uykuya-dahil-her-sorunun-cevaplari

web tasarla

uykuya-dahil-her-sorunun-cevaplari

tekirdağ haberleri

Ana Sayfa     |     Ekonomi     |      Güncel      |      Spor      |      Sağlık      |      Künye      |      İletişim


Son Dakika |
uykuya-dahil-her-sorunun-cevaplari

 SORU 1 : Uyku tıbbi ne ile uğraşır?

Cevap : Genel anlamda uyku bozuklukları bilimi uyanıklık ve uyku gibi farklı iki şuur durumunun birbirini etkileyen hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşır. Uykunun kendisine ait bozukluklar, uykuda ortaya çıkıp uyanıklık fonksiyonlarının bozulmasına sebep olan hastalıklar, uyanıklıkta ortaya çıkıp uykuyu etkileyen hastalıklar bu bilim dalı içerisinde incelenir.

SORU 2 : Uyku bozuklukları bildiğimiz diğer hastalıklar gibi midir?

Cevap : Toplumda genellikle; sadece fazla uyumak ve uyuyamama uyku hastalığı olarak bilinir. Uyku bozuklukları uyku sırasında ortaya çıkan uykunun kalitesini bozarak bireyde dinlenememe, bilincin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması, kapasitede azalma ve konsantrasyon eksikliği ile seyreden, diğer hastalıklar gibidir.

SORU 3 : Uyku tıbbının gelişmesi yaşamımızda ne gibi bir yarar sağlayacak?

Cevap : Bugün nedenini açıklayamadığımız ve hastaların sorununa çözüm bulmak için uğraştığı; idiopatik, esansiyel ya da psikolojiktir denilen bir çok klinik durumun uyku sırasında gözlenen hastalıklara bağlı geliştiği anlaşılmıştır. Örneğin esansiyel hipertansiyon, açıklanamayan pulmoner hipertansiyon.

SORU 4 : Uyku bozukluğu hastalıkları ile hangi branş hekimleri ilgilenir?

 

Cevap : Geniş bir bilimsel yelpazede birçok uzmanın alanını ilgilendiriyor. Nöroloji, psikiatri, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz, kardiyoloji, gastroenteroloji, iç hastalıkları, üroloji ve çocuk hastalıkları uzmanlarının çalıştıkları ortak disiplin alanıdır.

SORU 5 : Uyku bozukluklarının görülme sıklığı nedir?

Cevap : Hastalıklar her yaşta görülmesine karşın, bazılarının sıklığı yaşın

ilerlemesine bağlı olarak artmaktadır. Cinse göre de bazı hastalıkların dağılımı

değişmektedir.

SORU 6 : En sık görülen uyku bozuklukları nelerdir?

Cevap : İnsomnia, Uyku Apne Sendromu, Huzursuz Bacak Sendromu ve Narkolepsi en sık görülen uyku bozukluğu hastalıklarındandır.

 

SORU 7 : İnsomnia nedir?

Cevap : Uykuya güç dalma, uykudan sık uyanma, uyku zamanının kısalması ve

dinlendirici olmayan uykuya verilen addır.

SORU 8 : Narkolepsi nedir?

Cevap : Gün içinde kişinin karşı koyamadığı, şiddetli uyku ya da uykululuk ataklarıdır. Heyecan, korku, sevinç gibi duygulanımlar atakları kolaylaştırır.

SORU 9 : Huzursuz Bacak Sendromu nedir?

Cevap : Genellikle gece yatmadan önce bacaklarda hissedilen, hastaların tam olarak tanımlayamadıkları rahatsızlık verici bir histir. Uykuya dalmayı zorlaştır. Kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hisseder, yataktan kalkıp oda içinde gezinir. Ancak sabaha karşı uyabilirler.

SORU 10 : Uyku Apne Sendromu nedir?

Cevap : Uyku sırasında şidetli kesintili horlama, solunumun 10 saniyeden fazla

sürede durması ve gündüz aşırı uyku eğilimi ile karekterize bir hastalıktır.

SORU 11 :Uyku Apne Sendromunun sıklığı nedir?

Cevap : Erkeklerde biraz daha fazla sık olmak üzere yaklaşık toplumun %2-5’inde görülür.

SORU12 :Çocuklarda da horlama ve uyku apne sendromu görülebilir mi ?

Cevap : Horlama ve uyku apne sendromu her yaşta görülebilir.

SORU13 :Çocuklarda uykuda solunum bozukluklarından şüphelenilmesi gereken  durumlar nelerdir?

 

Cevap : Horlama , Nefes alıp verme güçlüğü, uykuda nefes durması, iç çekme, Ağız açık uyuma, sabah ağız kuruluğu ile uyanma, baş ağrısı, uyku sırasında aşırı terleme, hareket etme, diş gıcırtma uyurgezerlik, sık kabus görme , uyku terörü (uykudan çığlık atarak, ağlayarak uyanırlar. Anne ve babalarını tanımazlar; hatta kötü davranabilirler. Ertesi sabah ise bu olayı hatırlamazlar), Uykuda idrar kaçırma,

 

Dikkat eksikliği- Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB ) olan çocuklarda ek olarak uyku bozuklukları da sıklıkla görülebilir. Yapılan çalışmalarda, bu çocuklarda uyku problemlerinin 5 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş. Bu çocuklarda uyku bozukluğunun tedavisiyle DEHB tablosunun hafiflediği, semptomların azaldığı belirlenmiş. Okul sorunları, depresyon, aşırı utangaçlık ya da hırçınlık İştahsızlık, büyüme geriliği veya obezite Nedeni açıklanamayan hipertansiyon ve kalp yetmezliği

 

SORU 11 : Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı faktörler nelerdir?

