Günay “Balkan coğrafyasındaki ülkelerle işbirliği yapmak, bizim için aynı zamanda tarihsel bir sorumluluk.”

Trakya Kalkınma Ajansı ve Oda/Borsalar iş birliğinde bu yıl 5.si düzenlenen Uluslararası Trakya ve Balkan İş Forumu Tekirdağ Ramada Otel’de düzenlenen organizasyonla gerçekleştirildi. İş forumuna Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, çevre il ve ilçelerden oda/borsa başkanları ile yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile Trakya Bölgesi, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’dan çok sayıda iş insanı katılım sağladı.

Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay forumda yaptığı konuşmada, “Trakya Kalkınma Ajansı ile Oda ve Borsalarımız işbirliğinde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Trakya ve Balkan İş Forumu’na hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve kurumum Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası adına saygıyla selamlıyorum.

Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz etkinlikle Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Karadağ’dan 100’e yakın iş insanını, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda bulunan güzel şehrimiz Tekirdağ’da, Süleymanpaşa’da ağırlamaktan, misafir etmekten mutluluk duyduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Kıymetli iş insanları, kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz şehrimize hoş geldiniz!  Bizler Trakya Bölgesinde, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri olarak, Balkan coğrafyasındaki ülkelerle ticari, ekonomik ve sosyal anlamda daha çok işbirliği yapmanın bizler için aynı zamanda tarihsel bir sorumluluk olduğunu biliyor ve bu nedenle bugün bir arada olduğumuz böylesine kapsamlı toplantıları son derece önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Değerli konuklar, Tekirdağ, konumu itibarı ile İstanbul’a ve Avrupa’ya yakınlığı ile oldukça cazip yatırım imkânları sunmaktadır. Tekirdağ, Trakya’nın sosyal, kültürel, ekonomik anlamda gelişmiş; denize 135 km kıyısı olan, bir milyon üzerinde nüfusu barındıran önemli bir kenttir. İl Genelinde 13 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Avrupa Serbest Bölgesi ile Türkiye genelinde tüm gelişmişlik endekslerinde iller arasında ilk on kentten biridir. Diğer yandan Edirne ve Kırklareli illerimizde Tekirdağ’ı dört ana sektör başlığı altında inceleyebiliriz; 1 – Tarım ve Hayvancılık 2- Hizmet Sektörü 3- Sanayi Üretimi 4- Lojistik Sektörü

Tarım ve Hayvancılık: İlimiz ve bölgemizde tarım ürünleri ile ilgili buğday, ayçiçeği, kanola, üzüm ve zeytin gibi tarımsal ürünler ön plana çıkmaktadır. Tekirdağ Türkiye buğday üretiminin %5’ini, ayçiçek üretiminin %30’unu, kanola üretiminin %40’ını gerçekleştirmektedir. Ayrıca hem Tekirdağ’da hem de Trakya’da gelişmiş bir tarıma dayalı sanayi vardır. Yine bağcılık ve şarapçılıkta bölgemiz çok gelişmiştir. Türkiye şarap üretiminin %30’unu Tekirdağ gerçekleştirmektedir ve ilimizde 1200’ün üzerinde üzüm geni mevcuttur. Hayvancılıkta, hastalıklardan ari olan ilimiz ve bölgemiz hayvansal ürünlerin işlenmesinde, yetiştirilmesinde önemli yere sahiptir. Bölge olarak Türkiye süt üretiminin yaklaşık %8’ini üretmektedir.

Hizmet Sektörü: Tekirdağ mavi bayraklı plajları; doğa sporları, trekking ve yamaç paraşütü alanları, Rakoczi ve Etnografya Müzesi, Namık Kemal Evi, Trakların kalıntıları gibi pek çok önemli eserleri de barındırmaktadır. Diğer taraftan Namık Kemal Üniversitemiz genç bir üniversite olmasına rağmen yaklaşık 36 bin öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Gelişmiş altyapı ve duble yol ve otobanlarımız ile 1 saatlik mesafede Yunanistan, 1 saatlik mesafede Bulgaristan ve yine 1 saatlik mesafede dünya kenti İstanbul’a ulaşılmaktadır. Bu detaylar Tekirdağ’ın hizmet sektöründe de gelişmesinin önemli etkileridir.

