Böyle bir şey olabilir mi?  Yukarıdaki adamlar, parti meclisindeki adamlar niye istifa etmiyor.

Hem il başkanlığı hem adaylık sürsün mü diyorsunuz?

Sürsün tabii. Yukarıdaki adamlar niye istifa etmiyor. Benden farkı ne? Siyasi kanunu kendilerine göre uydurmuşlar. Ön seçim falan hikâye. Genel Başkan, her zaman benim idare edebileceğim insanlar olsun ister. Bizim partide de bu böyle.

Var mı sizin de milletvekili adaylığı düşüncesiniz?

Var tabiî ki. Olabilirim.

Yerel hizmetler konusunda ne düşünüyorsunuz, vatandaş ve siyasetçi olarak?

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak benim 50 yıllık arkadaşım. Ortaokuldan bu yana arkadaşız. Bizim ortaokulda inanır mısınız kimler vardı; Kadir Albayrak, Ahmet Soyuer, Ahmet Karaevli…

Ünlüleri yetiştiren okul!

Benim Kadir Albayrak’a kızdığım  nokta şu; valilik önündeki yeri beton yaptı. Eski halini siz bilmezsiniz. Eskiden bütün bayramlarımızı orada yapardık, çocuklar orada oynardı. Yazık günah değil mi! İki üç tane oy alacağım diye ağaçları, bir tarihi yok ettiler.

Tekirdağ’ın gelişimi ve yerleşimi coğrafi olarak doğru mu?

Benim çocukluğumda kömür ocakları vardı, Tekirdağ’ın en tehlikeli yerlerinden biridir İstanbul yolu üzerinde bu bölge. Nasıl bir rantsa bütün şehir ortaya yığıldı. Üniversite yaptılar oraya. Üniversite, Yazır köyüne 6 bin dönüm devlet arazisinene yapılacaktı. Ancak Ahmet Aygün Belediye Başkanıydı. Oraya hizmet götüremem! demişti.  Kadir Albayrak sevdiğim dürüst bir insandır ama çok yanlışlar yaptılar. Bu zamana kadar yaptıkları hizmetler yetersiz kaldı.

‘SÜLEYMANPAŞA REKLAM YAPIYOR, BÜYÜKŞEHİR’DEN MEMNUN DEĞİLİM’

İktidar tarafından engelleniyor olabilir mi?

Belediyeler, proje üretip kaynak yaratabilir. O kadar iktidara bağlı değil. Tekirdağ’da ne değişti, çevresinde ne değişti.

Süleyman paşa Belediyesinin hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süleymanpaşa Belediyesi sadece gösterişi oynuyor.  İç kesimler dökülüyor. Bu kadar reklam olur mu? Söyledik bunu yüzüne.

Cüneyt Yüksel Büyükşehir Belediye Başkanı olur mu?

Olsun!

Tekirdağ’da turizmi nasıl görüyorsunuz?

Tekirdağ’da turizm mi var.

Uçmakdere, Şarköy oralar turizm yeri değil mi?

Neresi turizm! Tekirdağ’ın nefes aldığı yer bir tek Kumbağ. Uçmakdere, Şarköy güzel yerler ama turizm açısından yetersiz. Tekirdağ’ın ne olacağına bir türlü karar verilemiyor. Sanayi kenti mi? Tarım mı? Turizm mi? Turizm kenti olacaksa Tekirdağ’da bir tane turistik otel var mı? En kaliteli rakıyı şarabı üreten Tekirdağ değil miydi?  Tekirdağ’da bağcılık vardı. Dünya’da en iyi üzümü yetiştiren illerden biriydi. Ama ne oldu!

Tekirdağ’ın siyaseti, sosyal hayatı kentleşmesi siz de hayal kırıklığına neden olmuş gibi, ümidiniz var mı gelecek açısından.

Ümit her zaman vardır, ümitsiz yaşayamaz insan. Turizm dediniz, Kiraz Festivali’nde kuru bir kalabalık var. 3-4 gün süren bir kalabalık. Özel bölgeler oluşturulmalı, oraya kiraz ağaçları dikilmeli, insanlar piknik yapmalı, yarışmalar düzenlenmeli, altın kiraz gibi bir ödül verilmeli…

Tekirdağ’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Tekirdağ ülkenin en güzel kentlerinden biri. Ama yeter ki kenti güzel işleyelim.

Önümüzdeki seçimlerde partinize oy vermesini istediğiniz seçmenlere bir mesajınız var mı?

Biz her zaman halkın yanındayız. Birçok hizmetler yaptık, yapıyoruz da. Yıllardır insanımız için uğraşıyoruz. Bizim amacımız Ülkeyi düzlüğe çıkarmak.

Türkiye’yi düzlüğe biz mi çıkaracağız diyorsunuz?

Türkiye’yi düzlüğe her zaman biz çıkardık. 

Yayınlanma Tarihi : 2022-12-26 19:30:11
Okunma Sayısı : 762
oıo