CHP’Lİ YÜCEER: “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKİRDAĞ’DA ON BİNLERCE ÇOCUĞU MAĞDUR ETTİ

CHP’Lİ YÜCEER: “TEKİRDAĞ’DA TADİLATTA OLAN OKULLAR BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI”

CHP’Lİ YÜCEER: “TEKİRDAĞ’DA ÖĞRENCİLER ARTIK KENDİ OKULLARINA DÖNMEK İSTİYOR”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’daki yıkım ve tadilat gerekçesiyle kullanılamayan okullarla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’daki yıkım ve tadilat gerekçesiyle kullanılamayan okulları Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın plansız davrandığını ifade eden Dr.Yüceer, tadilat ve güçlendirme kararı alınan okulların, uzaktan eğitim yapıldığı pandemi döneminde tadilata alınmadığını ve yüz yüze eğitim başlarken bu okulların öğrencilere açıldığını anımsatarak şu şekilde konuştu:

“Bu okullardan birisi Çerkezköy Atatürk İlköğretim Okulu. Milli Eğitim Bakanlığı bu okulun depreme dayanıksız olduğunu belirtmiş. Ancak okul dönem başında öğrencilere açılmış ve yarıyıl boyunca hizmet etmiş. Yarıyıl bitiğinde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın raporunda depreme dayanıksız olduğu belirtilen ve buna rağmen yarıyıl boyunca eğitime devam edilen okul binası için yıkım kararı alınmıştır. Bu nedenle öğrenciler başka bir okula nakledilmiştir. Sene başında öğrencilerin ve ailelerin planladığı düzen bu nedenle bir anda değişti ve bilhassa veliler zor durumda kaldı. Öğrenciler hem kalabalık sınıflarda hem de evlerinden çok uzakta okullarda okumaya mahkum edildi. Veliler, okullar başlarken evlerini, işlerini, planlarını çocuklarının okullarına göre ayarlıyorlar. Farklı okullara nakledilen öğrenciler en çok ulaşım açısından mağduriyet yaşıyorlar.

ÇORLU’DA 11 BİN 227 ÖĞRENCİ MAĞDUR DURUMDA

Tekirdağ’da yıkım ve tadilat gerekçesiyle kullanılmayan birçok okulumuz var. Bu sebeple 2 hatta 3 kurumun bir arada, aynı binada olduğu birçok örnek var. Bu durumun sebep olduğu sınıf mevcudunun fazla olması, okula giriş çıkış saatlerinin düzensiz olması, üstüne üstlük salgın endişesi öğrencilerin psikolojisini ve günlük yaşamını tamamen olumsuz etkiliyor. Örneğin Çorlu ilçemizde güçlendirme kapsamında tam 8 okul boşaltıldı ve bu okullarda bulunan öğrenciler başka okullara nakledildi. Nakledilen 6.227 öğrenci diğer okullarda eğitim öğretim görmek zorunda kaldığından ve gittikleri okullarda da en az 5.000 öğrenci bulunduğundan toplamda 11.227 öğrenci bu koşullardan olumsuz etkilenmektedir. Öğrenciler sağlıklı koşullarda okullarına, düzenlerine geri dönmek istiyor. Bizlere gelen taleplerde öğrenciler ve veliler bu durumun kendilerini fiziksel ve mental açıdan çok zorladığını belirtiyorlar. Zira birkaç aylık bir dönemlik bir konu değil yıllardır bu sorunlar devam ediyor.

ÇOĞU OKULDA TEK BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKILMADI

Bazı okullarımızda yıkım veya tadilat kararı alınmasının üzerinden 2 yıl geçti. Buna rağmen tek bir çivi dahi çakılmadı. Örneğin, Marmaraereğlisi’nde 75. Yıl Ortaokulu için 2 yıl öne yıkım kararı alınmış ancak bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Yine Halk Eğitim Merkezi’nde güçlendirme kararı alındı ve çalışmalar henüz başlamadı. Süleymanpaşa, Ergene, Şarköy, Muratlı, Saray, Kapaklı, Hayrabolu ve Malkara ilçelerimiz de dahil olmak üzere sendikaların tespit ettiği hizmet veremeyen toplam 46 okulda şu anda eğitim ve öğretime uygun durumda değil. Güçlendirme çalışmaları bir an önce tamamlanarak okulların kendi binalarında eğitime başlaması ve öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamına bir an önce kavuşması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı umuyorum ki okullarımızın eğitim öğretime elverişli hala gelmesi için gerekli adımları atar ve on binlerce öğrencimiz bu olumsuz koşullardan bir an önce kurtulur.”

Yüceer’in Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Tekirdağ ilimiz geneli ve ilçeleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç okul, hangi derecede hasar görmüştür? Söz konusu okullarda kaç öğrenci öğrenim görmektedir?

26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Tekirdağ ilimiz geneli ve ilçeleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, depreme dayanıksız olduğu tespit edildiği halde kaç okulda öğrenciler eğitim öğretime devam etmektedir?

26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Tekirdağ ilimiz geneli ve ilçeleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç okul tadilata alınmıştır ve kaçının tadilatı tamamlanmıştır?

26 Eylül 2019 tarihinden bu yana Tekirdağ’da kaç yeni okul inşa edilmiştir?

Tekirdağ’da çeşitli nedenlerle tadilatta olan ve tadilata girmeyi bekleyen kaç okul bulunmaktadır?

Deprem kuşağında yer alan Tekirdağ’daki okulların deprem testleri(Karot testleri) yapılmış mıdır? Deprem testi yapılmayan okul binaları hangileridir?

Tekirdağ’daki devlet okullarındaki sınıf mevcudu ortalaması kaçtır? Bu ortalamanın üstünde olan sınıf sayısı ve bu sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?

Tekirdağ genelinde kaç okulda yıkım kararı alınmıştır?

 Kaç okulda güçlendirme kararı alınmıştır?

 Kaç okulda tadilat kararı alınmıştır?

Yıkım, tadilat ve güçlendirme nedeniyle kapalı olan okulların Bakanlık tarafından ne zaman eğitim ve öğretime devam edeceği öngörülmektedir?

Yıkım, tadilat ve güçlendirme nedeniyle kapalı olan okulların toplam derslik sayısı nedir?

Yıkım, tadilat ve güçlendirme nedeniyle kapalı olan okulların toplam öğrenci mevcudu ne kadardır?

Yayınlanma Tarihi : 2022-3-3 10:35:56
Okunma Sayısı : 600
oıo