Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı Yapıldı

Ülkemizin kültürel, geleneksel ve coğrafi zenginliklerini gün yüzüne çıkarma hedefi taşıyan Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve yurt genelinden birçok katılımcı katıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Sayın Emine Erdoğan, “Anadoludakiler” projesine ilişkin, “Anadolu’muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.

Erdoğan, bu toprağın insanları olarak, tarihi sorumluluk üstlenip, parçası oldukları kadim hikâyeye kulak verdiklerini vurgulayarak, “Hep birlikte bu hikâyeyi, yaşadığımız dünyada yeniden anlamlandırma yolculuğuna çıkıyoruz. Bu projeyle Anadolu’muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Dünyada eşi benzeri olmayan kıymetli zenginliği, yerel kalkınmanın temel taşı olarak gördüklerini ifade eden bakan Kacır konuşmasında şunları kaydetti:

“Türkiye olarak coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir ülkeyiz ve bu zenginliği koruma ve tanıtma konusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün itibarıyla tescilli 1,597 coğrafi işaret ve geleneksel ürünümüz var. Zengin kültür ve tarım mirasımızın temsilcisi coğrafi işaretli ürünlerimiz, uluslararası sahada da kalitesini ve özgünlüğünü kanıtlıyor. Gaziantep baklavasından Aydın incirine, Malatya kayısısından Milas zeytinyağına, Giresun tombul fındığından Antakya künefesine, Ayaş domatesinden Maraş tarhanasına kadar 21 coğrafi işaretli ürünümüzü Avrupa Birliği nezdinde de tescil ederek bu ürünlerimizin uluslararası tanınırlığına ve korunmasına katkı sağladık.”

Kalkınma ajansları eliyle yerel ürünlerin tescilinden üretimine, markalaşmasından pazarlanmasına kadar tüm süreçler için destekler sunulduğunu belirten Bakan Kacır, “Kalkınma Ajanslarımız ve Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdarelerimiz eliyle refahın yurt sathında dengeli şekilde yayılması için gayret gösteriyoruz. Bugüne dek; Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, Üreten Şehirler Programı, Çalışan ve Üreten Gençler Programı gibi farklı destek mekanizmalarını hayata geçirerek Kalkınma Ajanslarımız eliyle sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize yönelik yaklaşık 26 bine yakın projeye 75 milyar liranın üzerinde destek olduk. Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 126,5 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk.” şeklinde konuştu.

“Anadoludakiler” hareketi hakkında müjde veren Bakan Kacır, “Bugün sizlerle bir müjdeyi de paylaşmak isterim. “Anadoludakiler” hareketimiz kapsamında, 81 ilimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programını bugün itibariyle başlatıyoruz. Kriterlerimiz çerçevesinde projeleri başarılı olan girişimcilerimizi, kooperatiflerimizi, usta ve zanaatkârlarımızı bu program ile destekleyeceğiz.” dedi.

Yayınlanma Tarihi : 2024-7-1 00:08:39
Okunma Sayısı : 144
oıo