CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun KÂĞIT KRİZİ BÜYÜYOR

EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞIMIZ 20 FASIL ARASINDA KÂĞIT VE KAĞIT HAMURU VAR!

AMA DÖVİZ PATLAYINCA KÂĞIT FİYATLARI DA UÇTU

300´E YAKIN GAZETE, MATBAA KAPANDI

SADECE MADDİ AÇIDAN DEĞİL ENTELEKTÜEL AÇIDAN YOKSULLAŞIYORUZ!

HASTANELER, RANDEVU TARİHLERİNİ KÂĞIDA YAZAMIYOR, MAHKEME TUTANAKLARI ÇIKMIYOR

TÜRKİYE, ATIK KÂĞITTA BİLE YURTDIŞINA BAĞLI

AMA GAZETE KÂĞIDINA YÜZDE 8, BİRİNCİ HAMUR KÂĞIDA YÜZDE 18 KDV UYGULANIRKEN, PIRLANTA İTHALATINDA KDV ORANI SIFIR

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; “Buğday, arpadan sonra ekonomi yönetimine ABD´li McKinsey´i ithal ettik. Kağıt da ithal. Allah aşkına biz ne üretiyoruz? Tükettikçe sadece maddi açıdan değil, entelektüel açıdan da yoksullaşıyoruz” dedi. Büyüyen kağıt krizine ilişkin hem Araştırma Önergesi hem soru önergesi veren Aygun;  gazete kâğıdının tonunun 450 dolardan 800 dolara çıktığını belirterek, “Yerelde yayın yapan 300´e yakın gazete ve matbaa, kâğıdı karşılayacak bütçeye sahip olmadığı için kapanmak zorunda kalmıştır. 11´e yakın yayınevi faaliyetlerine son verdi. Kağıda bağlı sektör daraldıkça, entelektüel yoksullaşma büyüyecektir. Atık kağıdı bile ithal etmemiz düşündürücü. Ülkemizde kâğıdın yüzde 35´ini dönüştürüyoruz. Bu yüzden atık kâğıtta bile yurtdışına bağlıyız. Geçen yıl 1 milyar dolara yakın geri dönüşümlü kağıt, karton, lifli selüloz hamuru ithal edildi” dedi.

Aygun, Türkiye´nin tek ve ilk kâğıt işletmesi olan SEKA Balıkesir, Giresun ve Kocaeli işletmelerinin 2013 yılından itibaren haraç mezat satışı ile Türkiye´nin kağıtta yurtdışına tamamen bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Entelektüel açıdan da yoksunlaşıyoruz

En çok ithalat yapılan 20 fasıl arasında kâğıt, karton ve kâğıt hamuru geldiğini söyleyen Aygun, “Türkiye´nin özellikle kâğıdın ana hammaddesi olan selülozu üretemez hale gelmesi nedeniyle kâğıtta yurtdışına bağımlı olması ve endüstriyel ormancılığın geliştirilmemesi, pek çok sektörde girdi maliyetlerini arttırmaktadır. Şu anda ” dedi. Aygun, hastanelerde ilaç raporlarının, mahkemelerde duruşma tutanaklarının kağıt krizi nedeniyle çok sınırlı yazıldığını kaydetti.

İthalatla kâğıt almak zorunda olan gazete sahibi, matbaa ve yayınevlerini büyük mali sıkıntılara girdiğini belirten Aygun, “Büyük tirajlara sahip ulusal gazeteler sayfa sayısını azaltarak ya da hafta sonu eklerini kaldırarak çözüm aramıştır” diye konuştu.

Aygun, Türkiye´de kâğıt fabrikalarının kurulması için teşvik düzenlemesi çıkarılması, özelleştirilen SEKA işletmelerinin neden hâlâ kâğıt üretimine geçemediğinin araştırılması, usulsüz özelleştirmelerin son 15 yıl boyunca geriye dönerek incelenmesi, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması, ithalattan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi, kısa vadeli çözüm olarak kitap ve gazete kâğıdında yüzde 8, birinci hamur kâğıtta yüzde 18 olan KDV´nin sıfırlanması ve Basın İlan Kurumu kanalıyla kâğıdın ucuz fiyattan tedarik edilerek gazete sahiplerinin sübvanse edilmesi için Araştırma Komisyonu Kurulması gerektiğini kaydetti.

Aygun; Türkiye´nin; 2015 yılında 2 milyar 683 milyon 943 bin dolar kâğıt, karton, kâğıttan eşya ve kâğıt hamuru ithal ettiğini, bu oranın 2017 yılında 2 milyar 811 milyon 917 bin dolara yükseldiğini söyledi. 

Albayrak Turizm niye üretim yapmıyor?

Gazete ve kitap kâğıdı üretmek için kurulan SEKA Balıkesir işletmesinin özelleştirilmesinin yerel mahkeme, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları ile iptal edilmesine rağmen hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile Albayrak Turizm Seyahat İnşaat A.Ş´ye değerinin çok altında bir fiyatla satıldığını anımsatan Aygun,  “2014 yılından bu yana neden hala üretim yapamıyorlar? Bu konu araştırılmalı” dedi.

Aygun, SEKA´nın Giresun´daki gazete ve kitap kâğıdı üreten diğer işletmesinin de Necmettin Erbakan´ın damadı Mehmet Altınöz´ün Yönetim Kurulu üyesi olduğu Milda Kağıt Sanayi Tic. A.Ş´ye sadece 5 milyon liraya satıldığını, ancak şirketin fabrika makinelerini 11 milyon liraya hurdacıya; iki arazisini ise 68 milyon liraya Giresun İl Özel İdaresi´ne satarak, 79 milyon lira kâr elde ettiğini söyledi.Şu anda fabrika arazisinde TOKİ binalarının yükseldiğini anımsatan Aygun, SEKA İzmit Fabrikası´nın da 2005 yılında kapatıldığını ve kağıt müzesine dönüştürülmesinin ise çok düşündürücü olduğunu söyledi.

Okul defteri kağıdına yüzde 8, pırlantaya yüzde 0 KDV

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; gazete, kitap ve okul defteri kâğıdına yüzde 8, birinci hamur kâğıdına yüzde 18 KDV uygulanırken, pırlanta elmas ithalatında KDV muafiyeti uygulandığını vurgulayarak; “Sadece belirli ve zengin bir zümreyi ilgilendiren değerli taş konusunda getirilen muafiyetin toplumun tamamını ilgilendiren kâğıda tanınmaması, sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır” dedi.

KDV muafiyeti uygulansın

Aygun,  gazete ve kitap kâğıdı ile okul defterine de KDV muafiyeti hakkı tanınmasını, Basın İlan Kurumu´nun kuruluş yasasının dördüncü maddesi çerçevesinde basının ihtiyacını gidermek üzere ucuz kâğıt temin etmesini, kâğıt fabrikalarının kurulması için özel bir teşvik

 

Yayınlanma Tarihi : 5 Ekim 2018
Okunma Sayısı : 645
oıo