CHP’Lİ YÜCEER, ÇÖLYAK HASTALARININI SORUNLARINI MECLİS’E TAŞIDI

CHP’Lİ YÜCEER: “ÇÖLYAK HASTALIĞINA KARŞI YAYGIN TARAMALAR YAPILMALI”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Türkiye’de çölyak tanısı konmuş 75 bin yurttaşın ve henüz tanı alamamış yaklaşık 750 bin hastanın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan çölyak hastaları hakkındaki sorularına yanıt isteyen Yüceer, “Çölyak tanısı almayı bekleyen yaklaşık 750 bin hasta, buzdağının görünmeyen kısmı. Teşhisi geciken her çölyak hastasının telafisi çok daha zor ve maliyetli olacaktır. Bu yüzden bir an önce yaygın taramalar yapılmalı, çölyak tanısı bekleyen yurttaşlarımız bilinçlendirilmelidir” dedi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, kronik ve ömür boyu süren bir rahatsızlığa sahip olan çölyak hastalarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, çölyak hastalığının buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan bir tür protein grubu olan glütene karşı vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğuna ve çölyak hastalarının ömür boyunca glütensiz bir beslenme diyeti uygulamaları gerektiğine dikkat çekti.

“TELAFİSİ ÇOK DAHA ZOR OLUR”

Türkiye’de tanısı konmuş yaklaşık 75 bin hasta olduğunu ancak henüz tanı alamamış yüz binlerce çölyak hastası bulunduğunu vurgulayan Yüceer, “Çölyak tanısı almayı bekleyen yaklaşık 750 bin hasta buzdağının görünmeyen kısmı. Teşhisi geciken her çölyak hastasının telafisi çok daha zor ve maliyetli olacaktır. Bu yüzden bir an önce yaygın taramalar yapılmalı, çölyak tanısı bekleyen yurttaşlarımız bilinçlendirilmeli” dedi.

PANDEMİ ÇÖLYAK HASTALARININ GIDA ERİŞİMİNİ ZORLAŞTIRDI

Dr. Yüceer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, çölyak hastalarının glütensiz gıdaya erişimlerinde ciddi problemler yaşadığını, pandemi döneminde ise bu problemlerin perçinlendiğini ifade etti. Yüceer, “Glütensiz gıdalar, maalesef her yerde bulunmuyor ve oldukça pahalılar. Devletin verdiği destek yetersiz. Çölyaklı hastalar, glütensiz ürünleri uygun fiyata ve her yerden alabilmeli. Glütensiz ürün çeşitliliği ve görünürlüğü arttırılmalı. Hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler, çölyaklı hastalara glütensiz erzak yardımı yapmalı” ifadelerini kullandı.

ÇÖLYAK HASTALARI SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN YANIT BEKLİYOR

Yüceer, Bakan Koca’dan Türkiye’de çölyak tanısı alan hastaların sayısı, bakanlığın bu hastaların sorunlarının çözümü konusundaki faaliyetleri, eğitim ve destek üniteleri, farkındalık çalışmaları, glütensiz gıdalar için ÖTV indirimi ve glütensiz gıda üretimi olan firmalar hakkındaki sorulara yanıt istedi.

CHP’li Yüceer’in, Sağlık Bakanı Koca’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1.       Türkiye’de çölyak hastalığı tanısı almış kaç kişi vardır? Yıllara ve bölgelere göre oranı nedir?

2.       Tanı almayı bekleyen çok kişinin olduğu bilgisi ifade edilirken bunun ortaya çıkması için bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma-tarama var mıdır? Varsa bu çalışmalar-taramalar nelerdir? Hangi bölgelerde, hangi yaş gruplarında kaçar kişiyle gerçekleştirilmiştir?

3.       Tanı alan çölyak hastalarından kaçı diyetlerini uygulayabilmektedir?

4.       Çölyak hastalarının bilinçlendirilmesine yönelik gerekli eğitim ve destek üniteleri mevcut mudur?

5.       Çölyak hastalığına ilişkin toplumsal farkındalığın arttırılması için yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

6.       Çölyak hastalarına yapılan aylık yardımlar kaç kişiye yapılmaktadır? Yeterli olmayan bu yardımların arttırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

7.       Sigortası olmayan çölyak hastalarının yapılan desteklerden faydalanabilmesi için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?

8.       Çapraz bulaşma riskinin önlenmesi için bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

9.       Glütensiz gıdalardan alınan başta ÖTV olmak üzere vergilerin alınmaması yönünde yapılan bir çalışma var mıdır?

10.   Türkiye’de glütensiz gıda üretimi olan kaç firma bulunmaktadır? Bu sayı yeterli midir? Arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Yayınlanma Tarihi : 2021-6-11 21:40:23
Okunma Sayısı : 708
oıo