Günay, Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu toplantısına katıldı
Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu toplantısına katıldı.
Konuşmasında, Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 35 milyar Avro olduğunu söyledi. Aynı zamanda Almanya’nın, Türkiye’deki en önemli yatırımcı ülkesi olduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Halen 7 bin 110 Alman sermayeli şirket, Türkiye’de faaliyet göstermektedir. 2002-2017 arasında Almanya’dan Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım tutarı 8 milyar avroya ulaşmıştır. Aynı dönemde Türkiye’den Almanya’ya 2 milyar avro civarında doğrudan yatırım gerçekleşmiştir” dedi.
Almanya’da yaşayan 3,5 milyon civarındaki, büyük çoğunluğu Alman vatandaşı olan Türklerin de, iki ülke arasında köprü görevini yerine getirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Onların Alman toplumuna ve Alman ekonomisine entegre olmasıyla gurur duyuyoruz. Dün işçi olarak gelenlerin torunları bugün girişimci olmuş durumda, iş yeri açıyor, üretim tesisi kuruyor. Bu büyük başarı. Almanya’nın üretimini, istihdamını artırıyor, ekonomik büyümesine katkı sağlıyor. 80 bin civarında Türk kökenli Alman girişimci, Almanya’da 50 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. 2017 yılı itibarıyla, Türk kökenli girişimcilerimiz yaklaşık 52 milyar avro ciro gerçekleştiriyor. Almanya da kazanıyor, Alman ekonomisine katkı sağlıyorlar. Aynı zamanda, 500 binin üzerinde istihdam sağlıyor."
"Türkiye’ye güvenmeye devam edin"
Türkiye’nin Avrupa ile entegre hale gelmiş olmasının, bu dönemde hem Türkiye, hem de başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa için önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bununla ilgi tek bir çarpıcı örnek vereyim. Bugün AB en çok otomobili nereden ithal ediyor, biliyor musunuz, Türkiye’den. Japonya bizim arkamızda ikinci sırada, Kore üçüncü, ABD ise beşinci. Öte taraftan, AB’nin en çok oto ihraç ettiği ülkeler içinde Türkiye, ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada. İki ülkenin ekonomisi birbiriyle iç içe. Beraber çalışırsak, kazanırız. Yani gerçekten birbirimizin ortağı durumundayız, birbirimize destek olup birlikte kazanmalıyız” diye konuştu.
"Alman iş insanları Türkiye'ye ilgilerini kaybetmedi"
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da ekonomik diyalog toplantısının önemine işaret ederek, ''Sadece ekonomik alanda değil bizlerin, Türklerin ve Almanların daha fazla konuşması ve diyalog içinde olması gerekiyor. Birbirimize empati duymamız, dayanışma göstermemiz lazım. İlişkilerimiz son birkaç yıldır zorlu sınavlardan geçiyor. İlişkilerde başlayan normalleşme süreci yapılacak ziyaretlerle daha da ivme kazanacak. Ekonomik alanda yeni ve yoğun bir döneme giriyoruz.'' diye konuştu.
Okunma Sayısı : 545