Cevap : Birçok faktör vardır. Üst solunum yollarının tıkanmasına neden olan anatomik yapı ve anomaliler, genlikle şişman, kalın ve kısa boyunlu hastalarda görülmektedir. Bunun yanında atletik ya da astenik tiplerle, endokrin hastalıklar ve solunum yolu hastalıkları hastalığın gelişimini kolaylaştırır.

 

SORU 12 : Uyku Apne Sendromu kişinin yaşamını nasıl etkiler?

Cevap : Hasta kronik olarak yorgun, sinirli, huysuz ve isteksizdir. Gündüz aşırı uyku eğilimi vardır. İş başarısında düşme, dikkatini toplayamama ve önemli toplantılarda uyuklama hali görülür. Direksiyon başındaki uyuklamaları ciddi trafik kazalarına, makine başında çalışan işçide görülen küçük uyku atakları iş kazalarına neden olabilir. Ayrıca horlamalar başta eşler olmak üzere yakın çevrede rahatsızlıklara neden olur.

 

SORU 13 : Uyku Apne Sendromu tedavi edilmezse nelere neden olur?

Cevap : Hayatı tehdit eden hastalık olacaktır. Gelişen hipertansiyon gibi nedenlerden dolaşım kötüleşecek, gece apnelerin uzaması sonucu solunum arresti, koroner spazmı ya da ciddi kardiyak aritmilerle hasta kaybedilecektir. Sıklıkla uykuda gözlenen ani ölüm nedenlerinden birinin uyku apne sendromu olduğu bilinmektedir. Yine gündüz aşırı uyku eğilimi iş kaybına neden olacaktır. Çocukluk çağında, çocukların gelişmesinde gerilik, ani çocuk ölümleriyle karşılaşılabilir.

 

SORU14 : Uyku Apne Sndromu tedavisi nasıl yapılır?

Cevap: Hastalığın tedavisinde,

 1.Genel tedavi yaklaşımları ve önlemler ( zayıflama, varsa sigara ve alkol alışkanlığını terk etme, uyuma pozisyonunu düzeltilme gibi )

 2.Tıbbi tedavi

 3.CPAP / BPAP tedavisi

 4.Cerahi tedavi

SORU15 : Uyku Apne Sendromunun tedavisi pahalı mıdır?

Cevap: Diğer kronik hastalıkların tedavisiyle kıyaslandığında ucuz bir tedavidir.

Bu hastalığa bağlı sekonder gelşebilecek hastalıkların doğuracağı sonuçlar ve bu

koplikasyonların tedavisinde yapılacak girişimlerin pahalılığı ayrıca gündüz aşırı uykululuk haliyle oluşabilecek can ve mal kayıpları tedavi giderinin göz önüne alınamayacağını düşündürecek kadar büyüktür.

 

SORU16 : Uyku hastalıklarının tanısı nasıl konur?

Cevap: Bu iş için özel donanımla hazırlanmış Uyku Laboratuarlarında Polisomnografi dediğimiz cihazla uyku çalışması yapılır. Hastanın normal uykusu sırasında, EEG, göz hareketleri EOG, bacak ve çene EMG’si, solunum kayıtları, EKG, kan oksijen düzeyi ve vücut pozisyonu kayıtları yapılır. Bu işlem sırasında herhangi bir ilaç, alkol gibi uyku kalitesini etkileyecek materyal kullanılmaz. Tetkik sonrasında hastanın rahatsızlığının türüne göre tedavi amaçlı uyku çalışması yapılır.

5-TOPTAN SEBZE MEYVE HALİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ 5lı haber

 

 Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Sami Kayın Meyve ve Sebze toptan ticareti yapan temsilcilerle beraber Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı ziyaret etti. Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Danışman Fatih Ünsal ile Teftiş Kurulu Başkanı Şehabettin

Küçükyazıcı’nın da eşlik ettiği ziyarette Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleyman paşa ilçesinde kurulması planlanan Toptancı Hali ile ilgili yerinin bulunması ve diğer konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Çalışmaların toptan

Meyve ve sebze ticareti yapan esnaf ile koordineli bir şekilde sürdürüleceğini belirten Başkan Albayrak Süleyman paşa ilçesine en kısa zamanda Toptancı Hali’ni kazandırma çabasında olduklarını söyledi.

Okunma :1658
Yapılan Yorumlar
Yazarlar
Mehmet ŞEN
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIM KAMU OYUNA AÇIKLA AK PARTİNİN BÜYÜKŞEHRİN YATIRIMINDA ENGELLEDİKLERİ KONULARI
Recep ÇALI
YEREL YÖNETİCİ/YEREL BASIN DAYANIŞMASI ŞARTTIR
Uzun süredir üretmeyen bir ekonomi ve kontrolsüz borçlanma ile yaşıyoruz. Sonucu da bugünkü ekonomik sıkıntılar elbette. İktidar sahipleri ise hala dış güçler, ekonomik saldırı, beka sorunu tarzında söylemlerle halk nezdinde popülaritesini kaybetmeme mücadelesi sürdürüyor
Anket
Ziyaretçi Sayılarımız
Bugün : 1395
Dün : 3709
Toplam : 4581823
Foto Galeri

sanalbasin.com üyesidir


Tüm Hakları Saklıdır. Tekirdağ Kent Haber 2013©    | info@tekirdagkenthaber.com  |  Sitemiz Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği Üyesidir


Tekirdağ Haberleri web tasarım Sohbet