Sanayi Sektörü: Tekirdağ, sanayi sektöründe de ülkemizin en önemli kentlerinden biridir.  6 kıtada, 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca 13 OSB, 1 ASB ile bu alanda da Türkiye’nin lider şehirleri arasındayız. Trakya Genelinde 19 Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta olup, toplam 1500’ün üzerinde tesis Tekirdağ İl sınırları içerisinde konuşlanmış olmakla birlikte bölge genelinde 2000 adet üretim yapan sanayi kuruluşumuz mevcuttur. Bu tesislerin üretim faaliyetlerini incelediğimizde ise;

Bitkisel yağ, un ve yem sanayi; Tekstil, hazır giyim; Deri ve konfeksiyon; Plastik, kimya, boya ve cam sanayi; Enerji; Tarım makinaları; Makine ve teçhizat, otomotiv yan sanayi; Beyaz eşya, elektrik – elektronik sanayi; Sağlık, ilaç; Kağıt; Ambalaj; Orman ürünleri; İçecek sanayi ve madenciliğin gelişmiş olduğunu görüyoruz. Değerli misafirler, Tekirdağ sanayisi, son 10 yılda bir başarı hikâyesine imza atmıştır. 10 sene önce Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu içinde bir elin parmakları kadar firmamız varken, bugün ilk 500 ve ikinci 500 listelerinde onlarca firmamız bulunmaktadır.

Lojistik Sektörü: Bir bölgenin  ihtiyacı olan tüm altyapıya sahip kentlerden biridir Tekirdağ; duble yollar, çevre yolları, uluslar arası tren ağına bağlı demiryolları; iç-dış ve kargo uçuşları, charter seferleri yapılan havalimanı ve bünyesinde dört adet dış ticaret limanı bulunmaktadır.

İstanbul gibi büyük bir metropolün komşusu olarak, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan yolların kavşak noktasında yer alan, 135 kilometrelik sahilinde ülkemizin önemli limanlarını barındıran Tekirdağ, ticaret ve sanayi potansiyeli açısından eşsiz bir konuma sahiptir. Tekirdağ, üretim avantajının yanı sıra ülkemiz ihracatında en büyük paya sahip Avrupa ülkelerine olan yakınlığı ile navlun maliyetleri açısından sanayiciye büyük avantajlar sunmaktadır. Eğitim oranı olarak Türkiye ortalamasının hayli üzerinde yer alan Tekirdağ’da Namık Kemal Üniversitesi de nitelikli iş gücü kaynağı olarak sanayiciye önemli artılar sağlamaktadır. Tüm bu artılarıyla Tekirdağ, yurtiçi ve yurtdışından gelecek yatırımcılarına, maliyeti düşük fakat artı değeri yüksek sanayi üretimi potansiyeli ile oldukça cazip imkânlar sunmakla kalmamakta, Ortadoğu ve Uzak Doğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı olarak da küresel zenginliğin yeni yoğunlaşma bölgelerinden biri olmaya adaydır. 

Değerli misafirler, Tekirdağ’ın ekonomi ve ticari hayatına dair bilgiler paylaşarak sizlere özetle şehrimizin fotoğrafını çekmeye çalıştım. Ümit ediyorum ki bugün balkanlardan gelen işadamlarımız ile bölgemiz işadamları arasında gerçekleştirilecek ikili görüşmelerin ticaret potansiyelini artırarak, işbirliğimizi güçlendirecektir. Sözlerime burada son verirken toplantımızın gerçekleşmesinde katkıda bulunan tüm kurumlara, emeği geçen paydaşlarımıza teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından programın ikinci oturumuna geçildi. İkinci oturumda programa davetli iş adamları ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Yayınlanma Tarihi : 22 Kasım 2018
Okunma Sayısı : 630
oıo