CHP'Lİ ÖZTRAK: İŞSİZLİK RAKAMLARI İŞLERİN KÖTÜ GİTTİĞİNİ GÖSTERİYOR

KONKORDATO VE İFLAS DALGASI İŞSİZLİĞİ DAHA DA ARTIRABİLİR

CHP’li Öztrak, Ağustos ayında geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyona dayandığına; üniversiteli işsiz sayısının 1,1 milyonu, gençlerde işsizlik oranının yüzde 20’yi aştığına dikkat çekerek, “İşsizlik rakamları iktidarın iddiasının aksine ekonomide işlerin daha da kötüye gittiğini gösteriyor. Ancak asıl kaygı verici olan, konkordato ve ardından gelebilecek iflas dalgasıyla işsizliğin daha da yukarılara çıkma ihtimali” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: 

GENİŞ İŞSİZ SAYISI 6 MİLYONA DAYANDI

2018’in üçüncü üç ayını kapsayan Ağustos ayı işsizlik verilerine göre Türkiye’de işsiz sayısı önceki yılın aynı ayına göre 266 bin kişi artarak 3 milyon 670 bine, işsizlik oranı ise 0,6 puan artışla yüzde 11,1’e ulaşmıştır. İşgücü piyasasından çeşitli nedenlerle çekilen ve iş bulmaktan ümidini kesenlerin de kapsandığı geniş tanımlı işsiz sayısı 5,8 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 16,6 olmuştur. 

İŞSİZLİK ÇİFTHANEYE OTURUYOR

Diğer taraftan mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlar, işsizliğin çift hanelerde giderek katılaştığını göstermektedir. İşsizlik, son 6 aydır çift hanelere yerleşmiş görünmektedir. Ağustos’ta mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 11,2’ye çıkmıştır. 

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI 1,1 MİLYONU AŞTI

Ana babaların bin bir emekle okutup büyüttüğü gençlerimiz işle buluşamamakta; Türkiye genç nüfus avantajını heba etmeye devam etmektedir. Nitekim, üniversiteli işsiz sayısı Ağustos’ta görülmemiş seviyelere çıkmış ve 1,1 milyonu aşmıştır. Genç işsizlerin oranı yüzde 20’nin üzerine çıkmıştır. Yine 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin sayısı 5,5 milyon kişi seviyesindedir. 

KONKORDATO VE İFLASLAR DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİREBİLİR

İşsizliğin giderek yükselmesi ve çift hanelere oturması, ekonomide işlerin iktidarın iddiasının aksine daha da kötüye gittiğini açıkça göstermektedir. Ancak asıl kaygı verici olan konkordato ve ardından gelebilecek iflas dalgasıyla işsizliğin daha da yukarılara çıkma ihtimalidir.

 

İKTİDAR OLUP BİTENİ GÖRMÜYOR

Saray durumun ciddiyetinin farkında değildir. Vatandaşlarımız işsizlik yüzünden TBMM kapısında kendini yakarken, Meclis binasından kendini atıp canına kıymaya kalkarken, ülkeyi yönetenler olan biteni görmemektedir. Milletten kopan iktidar sahipleri, yerde ve gökte lüks içinde saraylarda yaşamakta, hayat pahalılığı ile işsizlik arasında ezilen vatandaşın derdini duymamaktadır. Paranın kıt olduğu dönemde ekonomiyi yönetme tecrübesi olmayan mevcut iktidar, daha önce kriz yönetmiş yani “damdan düşmüş” kadroların, ekonomide alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerine de kulak tıkamaktadır. 

RAKAMLAR EKONOMİK DURGUNLUĞA YELKEN AÇTIĞIMIZI GÖSTERİYOR

Rakamlar, yılın üçünü üç aylık döneminde Türkiye’nin ekonomik durgunluğa yelken açtığını, bunun önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğine işaret etmektedir. İktidara verdiğimiz 13 maddelik çözüm reçetesi ortada iken, iktidar alınması gereken tedbirleri almaktan kaçınmakta, günü birlik pansuman niteliğinde önlemlerle ve aspirin tedavisiyle yerel seçimlere kadar idare edeceğini sanmaktadır. Bugüne kadar izlenen politikaların derde derman olmadığı artık görülmelidir. Ekonomide artık yumuşak iniş ihtimali kalmamış, ani duruş riski belirginleşmiştir. Saraylarda keyif yapan kadrolar artık milletin dertleriyle yüzleşmeli ve taşın altına elini koymalıdır. Bunun için henüz daha krizin başında açıkladığımız 13 maddelik tedbir paketi iyi bir yol göstericidir.

Yayınlanma Tarihi : 15 Kasım 2018
Okunma Sayısı : 564
oıo