Büyükşehir Belediyesinden Üreticiye 1293 Arı Kovanı Desteği
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonunu oluşturan öğelerin arasında önemli yeri olan "Tarım ve Hayvancılığın" geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen başlıca projelerden biri olan "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi" kapsamında Süleymanpaşa ilçesinde kovan dağıtımı gerçekleşti.
Süleymanpaşa sahil dolgu alanında gerçekleşen programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Belediyesi Eski Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Ünsal, Tekirdağ Arı Üreticileri Birliği Başkanı Güneş Aytaç, daire başkanları, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, "Projemiz Türkiye genelinde, arıcılık konusunda günümüze kadar bir belediye tarafından uygulamaya konulan en büyük proje olma özelliğine sahiptir. Adından da anlaşıldığı gibi projemiz iki ana cepheden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi arıcılığın kovan, yani koloni, sayısını arttırarak gelişmesini sağlamaktır. İkincisi de bitkisel ürünlerde ciddi ölçüde verim artışı sağlanmasıdır. Ayrıca Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılımı dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Zira, kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretilir. Yapılan bazı değerlendirmelere göre ilimizin koloni ihtiyacı 400.000 ile 500.000 arasında bulunmaktadır. Oysa Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan (koloni) sayısı sadece 50.000'dir. Her yıl dışarıdan da 150.000 dolayında gezginci arı geldiği bilindiğine göre açık miktarı en az 200.000 adettir. Bu proje ile bir yandan bu açık kapatılırken öte yandan da tarımsal işletmelere ek bir gelir kaynağı yaratmak amaçlanmıştır. Proje kapsamında il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11791 adet kovan dağıtılmıştır. Bu yıl müracaat eden 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı 1035'e yükselmiş olup, bu yıl vereceğimiz kovanlarla toplam 16885 adet kovan verilmiş olacaktır. Bunlardan 330 kişi 30 kovanlık işletme seviyesine şimdiden ulaşmıştır. Bu anlamda projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan'ın ardından konuşma yapan Tekirdağ Arı Üreticileri Birliği Başkanı Güneş Aytaç, "Büyükşehir belediyemizin maddi ve manevi olarak verdiği her türlü destekten dolayı teşekkür ederim. Başta Başkan Kadir Albayrak olmak üzere emek veren tüm personele candan teşekkür ederim. Bu kovanları alan üreticilerimize danışmanlık veya herhangi bir destek isterlerse biz destek olmaya hazırız. Çünkü arıcılık emeği yoğun bir iş. Ben bu programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
Programda Tekirdağ Belediyesi Eski Başkanı Adem Dalgıç bir konuşma gerçekleştirerek projenin önemine değindi. Dalgıç sözlerine, "Üreticinin yanında olan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Sağlıklı gıdaya ulaşmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde devam ederek emeği geçenlere teşekkür etti.
Son olarak konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tekirdağ'ın Büyükşehir olmasının üzerinden dört yıl geçti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 30 büyükşehir belediyesi içerisinde tarımsal yatırımlar konusunda çok iyi bir yerdeyiz. Arıcılık projesi, Tekirdağ gibi geniş bir tarım arazisine sahip olan bir şehirde ciddi bir boyutta 400 bin kovanlık bir kovan potansiyel var. Biz bu göreve başladıktan sonra 50 bin potansiyeli bulunan Tekirdağ'a bir 50 bin kovan da biz kazandırmak istedik. Bu proje ile birlikte ciddi ölçüde tarıma da katkı sağlamış olacağız. Bu proje 30 büyükşehir belediyeleri içerisindeki en büyük boyuttaki tek projedir. Tekirdağ'ın tarım alanlarının korunması gerekiyor. Bu verimliliğin desteklenmesi gerekiyor. Gelecek dönemlerde tarımsal projelerimiz devam edecektir. Çünkü tarımın olmadığı yerde hiçbir şey olamaz. Bu başlattığımız bu projenin Tekirdağ'ın arıcılığına, tarımına faydalı olmasını diliyor, gelecekteki projelerimizi de ilimize hayırlı olmasını diliyorum" sözlerini söyledi.
Konuşmaların ardından Süleymanpaşa ilçesinde 206 üreticiye 1293 adet kovan dağıtımı yapıldı. Böylelikle 2015 yılından bugüne bugün de dağıtılan 1293 adet kovanla birlikte toplamda 4046 adet kovan dağıtımı yapılmış oldu. Süleyman paşa ilçesinde 257 arıcıdan 73 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanmış oldu.
Okunma Sayısı : 569