Çevre ve Şehircilik Bakanı Tekirdağ TSOyu Ziyaret Etti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tekirdağ TSO Meclis Başkanı Hakan Şık, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile görüştü. Tekirdağ TSO Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Bakanlık Yetkilileri ile çevre oda/borsa başkanları, iş insanları da katılım sağladı.
Açılış konuşmalarını yapan Tekirdağ TSO Başkanı Günay, “Sayın Bakanım, kıymetli misafirler hoş geldiniz. Sizleri, Türkiye’nin en büyükleri arasındaki sanayi kuruluşlarıyla, OSB’leriyle, Limanlarıyla, Türk sanayisinin yıldız şehri Tekirdağ’da ağırlamaktan onur duyuyoruz. Tekirdağ sanayisi, son 10 yılda bir başarı hikâyesine imza atmıştır. 10 sene önce Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu içinde bir elin parmakları kadar firmamız varken, bugün ilk 500 ve ikinci 500 listelerinde onlarca firmamız bulunmaktadır. Ayrıca 13 OSB, 1 ASB ile bu alanda da Türkiye’nin lider şehirleri arasındayız. 6 kıtada, 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sadece sanayi ile değil, tarımda da öne çıkıyoruz. Ayçiçeğinin yüzde 33’ü, Kanolanın yüzde 66’sı burada üretiliyor. Böyle müthiş bir performans gösteren şehrimizle ve yatırımcılarımızla gurur duyuyorum.
Sayın Bakanım, değerli misafirler; OSB'ler, Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi gibi birçok alanda önemli katkı sağladı. Çevre coğrafyamızda da rol model oldu. Bugün pek çok ülke bize geliyor ve OSB sistemimizi, kendi ülkelerinde de uygulamak için bizim bilgi ve tecrübemizden faydalanmak istiyorlar. OSB’lerde gösterdiğimiz gelişmede, Hükümetimizin verdiği desteklerin büyük payı olduğunu ayrıca vurgulamak isterim. Sadece OSB sayısından örnek vermek gerekirse, 2003 yılından günümüze kadar 103 yeni OSB kurulmuş. Yani ülkemizdeki OSB’lerin üçte biri, bu son 14 senede faaliyete geçmiş. Yıllardır hep dile getirdiğimiz, talep ettiğimiz pek çok konu, hükümetimizce çözüldü. Sanayi kuruluşlarının, emlak vergisi ve elektrik tüketimi üzerinden alınan TRT payı başta olmak üzere birçok yük azaltıldı. Planlı sanayi alanlarında, hafta sonu çalışma ruhsatı bedelinin, damga vergisi ve harçların kaldırılmasıyla, sanayicinin sırtındaki maliyet kamburu hafifletildi. Her reform ve teşvik hamlesi, iş dünyamıza büyük bir motivasyon sağlıyor. Ülkemizin ve sanayimizin hedeflerine daha büyük bir heyecanla koşmasını mümkün kılıyor. İnşallah bundan sonra, OSB’lerimiz güçlendikçe, Türkiye çok daha güçlü, çok daha rekabetçi bir ülke haline gelecek.
Sayın Bakanım, değerli misafirler; Son aylarda ekonomide yaşanan çalkantılar, ticareti ve üretimi de etkilemiş durumda. Başta Tekirdağ TSO olmak üzere ilimizdeki tüm oda ve borsalarımızla, piyasanın ve üyelerimizin nabzını ilk elden tutuyor, sıkıntıları tek tek topluyoruz. Sonra tüm bunları, önerilerimizle birlikte TOBB vasıtasıyla hükümetimize iletiyoruz. Şunu da özellikle vurguluyoruz. Biz tüm bu çalkantıların geçici olduğuna inanıyor, ülkemizin temellerinin sağlam olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu süreçten geçerken, üretici, tüccar ve sanayicimizin, ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Zira kapanan her bir işletme, üretimini durduran her bir fabrika, milli servetin kaybıdır. Bizler, tüm bu faizlerle, kurlarla, vergilerle ve her gün karşımıza çıkan farklı bürokratik mevzuatla mücadele halindeyiz. Bu türlü sıkıntılar yaşanırken, devletimizden tek isteğimiz, yanımızda olduğunu göstermesidir. Bu iktisadi mücadele ortamında bizi yalnız bırakmasın. Şükürler olsun ki, ilettiğimiz tüm bu konuların sonuçlarını almaya başladık. Piyasayı hareketlendirmek için 4 ana sektörde vergi indirimleri talep etmiştik. Benzer adımların geçmişte olumlu sonuçlar verdiğini anlatmıştık.
Talebimizi uygun bulan Hükümetimiz, Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konut gibi temel sektörler için vergi indirimi başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da alınan bu kararla ilgili, destekleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Öte yandan hepiniz hatırlayacaksınız; Hükümetimizle birlikte iş ortamını iyileştirme çalışmaları başlatmıştık. Bunlar da sonuç vermeye başladı. Şirket kuruluşu, inşaat izinleri, dış ticaret süreçleri, icra ve iflas kanunu gibi birçok alanda iyileştirmeler sağlandı. Dünya Bankası’nın geçenlerde açıkladığı İş Yapma Kolaylığı Endeksi (Doing Business) sıralamasında Türkiye, 17 basamak birden sıçrayarak 60. sıradan 43. sıraya yükseldi. Türkiye, ayrıca 2018’de en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında yer aldı. G20 ülkeleri arasındaysa, ilk 3 ülkeden biri olduk. İşte el ele verince, kamu-özel sektör birlikte çalışınca, istişare ve ortak akıl hâkim olunca başaramayacağımız şey yok. İçinden geçtiğimiz süreç için ben asla karamsar değilim ve hiç olmadım da. Zira son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Bu teker bu tümsekte kalmaz. Yeter ki enseyi karartmayalım. Saflarımızı sıkı tutalım. İnşallah ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, teşrifiyle bizleri şereflendiren Sayın Bakanıma tekrar teşekkür ediyorum.
TOKİ’nin gösterdiği başarının mimarı olan Bakanımız, şimdi, kentsel dönüşüm, yatay mimari, şehirlerde mekânsal stratejik plan, imar barışı ve sıfır atık projesi gibi, birbirinden zorlu ama son derece gerekli işleri üstlenmiş durumda. İnşallah tüm bunları da başarıyla sonuçlandıracağına inancım tamdır. İş dünyası olarak kendisiyle birlikte çalışmaya ve bu yükü omuzlamaya hazırız. Sözlerime son verirken, hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından soru-cevap bölümünü yapıldı ve günün anısına Bakan Murat Kurum’a hediye takdimi gerçekleştirildi.
Okunma Sayısı : 587